Kova epäily Valko-Venäjältä: Olivatko jääkiekko­liiton puheen­johtaja ja potku­nyrkkeilyn MM-mies osallisina kuolemaan johtaneessa pahoin­pitelyssä?

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics teki jo johtopäätöksensä ja asetti Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajan Dmitri Baskovin maahantulokieltoon.

Kuoliaaksi hakatun Raman Bandarenkan kohtalo kuohuttaa Valko-Venäjällä. Nyt on viitteitä myös siitä, että pahoinpitelijöillä on yhteyksiä suoraan Aljaksandr Lukashenkaan sekä maan urheilun huipulle.

17.11.2020 8:30

Minskin ja Riian yhdessä isännöimien jääkiekon MM-kisojen toteutuminen toukokuussa näyttää yhä epätodennäköisimmältä, sillä tuoreiden tietojen mukaan Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajaa epäillään välillisestä osuudesta kuolemaan johtaneeseen pahoinpitelyyn.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics asetti jo maanantaina Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajan Dmitri Baskovin maahantulokieltoon.

Yhdessä Baskovin kanssa Latvia kieltää maahantulon myös valkovenäläiseltä potku- ja thainyrkkeilyn moninkertaiselta maailmanmestarilta Dmitri Shakutalta.

Latvian päätös pohjautuu valkovenäläisten tutkivien toimittajien ja silminnäkijöiden epäilyihin siitä, että Shakuta oli mahdollisesti suoraan ja Baskov välillisesti osallisena kuolemaan johtaneessa opposition mielenosoittajan pahoinpitelyssä Minskissä.

Naamioituneet henkilöt pahoinpitelivät 31-vuotiaan Raman Bandarenkan Minskin keskustassa 11. marraskuuta ja hän kuoli myöhemmin tajuihinsa tulematta sairaalassa.

Useat silminnäkijät ja videotodisteet viittaavat siihen, että Baskov – tai huomattavasti häntä muistuttava henkilö – oli läsnä kohtalokkaan pahoinpitelyn aikana naamiomiesten joukossa yrittämättä hillitä väkivaltaa.

(Alla olevassa twiitissä näkyy Baskovia muistuttava henkilö. Hänet on kuvattu Minskissä sekä lokakuussa että marraskuussa tapahtuneiden pahoinpitelyjen tapahtumapaikoilla.)

Shakutan – tai kovasti hänen näköisensä henkilön – epäillään puolestaan osallistuneen suoranaisesti Bandarenkan pahoinpitelyyn.

(Alla olevassa twiitissä näkyy Shakutaa muistuttava henkilö. Hänet on kuvattu Minskissä sekä lokakuussa että marraskuussa tapahtuneiden pahoinpitelyjen tapahtumapaikoilla.)

Pahoinpitely sai alkunsa, kun diktaattori Aljaksandr Lukashenkaa tukevat naamiomiehet saapuivat minskiläisen talon pihalle ja ryhtyivät poistamaan siellä olleita opposition valkopunaisia lippuja ja nauhoja.

Verkkomedia Charter97.orgin haastatteleman silminnäkijän mukaan Bandarenka pysyi rauhallisena ja pysytteli parhaansa mukaan sivummalla. Siitä huolimatta häntä pahoinpideltiin ja hänet pakotettiin pakettiautoon ja vietiin pois.

Kuoliaaksi hakatun Raman Bandarenkan kohtalo kuohuttaa Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Baskov tunnetaan Lukashenkan vannoutuneena kannattajana. Baskov toimii myös Lukashenkan ja tämän Nikolai-pojan henkilökohtaisena jääkiekkovalmentajana.

(Alla olevassa twiitissä on Baskov kuvattuna Lukashenkan tukitapahtumassa.)

Vielä jokin aika sitten Baskov toimi Dinamo Minskin KHL-joukkueen toimitusjohtajana. Nykyisin hänen tittelinsä on Dinamo Minskin hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Baskovin nimi nousi esille alkusyksystä Suomessakin, kun Jokerit eivät menneet pelaamaan KHL-kautensa avauspeliä Minskiin Valko-Venäjän vaalivilpin aiheuttaman kohun seurauksena. Baskov selitteli tuolloin tapahtunutta luoden mielikuvaa, että Jokereihin kohdistui turvallisuusuhka nimenomaan Valko-Venäjän opposition taholta.

Latvian ulkoministeri Rinkevics twiittasi maanantaina, että hän on päättänyt asettaa Baskovin ja Shakutan epätoivottujen henkilöiden listalle. Twiittiinsä hän liitti skannatun kuvan päätöksestä.

– Olen tehnyt päätöksen kahden Valko-Venäjän kansalaisen sisällyttämisestä Latvian tasavallalle epätoivottujen henkilöiden luetteloon ja asettanut Latvialle maahantulokiellon määräämättömäksi ajaksi. Klassikkoa lainaten: "Emme tarvitse tällaista jääkiekkoa!"

Rinkevics kertoi myös, että sekä Liettua että Viro aikovat laajentaa pian omia mustia listojaan, jotka koskevat itsevaltaisen Lukashenkan hallinnon edustajia.

(Oheisella videolla on ote Shakutan aktiiviselta urheilu-uralta.)

Opposition mielenosoitukset Valko-Venäjällä ovat jatkuneet kesästä lähtien, kun Lukashenka väärensi presidentinvaalit eikä ole suostunut mihinkään myönnytyksiin opposition suuntaan. Joka viikonloppu Minskissä on pidätetty ja pahoinpidelty satoja ihmisiä.

Raman Bandarenkan kuolema ei ole ainoa kuolemantapaus, josta Lukashenkon hallinto kantaa suoran vastuun. Maassa on tapahtunut myös outoja itsemurhiksi väitettyjä kuolemia, ihmisiä on kadonnut jäljettömiin ja pahoinpidelty kuoliaaksi.

Monia Valko-Venäjän opposition johtohahmoja on myös pakotettu väkivallalla uhaten maanpakoon tai heidät on vangittu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?