Bidenin valinta USA:n ulko­ministeriksi on kitaraa soittava pitkän linjan huippu­diplomaatti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bidenin valinta USA:n ulko­ministeriksi on kitaraa soittava pitkän linjan huippu­diplomaatti

Antony Blinkenilla, 58, on takanaan jo liki kolmen vuosikymmenen kokemus ulko- ja turvallisuusasioista.

Joe Biden ja Antony Blinken Valkoisessa talossa vuonna 2013. Kaksikkoa kuvaillaan erittäin läheiseksi työpariksi. Taustalla Susan Rice, jota oli myös soviteltu Yhdysvaltain tulevan ulkoministerin paikalle.­

24.11.2020 0:32

Niin läheinen Joe Bidenin kanssa, että on kuvailtu jopa tulevan presidentin alter egoksi.

Kitaraa soittava Beatles-fanaatikko, jolta löytyy pari omaa kappaletta suoratoistopalvelu Spotifysta. Pitää eurooppalaisesta jalkapallosta.

Vankka ihmisoikeuksien puolustaja, tarvittaessa jopa supervallan voimakeinoja käyttäen.

Monenkeskisen yhteistyön kannattaja, jonka valinta on ennen kaikkea rauhoitteleva viesti liittolaisille, että Yhdysvallat on jälleen mukana samoissa pöydissä.

Tuttu mies rinnalle

Muun muassa näillä sanoilla luonnehdittiin maanantaina Antony Blinkenia, 58, jota Joe Biden esittää Yhdysvaltain uudeksi ulkoministeriksi. Lopullisesti valinnan vahvistaa maan senaatti Bidenin virkavalan jälkeen.

Antony Blinkenia kuvaillaan pidetyksi persoonaksi, joka saattaa esiintyä videokokouksissa lempisoittimensa kitara seinällä takanaan.­

Blinken on ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoille tuttu mies Bidenin rinnalta jo niiltä ajoilta, kun tämä toimi senaatin ulkoasiainvaliokunnan johdossa ennen varapresidenttiyttään. Aiemmin Blinken oli hankkinut kannuksia Bill Clintonin aikana maan ulkoministeriössä ja avustanut myös Clintonia puheenkirjoittajana.

Barack Obaman ja Bidenin hallinnossa Blinken kohosi lopulta apulaisturvallisuusneuvonantajaksi ja apulaisulkoministeriksi, joten häntä pidetään erittäin kokeneena toimijana kansainvälisillä areenoilla. Viime vuodet hän on jatkanut Bidenin ulkopoliittisena neuvonantajana.

– Hän oli mukana kaikissa tärkeissä kokouksissa Obaman hallinnon aikana kahdeksan vuotta, ja hänellä on ainutlaatuinen näkemys kaikkiin turvallisuuskysymyksiin, kuvaili Blinkenin pitkään tuntenut demokraattivaikuttaja, professori Nick Burns Financial Timesille.

Blinkenin ja Bidenin parin vuosikymmenen yhteisen kokemuksen ja ystävyyden arvellaan olevan suuri etu myös keskustelukumppaneille siinä mielessä, että ainakaan kenenkään ei tarvitse arvuutella, puhuuko ulkoministeri presidenttinsä suulla.

Yhdessä ongelmien ratkaisuun

Jos Bidenin tulevasta ulkopolitiikasta pitäisi päätellä jotain Yhdysvaltain tulevan ykkösdiplomaatin aiemmista puheista, niin esiin voi nostaa tämän lausunnon viime heinäkuulta:

– Yksinkertaisesti sanottuna, suurimpiin kohtaamiimme ongelmiin kuten ilmastonmuutokseen, pandemiaan tai pahojen aseiden leviämiseen ei luonnollisestikaan ole olemassa yksipuolisia ratkaisuja. Edes niin voimakas maa kuin Yhdysvallat ei voi käsitellä niitä yksin, Blinken sanoi New York Timesin mukaan.

Blinken ja Biden keskustelivat Barack Obaman kanssa presidentin virkahuoneessa vuonna 2010. Mukana oli myös turvallisuusneuvonantaja Tom Donilon.­

Samaa monenkeskisyyden ideaa Blinkenin kerrotaan vaalivan myös Kiinaa vastaan suunnitellussa politiikassa. Bidenin yhdeksi ulkopoliittiseksi linjaukseksi vaalikampanjassa nousi niin sanottu demokraattisen maiden liittouma, joka rintamana painostaisi Kiinan noudattamaan kansainvälisen kaupan sääntöjä.

Blinkenin ulkopoliittisten näkemysten sanotaan kumpuavan myös hänen omasta ja perheensä henkilöhistoriasta. Hänen isäpuolensa oli Auschwitzista selvinnyt juutalainen, ja tämän sanotaan istuttaneen Blinkeniin näkemyksen, että Yhdysvaltain pitää ajaa ihmisoikeuksia maailmalla.

– Hän on kuitenkin pragmaatikko, joka ymmärtää Yhdysvaltain voiman rajoitteet, kuvaili entinen Obaman hallinnon virkailija Philip Gordon.

Lisäksi Blinkenin sanotaan ymmärtävän myös niitä, jotka arvostelevat Yhdysvaltoja maailmalla. Tämä pohjautuu kokemuksiin Ranskassa nuorena miehenä vietettyjen vuosien aikana.

Keskikova linja

Blinken edustaa kovaotteisempaa ulkopolitiikkaa kuin esimerkiksi Obama presidenttinä, ja hän on samalla myös lähempänä Bidenin ajattelua.

Blinken muun muassa kannatti Irakin sotaa, mikä on tosin nyky-Yhdysvalloissa helppo kääntää myös häntä vastaan. Lisäksi hänen kerrotaan hyväksyneen Trumpin iskut Syyriaan rangaistuksena kemiallisten aseiden käytöstä.

– Tony (Blinken) olisi silminnähden kovempi Venäjää kohtaan ja vastaanottavampi ajatukselle ideologisesta kilpailusta Kiinan kanssa, kääntäen ulkopolitiikkaa pari pykälää kohti demokratian ja ihmisoikeuksien ajamista, kuvaili Financial Timesin haastattelema Obaman hallinnon aikainen virkailija nimettömänä.

Amerikkalaismediassa uskotaan Joe Bidenin nimityksellään myös laskeskelleen, että hänen on mahdollista saada Blinkenin nimitys läpi pikaisesti siinäkin tapauksessa republikaanit säilyttävät enemmistönsä Yhdysvaltain senaatissa. Tästä syystä ulkoministerikilvasta putosi todennäköisesti pois Obaman entinen turvallisuusneuvonantaja Susan Rice.

Joe Biden julkistaa virallisesti ministerivalintojaan tiistaina.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?