Obama avautui Trumpista tv-haastattelussa: ”Tämä ei ole normaalia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama avautui Trumpista tv-haastattelussa: ”Tämä ei ole normaalia”

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama käsitteli CBS:n haastattelussa muun muassa Yhdysvaltain vaaleja ja presidentti Trumpin toimintaa.

Barack Obama antoi haastattelun yhdysvaltalaiselle CBS-televisiokanavalle.­

15.11. 20:33

Yhdysvaltain entinen presidentti, nykyisen presidentin Donald Trumpin edeltäjä, Barack Obama antoi yhdysvaltalaiselle televisiokanavalle CBS:lle haastattelun, jossa käsiteltiin muun muassa presidentti Trumpia ja maan viimeaikaisia tapahtumia.

Obama tylytti presidentti Trumpia kovin sanoin puhuessaan entisen varapresidenttinsä Joe Bidenin kampanjatilaisuudessa lokakuussa.

Obamaa haastatellut CBS:n toimittaja Gayle King kysyi nyt, ottiko Obama Trumpin käytöksen henkilökohtaisesti tai oliko hän saanut yksinkertaisesti tarpeekseen. Obama totesi, ettei puheessa ollut mitään henkilökohtaista.

– Totesin vain tosiasioita. Minä en ollut se henkilö, joka pohti Valkoisen talon lehdistöhuoneessa, ”onko valkaisuaine ratkaisu covidiin”, Obama vastasi Kingille viitaten Trumpin huhtikuisiin puheisiin desinfiointiaineen piikittämisestä koronapotilaisiin.

Obaman mukaan Yhdysvallat on näiden vaalien myötä tilanteessa, jossa tiettyjä normeja ja äärimmäisen tärkeitä institutionaalisia arvoja on rikottu.

– Henkilönä, joka on toiminut presidenttinä, minulle oli yksinkertaisesti tärkeää tuoda ihmisten tietoon, että tämä ei ole normaalia, Obama totesi.

Obamalta kysyttiin myös, mitä hän ajattelee siitä, että Trump sai vaaleissa yli 72 miljoonaa ääntä, mikä on kaikkien aikojen toiseksi suurin äänimäärä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Kärkipaikkaa pitää luonnollisesti hallussaan samoissa vaaleissa yli 77 miljoonaa ääntä saanut Joe Biden.

– Se kertoo, että maamme on syvästi jakautunut. Olen siitä huolissani. Demokratian on hyvin vaikeaa toimia, jos toimimme täysin erilaisten faktojen perusteella, Obama sanoi.

Obama kommentoi myös vallanvaihtumista Trumpilta Bidenille. Pidetään yleisesti epätodennäköisenä, että Trump suostuisi toimimaan yhteistyössä Bidenin siirtymähallinnon kanssa, jotta vallanvaihto voitaisiin tehdä sujuvasti ja rauhanomaisesti.

Obama totesi, että Joe Biden tulee olemaan seuraava presidentti ja Kamala Harris seuraava varapresidentti. Hänen mukaansa ei ole olemassa laillisia perusteita tai tosiasiallisia skenaarioita, että näin ei tapahtuisi. Obama sanoi olevansa pettynyt republikaanipoliitikkoihin, jotka tukevat Trumpia tämän vaalivilppiväitteissä.

– Presidenttiys on väliaikainen työ. Olemme kansalaisten palvelijoita. Emme ole sääntöjen ja lakien yläpuolella. Se on demokratiamme ydin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?