Trump: Jätän Valkoisen talon, jos valitsijamiehet äänestävät Bidenia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump: Jätän Valkoisen talon, jos valitsijamiehet äänestävät Bidenia

Valitsijamiehet vahvistavat Yhdysvaltojen presidentin­vaalin tuloksen joulukuussa.

27.11.2020 0:57

Yhdysvalloissa istuva presidentti Donald Trump on tullut jälleen lähemmäs vaalitappionsa myöntämistä. Hän sanoi torstaina paikallista aikaa lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsijat äänestävät Joe Bidenia. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti Hill ja brittilehti Guardian.

Valtakunnallisesti maan seuraavan presidentin Joe Bidenin katsotaan voittaneen 306 valitsijaa, kun voittoon tarvitaan 270. Trump on saanut taaksensa 232 valitsijaa.

Trump vastasi Hillin mukaan torstaina ensimmäistä kertaa suoraan toimittajien kysymyksiin sitten vaalien. Toimittajat kysyivät häneltä, jättääkö hän Valkoisen talon, jos valitsijat antavat äänensä Bidenille.

– Totta kai niin teen. Ja te tiedätte sen, Trump vastasi Hillin mukaan.

Tämän jälkeen hän jatkoi vastaustaan sanomalla, että valitsijat tekevät virheen, jos he äänestävät Bidenia. Uutiskanava CNN:n mukaan hän perusteli väitettään perättömästi sanoen: ”koska nämä vaalit olivat vilpilliset.”

Kun Trumpia prässättiin edellä mainittujen kommenttiensa osalta, tiuskahti hän toimittajalle.

– Älä puhu minulle tuolla tavoin. Olen Yhdysvaltain presidentti. Älä ikinä puhu presidentille tuolla tavalla, hän tiukkasi CNN:n mukaan.

Tämän jälkeen hän jatkoi vastaustaan sanomalla, että valitsijat tekevät virheen, jos he äänestävät Bidenia. Lehden mukaan Trump antoi myös ymmärtää, ettei ole edelleenkään valmis myöntämään tappiotaan.

– Tulee olemaan erittäin vaikea asia myöntää tappio, hän sanoi.

Kommenteista kertoi myös Twitterissä muun muassa CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Kaitlan Collins, joka muun muassa julkaisi kuvan vaalien jälkeiset ensimmäiset kommentit saaneesta joukosta.

Collinsin mukaan Trumpilta oli kysytty myös muun muassa siitä, aikooko hän osallistua Bidenin virkaanastujaisiin.

– Trump ei kerro aikooko hän osallistua Bidenin virkaanastujaisiin. Hän sanoo tietävänsä vastauksen, muttei halua sanoa, kirjoitti Collins tviitissään.

Vaalien jälkeiset reilut kolme viikkoa Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja. Trump ja hänen lähipiirinsä ovat levittäneet toistuvasti perättömiä väitteitä laajasta vaalivilpistä, jotka myös hallinnon omat viranomaiset ovat torpanneet.

Hillin mukaan Trump jatkoi myös puhelimitse pidetyn lehdistötilaisuuden aikana perättömien väitteidensä tuulettamista.

– En tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Tiedän yhden asian, Joe Biden ei saanut 80 miljoonaa ääntä, Trump väitti toimittajille.

Hän väitti myös saaneensa huomattavasti yli 74 miljoonaa ääntä ja vakuutteli Hillin mukaan, että hänelle suunnattuja ääniä olisi heitetty menemään.

Trump ei ole tähän mennessä suostunut myöntämään vaalitappiotaan ja on yrittänyt kääntää tulosta mieleisekseen muun muassa oikeustoimien kautta.

Aiemmin tällä viikolla vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoiva virasto ilmoitti Bidenille, että virallinen vallanvaihtoprosessi voi alkaa. Samoihin aikoihin myös Trump kirjoitti Twitterissä, että on antanut suostumuksensa prosessin aloittamiselle. Muutamaa tuntia myöhemmin hän jälleen painotti tviitissä, ettei aio myöntää tappiotaan.

Keskiviikkona Biden kertoi NBC-uutiskanavan haastattelussa, että Trumpin hallinto on ottanut häneen yhteyttä vallanvaihtoprosessista. Biden kertoi samaisessa haastattelussa, että Trumpin hallinto on ollut asiassa vilpitön eikä lainkaan vastahakoinen.

Trumpin lehdistölle antamista torstaisista kommenteista Twitterissä kirjoittanut CNN:n Kaitlan Collins kertoi myös, etteivät Bidenin siirtymäajan toimet olisi välttämättä kuitenkaan Trumpin mieleen.

– Minun mielestäni ei ole oikein, että hän yrittää valita ministereitään, Trump sanoi Collinsin mukaan.

Biden on jo valinnut useita ministeriehdokkaitaan, joiden varmistaminen vaatii kuitenkin vielä senaatin vahvistuksen.

Presidentin­vaalien muodollinen vahvistus tapahtuu, kun kaikki 538 valitsijamiestä kokoontuvat osavaltioidensa pääkaupunkeihin antamaan äänensä vaalituloksen mukaisesti ehdokkaille. Tämä tapahtuu tänä vuonna 14. joulukuuta.

Vaalituloksen vahvistaa uusi kongressi 6. tammikuuta. Presidentin kausi alkaa 20. tammikuuta 2021.

Tiistaina uutisoitiin, että Trump kirjoitti Twitterissä kertoneensa vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoivan viraston johtajalle, että prosessi voidaan aloittaa. Hän kuitenkin tuolloin kertoi jatkavansa taistelua ja uskovansa tiiminsä voittavan.

Liittovaltion hallintovirasto GSA on CNN:n mukaan ilmoittanut Bidenille että vallansiirtoprosessi voi käynnistyä virallisesti Yhdysvalloissa. Tieto perustuu GSA:n johtajan Emily Murphyn kirjeeseen.

Viime viikonloppuna uutiskanava CNN kertoi, että Trumpin kampanja on hävinnyt tai vetänyt pois presidentinvaaleihin liittyvän oikeusjutun jo 30 kertaa, ja Trumpin tukijat olivat onnistuneet voittamaan vain kaksi vaaleihin liittyvää oikeusjuttua. Ne olivat koskeneet hyvin pientä osaa äänistä.

Yhdysvaltain vaaliviranomaisten mukaan mitään todisteita laajasta vilpistä ei ole löytynyt.

Donald Trump puhui torstaina myös koronarokotteen pikaisesta toimituksesta.

Trumpin mukaan koronarokotetta voitaisiin alkaa toimittaa jo ensi viikolla ja seuraavalla viikolla. Hänen mukaansa sitä voitaisiin jakaa ensimmäisenä terveydenhuollon henkilökunnalle sekä ikäihmisille. Trump kertoi asiasta videolla, joka oli osoitettu kiitospäivän tervehdyksenä ulkomailla Yhdysvaltojen asevoimissa palveleville.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?