Etiopiassa Mekelen kaupunkia pommitettu raskaasti, kertovat paikallis­hallinto ja avustus­työn­tekijät - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etiopiassa Mekelen kaupunkia pommitettu raskaasti, kertovat paikallis­hallinto ja avustus­työn­tekijät

Etiopian armeija aloitti aiemmin suurhyökkäyksen kapinallisia vastaan.

Tigrayn konfliktia paenneita etiopialaisia itäisessä Sudanissa Um Raquban pakolaisleirillä. Marraskuun alun jälkeen yli 43 000 pakolaista on paennut Sudanin puolelle.­

28.11.2020 13:53 | Päivitetty 28.11.2020 16:40

Etiopiassa Tigrayn osavaltion pääkaupunkia Mekeleä on pommitettu raskaasti lauantaina, kertovat paikallishallinto ja avustustyöntekijät.

Paikallishallinnon tiedotteen mukaan Etiopian armeija on iskenyt raskailla aseilla ja tykistöllä Mekelen keskustaan. Tiedon on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle kaksi humanitaarisen työn edustajaa.

Yli kolme viikkoa kestäneissä taisteluissa on kuollut jo tuhansia ja kymmenettuhannet ovat paenneet Sudanin rajan yli. Kuolleiden joukossa on kerrottu olevan turvallisuusjoukkojen jäsenten lisäksi myös monia siviilejä.

Konflikti Etiopiassa leimahti marraskuun alussa pitkällisten jännitteiden kiehuttua yli. Maan hallituksen joukot ovat ottaneet yhteen Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) joukkojen kanssa. TKVR on syyttänyt viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Abiy Ahmedin hallintoa vainoamisesta ja epäreilusta kohtelusta.

Torstaina Etiopian armeija aloitti suurhyökkäyksen Tigrayn kapinallisia vastaan puolen miljoonan asukkaan Mekelen lähellä maan pohjoisosassa.

BBC: Etiopialaissotilaiden syytetään estävän pakolaisten pääsyn Tigraysta rajan yli Sudaniin

Etiopian pohjoisosassa sijaitsevasta Tigrayn osavaltiosta naapurimaa Sudaniin rajan yli liikkuvien pakolaisten määrä on vähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun sotilaat ovat alkaneet valvoa rajaa, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC kertoo huomanneensa etiopialaissotilaat Hamdayetin rajanylityspisteellä ensimmäistä kertaa keskiviikkona. Tämän jälkeen yleisradioyhtiö on kuullut pakolaisten tarinoita siitä, miten heidän sukulaisiaan on estetty lähtemästä Etiopiasta.

– Saavuin eilen aamulla ja halusin mennä takaisin kotiini tuodakseni perheeni tänne, kertoi mies, joka ei halunnut esiintyä nimellään.

Hän kertoi kuitenkin BBC:lle, ettei voinut sotilaiden vuoksi palata Tigrayhin hakemaan sukulaisiaan.

– Rajalla on sotilaita ja niitä, jotka menivät minua ennen pyydettiin olemaan palaamatta, hän jatkoi.

Etiopian hallinto ei ole vastannut BBC:n lukuisiin kommenttipyyntöihin.

Taisteluita paennut Sudaniin yli 43 000 ihmistä

BBC:n mukaan rajanylityspaikan lähettyvillä Sittet-joen ympäristössä on vartiossa kymmenkunta sotilasta, jotka katsovat Tigrayn suuntaan. Molemmille puolille rajaa jätetyt veneet lojuvat pitkälti käyttämättöminä, vaikka rajanylityspaikka on tavallisesti varsin vilkas.

Tiedon saanti Tigrayn tilanteesta on hankalaa, koska Etiopia on katkonut yhteyksiä alueelle. BBC:n mukaan sukulaiset eivät ole pystyneet pitämään yhteyttä toisiinsa informaatiokatkosten vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan etiopialaissotilaat ovat estäneet siviilien kulun myös Humerassa, noin 20 kilometrin päässä rajasta, kertoo BBC. Tämä on järjestön mukaan johtanut siihen, että Sudaniin saakka pääsevien pakolaisten määrä on laskenut merkittävästi.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastojen mukaan uusien pakolaisten määrän huippu nähtiin kymmenennen päivän aikoihin. Tuolloin yli 6 800 ihmistä ylitti rajan Sudaniin yhden päivän aikana.

Viranomaiset kertovat BBC:lle, että pakolaisia on saapunut Sudaniin päivittäin keskimäärin 3 000. Rajalle lähetettyjen sotilaiden saapumisen jälkeen lukumäärä on kuitenkin pudonnut noin 700:aan päivässä.

UNHCR:n tilastojen mukaan kolmen viikon aikana alueelta on paennut Sudaniin yli 43 000 ihmistä, kertoo BBC.

YK:n alainen järjestö sanoi myös perjantaina, että lähes 100 000:lta Tigrayssa olevalta eritrealaispakolaiselta on vaarassa loppua ruoka kesken jo maanantaina, mikäli täydennykset eivät tavoita heitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?