Trumpin uusi strategia: yrittää saada republikaani­päättäjiä ratkaisemaan vaalit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin uusi strategia: yrittää saada republikaani­päättäjiä ratkaisemaan vaalit

Reutersin mukaan Trump yrittää vedota republikaanipäättäjiin, jotta pystyisi pysymään vielä vallassa.

Trump ei ole tunnustanut vielä vaalitappiota.­

19.11. 23:26

Koska oikeusjutut eivät ole menestyneet, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yrittää pitää kiinni vallastaan suostuttelemalla republikaanipäättäjiä ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa, Reuters uutisoi kolmen lähteen pohjalta. Uutistoimiston mukaan Trumpin lakimiehet yrittävät saada republikaanipäättäjiä Michiganissa ja Pennsylvaniassa presidentin puolelle.

Trump voitti kyseisissä osavaltioissa vuonna 2016, mutta hävisi ne tänä vuonna.

Demokraattien ehdokkaana ollut Joe Biden on julistettu voittajaksi, mutta Trump ei ole myöntänyt tappiotaan.

Useiden lehtien mukaan Trump on kutsunut michiganilaispäättäjiä Valkoiseen taloon.

Lisäksi Trump soitti republikaanivirkailijalle, joka oli ollut mukana vahvistamassa Michiganissa osavaltion suurimman piirikunnan tuloksen. Virkailijan mukaan Trump oli huolissaan naista kohtaan esitetyistä uhkauksista. Virkailija pyysi seuraavana päivänä, että hänen äänensä peruttaisiin ja sanoi, että oli hyväksynyt päätöksen painostuksen alaisena.

Reutersin haastatteleman kampanjalähteen mukaan Trumpin tarkoituksena on herättää epäilyksiä ääntenlaskusta demokraattien johtamissa kaupungeissa, pakottaen republikaanipäättäjät lopulta puuttumaan tilanteeseen. Toiveena on, että kuvernöörien ja vaaliviranomaisten sijaan lopulta Trumpille myötämieliset päättäjät nimittäisivät valitsijamiehet, jotka voisivat äänestää Trumpia.

The Washington Postin haastattelemat asiantuntijat ovat tuominneet Trumpin toiminnan.

– Se, että Valkoisen talon ja presidenttiyden taakka asetetaan yhden lautakunnan jäsenen harteille siinä, mitä pitää tehdä äänten vahvistamisen suhteen, on uskomaton loukkaus demokraattista prosessia kohtaan, perustuslakiin erikoistunut professori Richard H. Pildes kommentoi.

Äänestyksen turvaamiseen keskittyvän ohjelman Voter Protection Program johtaja Joanna Lydgate piti sopimattomana myös sitä, että Trump kutsuu luoksensa vaa’ankieliosavaltion päättäjiä, vaikka näillä ei olekaan roolia vaalituloksen vahvistamisessa.

– Presidentin epäisänmaallinen käytös saavutti uuden korkeuden, kun hän kutsui päättäjiä Valkoiseen taloon.

Asiantuntijat pitävät heikkoina Trumpin mahdollisuuksia kääntää vaalitulos ympäri, sillä Bidenilla on selkeä johto useissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Esimerkiksi Michiganin osavaltion edustajainhuoneen republikaanipuhemies Lee Chatfield on sanonut, että eniten ääniä saanut saa valitsijamiehet. Bidenin johto on jo yli 150 000 ääntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?