Bloomberg: Suomi on Euroopan paras maa asua koronapandemian keskellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bloomberg: Suomi on Euroopan paras maa asua koronapandemian keskellä

Suomen koronaviruksen vastaista toimintaa ylistetään jälleen maailmalla.

25.11.2020 23:01

Ulkomailla hämmästellään, miten Suomi onnistuu pitämään koronatartunnat kurissa. Suomessa on todettuja koronatartuntoja ja -kuolemia vähemmän kuin useimmissa Euroopan maissa.

Uutistoimisto Bloomberg on rankannut tuoreessa vertailussaan Suomen parhaaksi maaksi Euroopassa asua koronapandemian aikana. Koko maailman vertailussa Suomi sijoittuu viidenneksi.

Bloomberg laittoi 53 maata järjestykseen sen mukaan, missä koronaviruksen torjunta on aiheuttanut vähiten häiriötä talouselämälle ja yhteiskunnalle.

Vertailuarvoina olivat muun muassa kuukausittaiset tartunta- ja kuolemien määrät asukaslukuun suhteutettuna sekä positiivisten testitulosten osuus.

Bloombergin mukaan maiden sijoitus vaihtelee esimerkiksi koronastrategioiden muutosten myötä, mutta jo nyt on selvää, että kärki- ja loppupäähän sijoittuneiden maiden ero vain kasvaa, millä voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia koronapandemian jälkeisessä maailmassa.

Norja rankattiin kuudenneksi heti Suomen perässä. Tanska on sijalla yhdeksän ja sitä seuraavana Euroopan maista on Saksa sijalla 14.

Bloomberg huomauttaa kolmen Pohjoismaan sijoittumisen kymmenen kärkeen osoittavan kuinka tehokkaasti rajakontrolli on toiminut taudin estämisessä.

– Suomi ja Norja ovat evänneet pääsyn suurimmalta osalta ulkopuolisista jo maaliskuun puolivälistä lähtien vaikka kuuluvat Euroopan Schengen-alueeseen.

Bloombergin mukaan pohjoismainen kolmikko on onnistunut estämään toista aaltoa tehokkaammin kuin esimerkiksi Ranska, Britannia tai Italia, joissa kesälomamatkailun katsotaan levittäneen tartuntoja.

Listan ykkösenä on Uusi-Seelanti, jota seuraavat järjestyksessä Japani, Taiwan ja Etelä-Korea. Muut kymmenen joukkoon rankatut maat ovat Australia (7), Kiina (8) ja Vietnam (10).

Uusi-Seelanti sulki rajansa ja julisti maanlaajuisen sulun ja rajoitukset jo maaliskuun lopulla ennen ensimmäistäkään covid-19-kuolemaa.

Uusi-Seelanti panosti myös testaamiseen, jäljittämiseen ja tehokkaaseen karanteeniin estäen viruksen kotimaisen leviämisen.

– Onnistuttuaan siinä suurelta osin elävät uusiseelantilaiset nyt käytännössä covid-vapaassa maassa, kirjoittaa Bloomberg.

Bloombergin mukaan kärkikymmenikköä yhdistää koronatartuntojen tehokas jäljittäminen, mihin on otettu mallia Etelä-Koreasta.

Bloombergin listauksessa huonoiten pärjäsi Meksiko. Sitä vain hieman paremmin ovat suoriutuneet Argentiina ja Peru sekä Euroopan heikoimmaksi rankattu Belgia.

Ruotsi on sijalla 16, Yhdysvallat 18:s ja Britannia vasta sijalla 28.

Suomen pärjäämistä koronan hoidossa on kiitelty ja ihmetelty jo jonkin aikaa. Viikko sitten Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n tuorein kartta koronaviruspandemian tilanteesta osoitti, että Suomi näyttää pärjäävän virustartuntojen hallinnassa huomattavasti muuta Eurooppaa ja lähinaapureita paremmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?