Norjassa tutkittiin: Näissä ammateissa olevat saavat koronan yleisimmin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjassa tutkittiin: Näissä ammateissa olevat saavat koronan yleisimmin

Keväällä vaarassa olivat terveydenhuollon ammattilaiset, mutta syksyllä tilastot muuttuivat.

Kärkeen nousivat syksyllä aivan eri ammattiryhmät kuin keväällä.­

20.11.2020 21:52

Korona on koettelut Norjaa monin tavoin. Mikään yhteiskunnan ala ei ole ollut turvassa. Norjan hovin työntekijällä todettiin torstaina koronatartunta. Kuningatar Sonja oli ollut läheisessä kontaktissa kyseisen henkilön kanssa.

Norjan terveysviranomainen FHI (Folkehelseinstituttet) tutki, missä ammateissa toimivat voivat sairastua herkimmin uuden koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Kävi ilmi, että tauti iski keväällä terveydenhuollossa toimiviin. Lääkärit, hammaslääkärit, sairaanhoitajat ja fysioterapeutit sairastuivat keväällä useammin kuin muissa ammateissa toimivat. Heidän riskinsä sairastua oli keväällä 1,5–3 kertaa suurempi kuin muissa ammateissa toimivilla samanikäisillä.

Syksyllä tilanne muuttui.

Tutkija Karin Magnusson julkaisi Twitter-tilillään Kansanterveysinstituutin eli FHI:n valaisevan tilaston, jossa ammattien erot näkyvät.

Syksyllä terveydenhuollon henkilökunnan osuus putosi muihin verrattuna.

Kuvassa näkyy, että kärkeen nousivat syksyllä aivan eri ammattiryhmät.

Kärjessä syksyn tilastossa pisin palkki on bartender eli baarimikko. Toiseksi pisin palkki on servitør eli tarjoilija. Molemmissa ammateissa tavataan paljon ihmisiä.

Sama näkyy myös muiden palvelualan väen nousussa tilastossa. Niihin kuuluvat kahvilatyöntekijät, matkavirkailijat, konduktöörit ja taksinkuljettajat. Terveydenhuollon ammattilaisten tartuntojen määrä sen sijaan pieneni.

– Tiedot on saatu FHI:n Beredt-C19-rekisteristä. Tämä rekisteri yhdistää tietoja muun muassa tartuntatautien ilmoitusjärjestelmästä (MSIS), Norjan potilasrekisteristä, kansallisesta väestörekisteristä ja maan työnantaja- ja työntekijärekisteristä, Magnusson kertoo norjalaisessa sairaanhoidon erikoislehdessä Sykepleien.

Suomessa sairastuneiden ammatteja ei tilastoida. Näin kertoo terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL aiheesta kertoneelle Ylelle.

Norjassa oli perjantain tilanteen mukaa ilmoitettuja koronatapauksia yhteensä 31 722. Suomen luku vastaavana aikana oli 20 747.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?