Vartijat pahoinpitelivät mustan miehen kuoliaaksi ruokakaupassa Brasiliassa – mielenosoittajat hyökkäsivät ketjun liikkeisiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vartijat pahoinpitelivät mustan miehen kuoliaaksi ruokakaupassa Brasiliassa – mielenosoittajat hyökkäsivät ketjun liikkeisiin

Carrefour-liikkeisiin kohdistuneet protestit käynnistyivät, kun silminnäkijän pahoinpitelystä kuvaama video oli levinnyt sosiaalisessa mediassa.

Nainen sammutti tulipaloa vandalismin kohteeksi joutuneessa Carrefour-ruokakaupassa Sao Paulossa perjantaina.­

21.11. 18:08

Ympäri Brasiliaa on järjestetty protesteja sen jälkeen, kun musta mies kuoli vartijoiden pahoinpitelyyn Porto Alegren kaupungissa maan eteläosassa.

Carrefour-ruokakaupan turvamies löi 40-vuotiasta hitsaria Joao Alberto Silveira Freitasia useita kertoja kasvoihin samalla, kun toisen ruokakaupan vartija piti tätä paikoillaan. Mies menetti tajuntansa ja kuoli tapahtumapaikalle elvytysyrityksistä huolimatta.

Joao Alberto Silveira Freitas haudattiin lauantaina Porto Alegressa.­

Pahoinpitelyä edeltävät tapahtumat eivät ole tarkasti tiedossa. Poliisin mukaan mies olisi uhannut ruokakaupan kassaa, joka soitti paikalle turvamiehet.

Mielenosoittajat tuhosivat kaupan tuotteita

Välikohtauksesta levisi silminnäkijän kuvaama video, joka johti protesteihin ja levottomuuksiin ympäri maata.

Suurkaupunki Sao Paulossa noin 1 000 protestoijaa marssi sisälle paikalliseen Carrefouriin ja tuhosi siellä muun muassa ikkunoita ja myyntituotteita.

Tältä näytti Sao Paulossa sijaitsevassa kaupassa mielenosoittajien vierailun jälkeen perjantaina.­

Mielenosoittaja hajotti Carrefour-kaupan ikkunan Sao Paulossa.­

Myös pääkaupunki Brasiliassa sekä Rio de Janeirossa ja Belo Horizontessa nähtiin protesteja ruokaketjun kauppojen luona. Rio de Janeirossa mielenosoittajat estivät ihmisiä astumasta sisään kauppaan ja huusivat Black Lives Matter -iskulauseita.

Erityistä suuttumusta mielenosoittajissa herätti se, että välikohtaus sattui päivä ennen virallista mustien kulttuurille omistettua päivää.

Mielenosoittajat vandalisoivat poliisiautoa Porto Alegressa perjantaina.­

Molemmat vartijat on pidätetty. Ranskalaisomisteisen Carrefourin Brasilian toimintojen edustaja on myös pahoitellut tapahtumia. Yritys lupasi toimia, jotta tapaukseen liittyvät henkilöt saadaan vastuuseen.

Carrefour kertoi päättäneensä sopimuksen yrityksen kanssa, joka oli palkannut vartijat töihin.

Maan presidentin mukaan rasismi ei iso ongelma

Brasilian oikeistopresidentti Jair Bolsonaro kommentoi tapahtumia epäsuorasti toteamalla, että Brasilian ongelmat ovat suurempia kuin ”rasistiset ongelmat”.

– Olen värisokea: kaikki ihmiset ovat minulle samanvärisiä. Mikään ihonväri ei ole parempi kuin toinen, on hyviä ihmisiä ja pahoja ihmisiä, hän kirjoitti.

Yksi rasismin vastaisista mielenosoituksista järjestettiin perjantaina Porto Alegressa sijaitsevan Carrefour-ruokakaupan edustalla sen jälkeen, kun Joao Alberto Silveira Freitas oli pahoinpidelty siellä kuoliaaksi.­

Monet aktivistit ovat nostaneet esille, että Brasilian musta väestö kokee yhä laajaa syrjintää, jonka juuret ovat orjuuden ajassa. Brasilia oli yksi viimeisistä valtioista, joka luopui orjakaupasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?