Iranin ydinaseohjelman oletettu johtaja salamurhattiin – Iran vannoo kostoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin ydinaseohjelman oletettu johtaja salamurhattiin – Iran vannoo kostoa

Iran syyttää murhasta Israelia ja vihjaa Trumpin hyväksyneen iskun. Bidenin rauhantavoittelut ainakin vaikeutuivat.

Iranin valtiontelevision julkaisema kuva murhapaikalta.­

27.11.2020 17:54 | Päivitetty 27.11.2020 21:24

Iranilainen ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadeh on murhattu, Iranin puolustusministeriö kertoo lausunnossaan. Fakhrizadehia on pidetty Iranin armeijan ydinaseohjelman johtajana.

Murha tehtiin Absardin kaupungissa Damavandin alueella pääkaupunki Teheranin itäpuolella. Ministeriön mukaan Fakhrizadehia kuljettanut auto pysäytettiin tienvarsipommilla, minkä jälkeen hänet ammuttiin tulitaistelun päätteeksi. Hän kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa. Myös Fakhrizadehin turvamies haavoittui iskussa.

Uutistoimisto Fars kertoo, että ”kolmesta neljään” terroristia olisi kuollut.

Fakhrizadehin salamurhan arvellaan vaikeuttavan ainakin Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin tavoitteita Iranin suhteen. Biden on ilmaissut halunsa palata neuvottelupöytään Iranin kanssa.

Iran osoittikin syyttävän sormen Israelia kohtaan vihjaten sen toteuttaneet salamurhan presidentti Donald Trumpin suostumuksella.

Iranin ylimmän johtajan, ajatollah Ali Khamenein sotilasneuvonantaja syytti iskusta Israelia ja vannoi kostoa tutkijan murhasta.

– Sionistit yhdessä liittolaisensa (Trumpin) kanssa yrittävät poliittisen valtansa viimeisinä päivinä lisätä painetta Irania kohtaan ja aloittaa täysimittaisen sodan, Hossein Dehgan twiittasi.

Salamurhatun Mohsen Fakhrizadehin kerrotaan syntyneen vuonna 1958.­

Vastaavista murhista Iranissa on aiemmin epäilty Israelin tiedustelupalvelua Mossadia, ja Israel on tiettävästi yrittänyt murhata Fakhrizadehin aiemminkin.

Myös Iranin ulkoministerin Javad Zarifin mukaan myös Fakhrizadehin murhassa on vakavia viitteitä Israelin osallisuudesta.

Zarif nimitti murhaa terroriteoksi ja vaati myös länsimaita tuomitsemaan sen.

Syksyllä uutisoitiin, että Iran olisi lisännyt rikastetun uraanin varastojaan. Rikastettua uraania tarvitaan sekä ydinvoimaloissa että ydinaseiden valmistamisessa.

Iran on väittänyt ydinohjelmansa palvelevan vain rauhanomaisia tarkoituksia.

Vuosina 2010–12 salamurhattiin neljä iranilaista ydinvoimatutkijaa. Iran syytti murhista Israelia.

Reutersin mukaan Israel ja Pentagon eivät toistaiseksi kommentoi tietoa Fakhrizadehin murhasta. Myös presidentiksi valittu Joe Biden pidättäytyy kommentoinnista.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta presidentti Trumpin toimesta 2018.

Perjantaina Trump jälleentwiittasi uutisia salamurhasta, mutta ei itse ole kommentoinut aihetta.

New York Times paljasti pari viikkoa sitten, että Trump olisi pyytänyt neuvonantajiensa mielipiteitä mahdollisesta iskusta Iranin ydinvoimakohteisiin vielä ennen kautensa päättymistä tammikuun lopulla.

Fakhrizadeh oli arvostettu iranilainen ydinvoimatutkija ja korkea-arvoinen upseeri islamistisessa Vallankumouskaartissa.

Lännen turvallisuuslähteiden mukaan hänellä oli erittäin paljon vaikutusvaltaa Iranin ydinohjelmassa.

– Laittakaa tämä nimi muistiin, huomautti Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu 2018 kun Israel kertoi Iranin salaisesta ydinaseohjelmasta.

Vuonna 2015 New York Times vertasi Fakhrizadehia jopa kuuluisaan ydinfyysikko J. Robert Oppenheimeriin, joka johti maailman ensimmäisen atomipommin kehitystyötä Manhattan-projektissa toisen maailmansodan aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?