Iranilaisen ydinvoimatutkijan salamurhasta kerrottiin uusia yksityiskohtia – ”Se oli kuin Hollywoodin toimintaelokuvasta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranilaisen ydinvoimatutkijan salamurhasta kerrottiin uusia yksityiskohtia – ”Se oli kuin Hollywoodin toimintaelokuvasta”

Iranin ydinaseohjelman isäksi kutsutun Mohsen Fakhrizadehin perjantaisesta salamurhasta liikkuvat tiedot ovat osin ristiriitaisia keskenään.

30.11.2020 17:33

Korkea-arvoinen iranilainen virkamies kertoi maanantaina Reutersille, että perjantaina kuolleen ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadehin salamurhasta epäillään Israelin lisäksi myös iranilaista oppositioryhmää. Samaan aikaan murhasta on tihkunut julkisuuteen uusia yksityiskohtia, jotka ovat osin keskenään ristiriitaisia.

Iranin ydinaseohjelman isäksi kutsuttu Fakhrizadeh murhattiin perjantaina pääkaupunki Teheranin itäpuolella sijaitsevassa Absardin kaupungissa. Fakhrizadeh kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa, ja myös hänen turvamiehensä haavoittui iskussa.

Fakhrizadehin autosaattueeseen iskettiin tällä paikalla.

Tapahtumien kulusta on liikkeellä on useampia kertomuksia, jotka eroavat jonkin verran toisistaan.

Iranin puolustusministeriön mukaan Fakhrizadehia kuljettanut auto pysäytettiin tienvarsipommilla, minkä jälkeen hänet ammuttiin tulitaistelun päätteeksi. CNN kertoo, että puolustusministeri Amir Hatamia lainanneen ISNA-uutistoimiston mukaan Fakhrizadehin autoon osui kuitenkin ensin luoteja, minkä jälkeen lähelle pysäköity auto räjähti.

– Henkivartijoilta saatujen raporttien perusteella herra Fakhrizadehin autoa ammuttiin ensin, minkä jälkeen räjähteillä lastattu Nissan-ajoneuvo räjäytettiin lähellä tulituksen jatkuessa, Hatami sanoi.

Puolivirallisen Fars-uutistoimiston mukaan Fakhrizadeh murhattiin kauko-ohjaimella toimineella konetuliaseella. Arabiankielinen Al Alam -kanava puolestaan kertoi, että iskussa käytettyjä aseita olisi ”kontrolloitu satelliitin avulla”.

Fars kertoi sunnuntaina, että Fakhrizadeh olisi matkustanut vaimonsa seurassa luodinkestävässä autossa, jota saattoi kolme henkivartijoiden autoa. Tämän raportin mukaan Fakhrizadeh nousi autosta tarkastamaan tilannetta, kun hän oli kuullut luotien osuvan siihen.

Fakhrizadeh haudattiin lopulta Imamzadeh Salehin moskeijan alueelle Teheranissa.

Kun Fakhrizadeh nousi autosta, kauko-ohjattava konetuliase laukesi tulittamaan häntä kohti noin 150 metrin etäisyydeltä. Farsin mukaan hyökkäys kesti noin kolme minuuttia ja sen ajan kuluessa myös lähelle pysäköity Nissan-henkilöauto räjähti.

Yksityiskohtaisin tarinoista on iranilaisen dokumenttiohjaajan Javad Mogouyin verkossa julkaisema kertomus, josta uutisoi New York Times. Mogouyi työskentelee ohjaajana Iranin vallankumouskaartin palveluksessa.

Mogouyin mukaan Fakhrizadeh oli kuollessaan matkalla Absardissa asuvien appivanhempiensa luo. Hänen perässään ajoi autolastillinen henkivartijoita.

Kun letka saapui liikenneympyrään, lähelle pysäköity tyhjä Nissan-auto räjähti kaataen samalla sähkötolpan. Samaan aikaan lähelle pysäköidystä Hyundai Santa Fe -merkkisestä autosta hyppäsi ulos 12 aseistetun salamurhaajan joukkio.

Mohsen Fakhrizadehin auto kuvattuna hyökkäyksen jälkeen.

Lisää miehiä saapui paikalle moottoripyörillä, ja lähistöllä oli Mogouyin mukaan myös tarkka-ampujia. Ainakin kolmesta luodista osuman saanut Fakhrizadeh onnistui nousemaan autostaan, mutta kompuroi pian ja kaatui verta vuotavana maahan.

Mogouyin mukaan lähin sairaala oli menettänyt juuri sähkönsä, eivätkä tienvarren valvontakamerat toimineet. Fakhrizadeh todettiin kuolleeksi samoihin aikoihin, kun paikalle hälytetty lääkintähelikopteri olisi voinut lähteä viemään häntä teheranilaiseen sairaalaan.

Salamurhaajat sen sijaan pääsivät poistumaan paikalta vahingoittumattomina.

– Se oli kuin Hollywoodin toimintaelokuvasta, Mogouyi kiteytti tapahtumien kulun kirjoituksessaan.

Iranin englanninkielinen Press TV -kanava kertoi nimettömään lähteeseen nojaten, että paikalta löydetty ja murhassa käytetty ase oli valmistettu Israelissa ja siitä löytyi myös Israelin aseteollisuuteen viittaavat logo sekä teknisiä yksityiskohtia.

– Tämä oli hyvin monimutkainen salamurha, joka toteutettiin kaukaa sähköisten laitteiden avulla. Meillä on joitakin johtolankoja, mutta varmastikin mukana oli Monafeghin-ryhmä, ja rikollisena elementtinä taustalla sionistivaltio (Israel) sekä Mossad, Iranin ylimmän kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Ali Shamkhani sanoi.

Monafeghinillä hän viittasi Pariisissa päämajaansa pitävään Iranin kansalliseen vastarintaneuvostoon NCRI:hin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?