Pappi ”Don Armando” piti suomalaisnaista vankinaan jopa 12 vuotta – UM yhteistyössä Sveitsin viran­omaisten kanssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pappi ”Don Armando” piti suomalaisnaista vankinaan jopa 12 vuotta – UM yhteistyössä Sveitsin viran­omaisten kanssa

Arvostetun sveitsiläispapin epäillään pitäneen suomalaisnaista väkisin asunnossaan jopa 12 vuoden ajan.

Luganon kaupunki Sveitsissä kuvattuna San Salvatore -vuoren suunnasta. Arkistokuva.­

24.11.2020 22:32

Suomen ulkoministeriö on tietoinen tapaukseen liittyvästä uutisoinnista ja pyrkii saamaan lisätietoja asiaa tutkivilta Sveitsin viranomaisilta.

– Emme kommentoi yksittäistapauksia ja yksityisyydensuojan vuoksi emme tule jakamaan tapaukseen liittyen tämän enempää tietoa, todettiin UM:n viestintäpäivystyksestä IS:lle tiistaina illalla.

Suomalaisnaista vankinaan pitänyt 80-vuotias, korkeassa asemassa toiminut katolinen pappi vapautettiin maanantaina. Oikeuden mukaan häntä ei muun muassa korkean iän vuoksi ole tarpeen pitää enää vangittuna. Pappia epäillään ainakin vapaudenriistosta, pakottamisesta, heitteillejätöstä ja lievästä pahoinpitelystä.

Papin epäillään pitäneen pitäneen suomalaista 48-vuotiasta naista panttivankina asunnossaan jopa 12 vuoden ajan Luganossa Etelä-Sveitsissä. Nainen löytyi viime viikon perjantaina, kun poliisit tutkivat asunnon. Nainen toipuu nyt viranomaisten huostassa turvallisessa paikassa.

Paikallisen median mukaan pappi oli ilmeisesti tutustunut naiseen internetin teologian kurssien kautta. Eräiden mediatietojen mukaan nainen olisi tullut papille töihin taloudenhoitajaksi. Nainen saapui Luganoon 12 vuotta sitten, kun pappi muutti nykyiseen asuntoonsa, joka sijaitsee San Lorenzon katedraalin viereisessä talossa. Asunnon omistaa Luganon hiippakunta.

Il Caffè-lehden mukaan nainen kävi asunnon ulkopuolella vain harvoin. Joskus hänet oli nähty katolisissa messuissa.

Naisen ja katolisen papin välisen suhteen laadusta ei ole tietoa. Naisesta kyselleille oli pappi väittänyt tämän olleen kyläilemässä käyvä serkku.

Viranomaisten mukaan naisella ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa Sveitsissä.

Rikoksista epäilty pappi työskentelee edelleen paavillisen yliopiston Luganon teologisessa tiedekunnassa. Hän on opettanut myös Freiburgin ja Rooman yliopistoissa. Teologi oli arvostettu luennoitsija kirkollisissa konferensseissa.

Sveitsiläisen Blick-lehden mukaan kukaan ei kaupungissa tiennyt papin vankina olevasta naisesta. Lehti käyttää papista nimeä Don Armando.

– Don Armando lähti talosta joka aamu seitsemältä. Hän meni ensin katedraaliin messuun ja ajoi autollaan toimistolle tiedekuntaan, kertoi suntio Blickille.

Hänelle ei koskaan tullut mieleen, että pappi pitäisi kotona naista panttivankina.

– En osaa edes kuvitella sellaista. Don Armando on vain pieni, hento vanha mies.

Vasta viime viikkoina oli papin käytös muuttunut. Hän kieltäytyi päästämästä sähköfirman korjaajia asuntoon, vaikka sen sähköasennukset täytyi uusia. Lopulta sähköfirma joutui turvallisuussyistä katkaisemaan asunnosta sähköt ja ilmoitti asiasta viranomaisille.

Poliisit saapuivat tutkimaan asuntoa perjantaina. He löysivät sen täynnä tavaraa ja jätteitä, joiden keskellä suomalaisnainen lojui ”likaisena ja laiminlyödyssä tilassa”.

Käytäville oli kasattu pinoiksi postipaketteja. Useat yhä avaamattomista paketeista olivat vaatteiden nettikauppa Zalandolta.

Papin toimisto tiedekunnassa tutkittiin ja sieltä takavarikoitiin tietokoneita ja asiakirjoja.

Naisen löytymisen jälkeen myös Luganon piispa Valerio Lazzeri kävi asunnolla poliisin tutkijoiden kanssa kertoo La Regione.

Lehden mukaan suomalaisnaisen psyykkinen tila arvioidaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?