Trumpilta vihreää valoa vallan­vaihto­prosessin alkamiselle – ei myönnä vaali­tappiotaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpilta vihreää valoa vallan­vaihto­prosessin alkamiselle – ei myönnä vaali­tappiotaan

Vihreätä valoa näyttänyt Donald Trump kiitti Twitterissä GSA:n Emily Murphyä, vallansiirron tulpaksi kutsuttua virkamiestä.

Joe Biden voitti Donald Trumpin presidentinvaaleissa.­

24.11.2020 1:36 | Päivitetty 24.11.2020 7:28

Yhdysvaltain vaalit hävinnyt Donald Trump kirjoitti Twitterissä kertoneensa vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoivan viraston johtajalle, että prosessi voidaan aloittaa. Hän kertoo kuitenkin jatkavansa taistelua ja uskovansa tiiminsä voittavan.

Liittovaltion hallintovirasto GSA on CNN:n mukaan ilmoittanut demokraattien Joe Bidenille, että vallansiirtoprosessi voi käynnistyä virallisesti Yhdysvalloissa. Tieto perustuu GSA:n johtajan Emily Murphyn kirjeeseen.

Biden julistettiin presidentinvaalien voittajaksi 7. marraskuuta, ja jo seuraavana maanantaina uutisoitiin, että Murphy kieltäytyi allekirjoittamasta asiakirjaa, jonka nojalla Bidenin siirtymähallinto voisi aloittaa työskentelynsä.

Trumpin haluttomuus tunnustaa Bidenin voittoa paiskasi naisen keskelle poliittista myrskyä.

Syyksi Murphyn kieltäytymiseen arveltiin sitä, että samalla hän tulisi vahvistaneeksi vaalituloksen. Muun muassa Yhdysvaltain hallintorakennuksista vastaava virasto antaa vaalivoittajalle luvan, jolla hänen tiiminsä pääsee käsiksi tarvitsemiinsa materiaaleihin ja tiloihin.

– Haluan kiittää GSA:n Emily Murphyä hänen järkkymättömästä omistautumisestaan ja lojaaliudestaan maatamme kohtaan. Häntä on häiritty, uhattu ja solvattu – enkä halua nähdä tämän tapahtuvan hänelle, hänen perheelleen tai GSA:n työntekijöille, Trump kirjoitti Twitterissä.

Presidentti ilmoitti samalla, että oikeusjutut vaalitulosten haastamiseksi jatkuvat, vaikka Michigan julisti Bidenin maanantaina osavaltion vaalivoittajaksi. Trump ei ole toistaiseksi esittänyt todisteita väitteilleen laajamittaisesta vaalivilpistä.

– Maamme parasta ajatellen, suosittelen, että Emily ja hänen tiiminsä tekevät sen mitä pitää, liittyen alustaviin protokolliin. Olen kehottanut minun tiimiäni toimimaan samoin, hän sanoi.

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer arvioi lausunnon olevan todennäköisesti lähin vaalitappioon myöntymisen merkki, jonka presidentti Trump saattoi antaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Bidenin siirtymähallinnon tiimi aikoo heti tavata liittovaltion hallintoviranomaisia koronapandemiaan, kansalliseen turvallisuuteen ja muihin tärkeisiin asioihin liittyen.

Tammikuussa virkaan astuvan Bidenin tiimi kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että GSA antaa nyt ”tuen, jota tarvitaan sujuvaan ja rauhanomaiseen vallanvaihtoon”.

Bidenin tiimin mukaan GSA:n ilmoitus on tervetullut ja se kuvailee päätöksen olevan "tarvittava askel" kansakuntaa kohtaavien haasteiden ratkomisen aloittamiseksi, kertoo CNN. Näitä ovat tiimin mukaan muun muassa pandemian kuriin saaminen ja talouden palauttaminen takaisin raiteilleen.

CNN kertoo kuitenkin, että osalle Valkoisen talon henkilökunnasta GSA:n kirje on tullut täytenä yllätyksenä. Korkea-arvoinen viranomaislähde kertoi uutiskanavalle, että ainakin osa henkilökunnasta kuuli asiasta ensimmäisenä CNN:n kautta.

Uutiskanavan lähteen mukaan henkilökunta aloittaa yhteistyön tekemisen Bidenin siirtymäkauden työryhmän kanssa.

CNN uutisoi viime viikolla, että joukko Trumpin hallinnon työntekijöitä on jo kaikessa hiljaisuudessa tarjonnut apuaan Bidenin tiimille, jotta siirtymä sujuisi mahdollisimman sulavasti.

Trumpin hallinnon entinen työntekijä sanoi uutiskanavalle, että apuaan tarjonneet ovat panneet maan edun puoluepoliittisten pyrkimysten edelle.

GSA:n Emily Murphy sai presidentti Trumpin kiitokset.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?