AFP: Uhanalaiseen simpanssilaumaan syntyi uusi tulokas, toivo selviämisestä kasvaa – ”Kaikki puhkesivat riemuun” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AFP: Uhanalaiseen simpanssilaumaan syntyi uusi tulokas, toivo selviämisestä kasvaa – ”Kaikki puhkesivat riemuun”

Guineassa elävät Bossoun simpanssit tunnetaan kyvystään käyttää työkaluja.

Yksi Bossoun simpanssilauman edustajista kuvattiin puuhissaan vuonna 2005.­

26.11.2020 18:25

Tutkijoita hämmästyttänyt kyky käyttää työkaluja teki länsiafrikkalaisessa Guineassa elävästä simpanssilaumasta maailmankuulun jo vuosikymmeniä sitten. Pieni simpanssilauma elää metsässä lähellä Bossoun kylää ja jakaa elinalueensa sen asukkaiden kanssa.

Bossoun simpanssien elinalueelle säännöllisesti patikoivat tutkijat ovat havainneet niiden osaavan käyttää muun muassa kivivasaraa ja alasinta pähkinänkuorien rikkomiseksi. Yhtä pitkälle edistynyttä taitoa työkalujen käyttöön ei ole havaittu missään muualla simpanssien keskuudessa.

Vuosikymmenien aikana tutkijat ovat kuitenkin huomanneet myös surullisen ilmiön: jo alle kymmeneen yksilöön kutistunut lauma on katoamassa, koska se elää metsätuhojen seurauksena sekä maantieteellisesti että geneettisesti eristyksissä muista simpanssilaumoista.

Nyt Bossousta on kuultu kuitenkin iloisia uutisia, joista kertoi torstaina uutistoimisto AFP. Bossoun ympäristötutkimusinstituutin johtajan Aly Gaspard Soumahin mukaan paikalliset oppaat näkivät viime viikolla lauman viimeisen hedelmällisen naaraan, Fanle-nimisen simpanssin, kantavan vatsansa päällä pikkuruista poikasta.

– Siitä ei ole epäilystäkään. Kolme päivää sitten pystyimme varmistamaan vauvan sukupuolen kiikareiden avulla, koska ne oleskelivat puissa. Se on naaras, Soumah kertoi AFP:lle puhelimitse.

Bossoun kylän asukkaat suojelevat simpanssilaumaa, koska uskovat sen jäsenten olevan uudelleen syntyneitä esi-isiään. Kyläläisten kerrottiin juhlineen syntymää.

– Kaikki – nuoret ja vanhat, miehet ja naiset – puhkesivat riemuun. Ilmapiiri oli uskomaton, Soumah kuvaili.

Bossoun simpanssilauman koko pysyi Soumahin mukaan suhteellisen vakaana, noin parikymmenpäisenä, aina vuoteen 2003 saakka. Tuolloin iskenyt influenssa verotti laumaa useilla yksilöillä.

Vuosien kuluessa myös muita simpansseja on menehtynyt. Ennen uutta perhetapahtumaa laumassa oli vain kolme aikuista urosta ja neljä aikuista naarasta, joista kolme on jo yli 60-vuotiaita.

Tuoreen tulokkaan synnyttänyt Fanle on noin 30-vuotias ja laumansa viimeinen lisääntymiskykyinen naaras. Pikkusimpanssin isän uskotaan olevan joko lauman noin 40-vuotias johtajauros Fouaf tai toinen samanikäinen uros nimeltä Jeje.

Koska simpanssinaaraat voivat saada poikasia vain 4–5 vuoden välein, Fanlesta ei ole yksin laumansa pelastajaksi. Tämän vuoksi alueen luonnonsuojeluviranomaiset suunnittelevat ”muuttokäytäviä”, joiden kautta eristäytyneen lauman ja vuoristossa elävien muiden laumojen keskinäinen vuorovaikutus lisääntyisi.

Ensin olisi kuitenkin keksittävä nimi uudelle tulokkaalle. Se tapahtuu Soumahin mukaan korkea-arvoisten henkilöiden, paikallisviranomaisten sekä luonnonsuojelualueen kumppaneiden yhteistyöllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?