Yhdysvaltain armeijan veteraani kuoli sellissä – valvonta­kamera­video paljasti kuolinsyyn vasta kahden vuoden päästä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain armeijan veteraani kuoli sellissä – valvonta­kamera­video paljasti kuolinsyyn vasta kahden vuoden päästä

Yhdysvaltain armeijan veteraani kuoli sellissä Floridassa vuonna 2018. Vasta kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin valvontakameratallenne, josta Edwardsin kuolemaa edeltävät tapahtumat selviävät.

Brevardin piirikunnan sheriffi Wayne Ivey julkaisi valvontakameranauhan perjantaina­

15.11.2020 18:25

Yhdysvaltain armeijan veteraani Gregory Lloyd Edwards kuoli sellissä Yhdysvalloissa Floridassa Brevardin piirikunnan sheriffin toimistossa joulukuussa 2018. Edwardsin kuolemaa edeltäneet tapahtumat selvisivät kuitenkin vasta viime perjantaina.

Ennen perjantaita viranomaiset kieltäytyivät julkaisemasta valvontakameratallennetta, josta selviäisi, mitä sellissä tapahtui. Sanomalehti Florida Today yritti selvittää useissa artikkeleissaan, kuinka tapahtumat olivat edenneet. Lehti myös nosti kanteen sheriffintoimiston päätöksestä olla julkaisemasta tallennetta. Kanne tuotti tulosta, ja perjantaina Brevardin piirikunnan sheriffi Wayne Ivey julkaisi nauhan.

Asiasta uutisoi Washington Post.

Yhteensä kaksi tuntia kestävällä videolla näkyy, kuinka Edward on aluksi rauhallisesti sellissä, mutta alkaa myöhemmin hakata sellin ovea. Kun virkailija yrittää viedä Edwardsin valokuvattavaksi, alkaa tappelu. Useita virkailijoita osallistuu tilanteeseen. Yksi virkailijoista sumuttaa Edwardsia pippurisumutteella ja toinen käyttää häneen etälamautinta. Sen jälkeen Edwards sidotaan tuoliin ja hänen kasvoilleen laitetaan huppu, jotta hän ei sylkisi heitä päin.

Tuolissa Edwardsilla näyttää olevan vaikeuksia hengittää. Sellin henkilökunta käy säännöllisesti katsomassa sellin ikkunasta, mutta kukaan ei auta Edwardsia. Lopulta yksi virkailijoista huomaa, että Edwards on lakannut liikkumasta ja sairaanhoitaja menee selliin. Edwards kuljetettiin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi.

Sheriffi Ivey kieltäytyi aiemmin julkaisemasta videota vedoten siihen, että putkan henkilökunnan turvallisuus vaarantuisi, jos paljastettaisiin, miltä putkan sisäpuolella näyttää. Ivey myös vetosi oman virastonsa, syyttäjänviraston ja Floridan lainvalvontaviranomaisen raportteihin, joissa poliisin voimankäyttö tilanteessa todettiin oikeutetuksi.

Florida Todayn mukaan poliisit kuitenkin rikkoivat tilanteessa ainakin 14 säädöstä.

Edwards pidätettiin kaupan parkkipaikalla, koska hänen epäiltiin hyökänneen hyväntekeväisyystyöntekijän kimppuun. Washington Postin haastatteleman poliisin voimankäytön asiantuntijan Randy Fosterin mukaan poliisien olisi tullut hoitaa tilanne alun alkaenkin eri tavalla.

Edwardsin vaimo Kathleen kertoi poliisille, että hänen miehellään oli diagnosoitu traumaperäinen stressihäiriö. Edwardsin perheen mukaan hänet olisi pitänyt viedä sellin sijasta hoitoon. Asiasta vastaava poliisiviranomainen ei vastannut Washington Postin yhteydenottoon asiaan liittyen.

George Floydin ja Breonna Taylorin tapaukset ovat Washington Postin mukaan nostaneet Yhdysvalloissa huolen läpinäkyvyyden puutteesta poliisin voimankäytössä ja saanut kiinnittämään huomiota Edwardsin tapauksen kaltaisiin vähemmän tunnettuihin pidätyskuolemiin. Sekä Floyd että Taylor kuolivat poliisin voimankäytön seurauksena. Edwards oli Floydin ja Taylorin tapaan tummaihoinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?