CNN: Trumpin hallinnosta tarjottu kaikessa hiljaisuudessa apua Bidenille – ”Ei mitään sellaista, minkä vuoksi joutuisimme vaikeuksiin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Trumpin hallinnosta tarjottu kaikessa hiljaisuudessa apua Bidenille – ”Ei mitään sellaista, minkä vuoksi joutuisimme vaikeuksiin”

Joe Bidenin siirtymähallinto ei ole päässyt aloittamaan työtään normaaliin tapaan.

Presidentti Donald Trump ei ole tunnustanut Joe Bidenin vaalivoittoa, mikä vaikeuttaa Bidenin siirtymähallinnon työtä.­

19.11.2020 12:22

Yhdysvalloissa joukko presidentti Donald Trumpin hallinnon työntekijöitä on kaikessa hiljaisuudessa tarjonnut apuaan tammikuussa virkaan astuvan Joe Bidenin tiimille, jotta siirtymä sujuisi mahdollisimman sulavasti. Asiasta kertoo CNN, jonka mukaan apuaan tarjonneita on ”kourallinen”.

Trumpin hallinnon entinen työntekijä sanoi CNN:lle, että apuaan tarjonneet ovat panneet maan edun puoluepoliittisten pyrkimysten edelle.

Trump ei ole tunnustanut Bidenin voittoa, eikä Bidenin siirtymähallinto ole päässyt aloittamaan työskentelyään normaaliin tapaan.

– Ei mitään sellaista, jonka vuoksi joutuisimme vaikeuksiin. Pelkkä avuntarjous. He tietävät mitä tarkoitamme ja mitä voimme ja emme voi tehdä, parhaillaan Trumpin hallinnossa palveleva virkamies kuvaa CNN:lle.

Bidenin väen kanssa käydyissä keskusteluissa ei ole tarjottu yhtä tarkkaa tietoa kuin yleensä tarjottaisiin, mutta ainakin ne antavat heille käsityksen siitä, mikä heitä odottaa.

Toinen muutama kuukausi sitten Trumpin hallinnosta lähtenyt virkamies kertoo lähettäneensä sähköpostia ja tarjonneensa apua henkilölle, jonka uskoo hoitavan hänen työnsä kaltaisia tehtäviä Bidenin hallinnossa.

Bidenin neuvonantaja vahvisti CNN:lle, että siirtymähallinto on saanut yhteydenottoja eri puolilta Trumpin hallintoa.

Biden varoitti keskiviikkona, että tiedonpuute uhkaa hidastaa hänen hallintonsa toimia koronavirusepidemian hillitsemiseksi viikkoja tai jopa kuukausia. Siirtymähallinto ei ole saanut esimerkiksi suunnitelmaa koronarokotteiden jakelusta.

Joe Biden tapasi terveydenhuollon työntekijöitä etäyhteyksillä keskiviikkona.­

Normaalisti Yhdysvaltain hallintorakennuksista vastaava virasto GSA antaa vaalivoittajalle luvan, jolla hänen tiiminsä pääsee käsiksi tarvitsemiinsa materiaaleihin ja tiloihin. Vaikka Biden julistettiin voittajaksi lähes kaksi viikkoa sitten, viraston johtaja Emily Murphy ei ole allekirjoittanut asiakirjaa, jonka Bidenin hallinto tarvitsisi päästäkseen hoitamaan siirtymää.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että ilman väistyvän hallinnon yhteistyötä Bidenin hallinnon valmistautuminen jää pahasti puolitiehen, mikä altistaa maan myös vihollisten toimille. Toisin kuin siirtymävaiheessa yleensä, Bidenille ei ole välitetty esimerkiksi tiedustelupalvelujen raportteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?