Bidenin ulkoministeri­ehdokkaan kylmäävä suku­tarina: Auschwitzista paenneen isä­puolen pelastukseksi koitui huojentava näky metsässä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bidenin ulkoministeri­ehdokkaan kylmäävä suku­tarina: Auschwitzista paenneen isä­puolen pelastukseksi koitui huojentava näky metsässä

Antony Blinkenin mukaan hänen Puolassa syntynyt isäpuolensa osasi tuolloin vain kolme sanaa englanniksi.

Senaatin on vielä vahvistettava Antony Blinkenin ulkoministeripesti.­

25.11.2020 6:38

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin ulkoministeriehdokkaan Antony Blinkenin koskettava tarina isäpuolestaan on herättänyt huomiota maailmalla.

Blinkenin isäpuoli oli Auschwitzista pelastunut juutalainen, ja tämän sanotaan istuttaneen Blinkeniin näkemyksen, että Yhdysvaltojen pitää ajaa ihmisoikeuksia maailmalla.

Axiosin mukaan 58-vuotias Blinken kertoi tiistain puheessaan, että hänen isäpuolensa oli koulunsa 900 lapsesta ainoa, joka selviytyi holokaustista toisen maailmansodan aikana.

– Sodan lopussa hän pakeni kuolemanmarssilta metsään Baijerissa. Piilopaikastaan hän kuuli voimakkaan jyrinän äänen. Se oli panssarivaunu. Mutta rautaristin sijaan hän näki, että sen kylkeen oli maalattu valkoinen viisisakarainen tähti, Blinken sanoi.

– Hän juoksi panssarivaunun luo. Luukku aukesi. Afroamerikkalainen sotilas katsoi häntä. Hän laskeutui polvilleen ja sanoi ainoat englanniksi osaamansa kolme sanaa, jotka hänen äitinsä oli opettanut hänelle ennen sotaa: ”Jumala siunatkoon Amerikkaa.”

Blinken korosti, että sellaisia amerikkalaiset ovat. Hän on monen muun Bidenin ministeriehdokkaan tavoin multilateralisti, jonka mielestä Yhdysvaltojen tulee pyrkiä olemaan hyvyyden johtava voima.

– Sitä Amerikka edustaa maailmalle, vaikkakin epätäydellisesti.

Biden ilmoitti maanantaina esittävänsä Blinkeniä Yhdysvaltain uudeksi ulkoministeriksi. Lopullisesti valinnan vahvistaa maan senaatti Bidenin virkavalan jälkeen.

Blinken on ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoille tuttu mies Bidenin rinnalta jo niiltä ajoilta, kun tämä toimi senaatin ulkoasiainvaliokunnan johdossa ennen varapresidenttiyttään. Aiemmin Blinken oli hankkinut kannuksia Bill Clintonin aikana maan ulkoministeriössä ja avustanut myös Clintonia puheenkirjoittajana.

Barack Obaman ja Bidenin hallinnossa Blinken kohosi lopulta apulaisturvallisuusneuvonantajaksi ja apulaisulkoministeriksi, joten häntä pidetään erittäin kokeneena toimijana kansainvälisillä areenoilla. Viime vuodet hän on jatkanut Bidenin ulkopoliittisena neuvonantajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?