Michelle Obama muistelee, miten valta vaihtui Trumpin voitettua presidentin­vaalit: ”Mikään tästä ei ollut helppoa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Michelle Obama muistelee, miten valta vaihtui Trumpin voitettua presidentin­vaalit: ”Mikään tästä ei ollut helppoa”

Entinen ensimmäinen nainen vetoaa myös päättäjiin, jotta nämä tukisivat sujuvaa vallanvaihtoa nyt.

Michelle Obama (oik.) on kertonut, miten valta vaihtui Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun Donald Trump (toinen vas.) voitti presidentinvaalit vuonna 2016. Kuva Trumpin virkaanastujaisista tammikuulta 2017.­

16.11.2020 22:56

Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen Michelle Obama muistelee Instagramissa, kuinka valta vaihtui vuoden 2016 presidentinvaalien ratkettua. Obama myös vetoaa erityisesti Yhdysvaltojen johtajiin, että nämä kunnioittaisivat vaaliprosessia ja kannustaisivat sujuvaan vallanvaihtoon.

– Tämä ei ole peliä.

Yhdysvaltojen 3. marraskuuta pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi on julistettu demokraattien ehdokas Joe Biden, mutta presidentti Donald Trump ei ole tunnustanut vaalitappiota ja on syyttänyt häviöstään perusteetta vaalivilppiä.

Vuonna 2016 demokraattien ehdokas Hillary Clinton, jota Obamat olivat tukeneet, hävisi republikaanien Donald Trumpille.

Obama kirjoittaa, kuinka vaalitulos oli pettymys, joka tuntui.

– Amerikkalaiset olivat puhuneet. Ja yksi presidenttiyden suurista vastuista on heidän kuunteleminen.

Obamat neuvoivat henkilökuntaansa auttamaan vallan saumattomassa vaihtumisessa.

– Me kutsuimme presidentiksi valitun edustajat toimistoihimme ja valmistelimme yksityiskohtaisia muistioita heille, tarjoten heille sen, mitä olimme oppineet viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

– Ollakseni rehellinen, mikään tästä ei ollut helppoa. Donald Trump oli levittänyt rasistisia valheita miehestäni ja ne olivat saattaneet perheeni vaaraan. Se ei ollut jotain, jonka olisin valmis antamaan anteeksi. Mutta tiesin, että maamme puolesta minun oli löytävä vahvuutta ja kypsyyttä laittaa kiukkuni syrjään.

Michelle Obama kuvailee keskustelleensa Yhdysvaltojen nykyisen ensimmäisen naisen Melania Trumpin kanssa siitä, millaista on olla presidentin puoliso ja kasvattaa lapsia Valkoisessa talossa.

Vuonna 2016 Michelle ja silloinen presidentti Barack Obama tapasivat Trumpit viikko vaalipäivän jälkeen Valkoisessa talossa.

Barack Obama keskusteli tuolloin Donald Trumpin kanssa toista tuntia. Obama sanoi median edustajille tekevänsä kaikkensa, että vallanvaihto sujuisi hyvin miesten välisistä erimielisyyksistä huolimatta.

– Aiomme nyt tehdä kaikkemme auttaaksemme sinua menestymään, sillä jos sinä menestyt, koko maa menestyy, uutistoimisto Reuters kertoi Obaman viestiksi seuraajalleen.

Presidenttiparit eivät kuitenkaan poseeranneet yhdessä medialle, toisin kuin on perinteisesti ollut tapana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?