Utahin aavikolta löytynyt mystinen monoliitti katosi – viran­omaiset ymmällään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Utahin aavikolta löytynyt mystinen monoliitti katosi – viran­omaiset ymmällään

Yhdysvaltain maankäyttöviraston tietojen mukaan monoliitti on poistettu paikaltaan marraskuun 27. päivän iltana. Tiedossa ei ole, kuka rakennelman vei pois.

29.11.2020 9:26

Utahin aavikolta Yhdysvalloista löytynyt mystinen metallinen monoliitti on kadonnut, kertoo CNN. Yhdysvaltain maankäyttövirasto tiedottaa asiasta Facebook-sivuillaan.

– Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja, joiden mukaan laittomasti pystytetty rakennelma, joka tunnetaan ’monoliittina’, on poistettu valtion mailta tuntemattoman tahon toimesta. Maankäyttövirasto ei poistanut rakennelmaa, jonka katsotaan olevan yksityistä omaisuutta, virasto kirjoittaa.

Maankäyttöviraston tietojen mukaan monoliitti on poistettu marraskuun 27. päivän iltana. Tiedossa ei myöskään ole, kuka monoliitin on alun perin aavikolle tuonut.

Monoliitti löytyi, kun villejä paksusarvilampaita jäljittänyt biologi havaitsi jotain yllättävää helikopterin kyydissä.

– Hän huusi ”vau, vau, käänny takaisin, käänny takaisin”, kuvaili helikopterin lentäjä Bret Hutchings CNN:n mukaan.

Punaisten kallioiden muodostaman solan perällä jökötti metallinhopeisena kiiltelevä monoliitti. Hutchingsin mukaan monoliitti oli 3–3,5 metriä korkea. Hänen mielestään ei vaikuttanut siltä, että monoliitti olisi satunnaisesti pudonnut maahan, vaan se oli aseteltu paikoilleen tarkoituksella.

Monoliitti tuo mieleen Stanley Kubrickin klassikkoelokuvan 2001: Avaruusseikkailu (1968), jonka keskeisessä alkukohtauksessa esiintyy vastaava, tosin musta monoliitti.

Hutchingsin mielestä monoliitin on kuitenkin muovaillut taiteilija eivätkä avaruusolennot kuten elokuvassa.

– Olisiko asialla ollut joku new-wave-taiteilija tai leffan fanittaja, lentäjä arveli.

Utahin viranomaiset huomauttivat maanantaina, että julkisille alueille ei saa pystyttää rakenteita ilman lupaa.

– Riippumatta siitä, miltä planeetalta olet kotoisin, viranomaisten tiedotteessa huomautettiin.

Monoliitti on noin 3–3,5 metriä korkea.­

Kun viranomaiset maanantaina kertoivat erämaasta löytyneestä monoliitista, he eivät paljastaneet sen sijaintia. Pelkona oli, että ihmiset innostuisivat lähtemään paikalle ja eksyisivät matkalla.

Internet otti haasteen vastaan, eikä siinä kauaa kestänyt.

Paikka löytyi pian Google Earth -palvelusta, ja netissä alettiin pian jakaa koordinaatteja. Keskiviikkona Instagramiin alkoi ilmestyä kuvia ihmisistä poseeraamassa monoliitilla.

Reddit-keskustelufoorumilla koordinaatit paljastanut Tim Slane paljastaa omat metodinsa BBC:lle.

Slane seurasi viranomaisten helikopterin sijaintia kunnes se katosi tutkasta. Sen hän päätteli paljastavan kopterin laskeutumispaikan.

Sen jälkeen Slane vertasi viranomaisten julkaisemia valokuvia ja videoita maastonmuotoihin kartalla. Lopulta hän erotti pitkän, kapean varjon.

Varjo ei erotu vuoden 2015 satelliittikuvissa, mutta lokakuussa 2016 otetuissa kyllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?