Tanskan pääministeri herkistyi kyyneliin kohdattuaan turkis­tuottajat – hallitus määräsi kaikki minkit lopetettaviksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tanskan pääministeri herkistyi kyyneliin kohdattuaan turkis­tuottajat – hallitus määräsi kaikki minkit lopetettaviksi

Video näyttää liikuttuneen kohtaamisen.

26.11.2020 23:18

Uutistoimisto Reuters kertoo, kuinka Tanskan pääministeri Mette Frederiksen liikuttui torstaina kyyneliin tavattuaan turkistuottajia, joiden kaikki eläimet lopetettiin. Tanska on määrännyt maan kaikki 17 miljoonaa minkkiä lopetettaviksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Reutersin mukaan Frederiksen on saanut osakseen maan oppositiolta osakseen runsasta arvostelua ja erovaatimuksia marraskuun alussa tehdyn lopettamispäätöksen jälkeen.

  • Yllä olevalla videolla näet pääministerin haastattelun.

Myöhemmin Frederiksenin hallitus on myöntänyt, että päätös oli laitoin.

Se tehtiin sen jälkeen, kun viranomaiset löysivät satojen minkkitarhojen eläimistä koronavirustartunta, mukaan lukien uuden viruskannan, jonka pelättiin haittaavan tulevien koronarokotteiden tehokkuutta.

– Kaksi sukupolvea erittäin taitavia minkkitarhaajia, isä ja poika, joiden elämäntyö meni hyvin lyhyessä ajassa pirstaleiksi, Frederiksen luonnehti toimittajille.

– Tämä on ollut tunteikasta heille ja... anteeksi. Sitä se on ollut myös minulle.

Tanskan minkkipopulaatio oli maailman suurin ja lisäksi eläinten turkkien laatua on pidetty arvossa. Tapauksen johdosta Tanskan maatalousministeri Mogens Jensen erosi viime viikolla sisäisen tutkinnan päätteeksi.

Tanska on kuitenkin suunnitellut minkkien kasvattamisen täyskieltoa vuoteen 2022 mennessä. Tanskan minkkikasvattajien yhdistyksen puheenjohtajan, Tage Pedersenin mukaan koko 6 000 työpaikkaa ja noin 671 miljoonan euron arvoinen vuosittainen vienti on nyt käytännössä päättynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?