Lasten urhoollisuuskoulutus alkaa ”suomalaisella keskitysleirillä” – kohuttu lavasteleiri nousi Venäjän Karjalaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lasten urhoollisuus­koulutus alkaa ”suomalaisella keskitys­leirillä” – kohuttu lavaste­leiri nousi Venäjän Karjalaan

Venäjän valtiollinen televisiokanava näytti kuvia Aitniemeen pystytetystä lautarakennelmasta, jonka kerrotaan esittävän suomalaisten ylläpitämää lapsivankien keskitysleiriä.

Rossija 1 -televisiokanava näytti kuvia ”suomalaisen keskitysleirin” pystyttämisestä Aitniemeen.

13.11.2020 12:01

Venäjän valtiollinen televisiokanava on näyttänyt ensimmäisiä kuvia niin kutsutusta ”suomalaisesta keskitysleiristä”, jonka tiloissa aiotaan ryhtyä järjestämään isänmaallisia koulutusviikonloppuja venäläisille lapsille.

Kyseessä on kohuttu lavasteleiri, jota on yritetty pystyttää aiemmin jo useaan paikkaan Venäjän Karjalassa.

Elokuvalavasteiden pohjalle rakennettu leiri ehti herättää paikallisissa ihmisissä niin paljon vastustusta, että leiri saatiin pystyy nyt syksyllä vasta neljännellä yrittämällä. Tv-kuvista päätellen ”suomalaisleiri” koostuu hyvin kevyistä lautarakenteisista parakeista ja vartiotorneista, joiden ulkomuoto on tuo mieleen Neuvostoliiton Gulag-vankileirijärjestelmän tornit.

Leiri on noussut nyt Kontupohjan piirin Aitniemeen eli venäjäksi Vatnavolokiin, jossa paikallinen matkailuyrittäjä suostui ottamaan sen omille mailleen.

Aitniemeen pystytetyn leirin on tarkoitus esitellä neuvostoliittolaisten lasten elämää ja arkea suomalaisten ylläpitämillä Itä-Karjalan vankileireillä jatkosodan (1941-44) aikana. Venäjän mediassa leiriä kutsutaan myös kopioksi ”lasten keskitysleiristä”, käy ilmi RBK-sivuston artikkelista.

Leirille aiotaan ottaa ensimmäiset koululaisryhmät isänmaallisen viikonlopun viettoon jo joulukuussa, kertoo Rossija 1 -televisiokanava.

(Alla olevalla videolla on Rossija 1 -kanavan uutinen leirin pystyttämisestä.)

Venäläiskoululaisten on määrä viettää kuvitteellisella suomalaisella keskitysleirillä kokonaisia viikonloppuja. Sinä aikana heille aiotaan järjestetään erilaista isänmaallista ja sotilaallista urhoollisuuskoulutusta, kertoo tv-kanavan haastattelema leirin puuhanainen Natalja Abramova.

Abramova johtaa lasten hyväntekeväisyyssäätiötä nimeltä Avoimet mahdollisuudet. Säätiö sai ”suomalaisen keskitysleirin” perustamista varten apurahan Venäjän presidentin nimikkorahastosta, joten hankkeella on ollut alusta lähtien arvovaltaisia kannattajia. Muun muassa Karjalan tasavallan johtaja Artur Parfjontshikov on tukenut leirihanketta julkisesti.

Leirillä aiotaan näyttää lapsille myös opetusfilmejä ja paikalle kutsutaan vieraaksi venäläisiä historioitsijoita sekä vielä elossa olevia, suomalaisten vankileireille pikkulapsina joutuneita siviilejä.

Venäläiskoululaisia aiotaan tuoda leirille paitsi Karjalan alueelta niin aina Pietaria myöten.

Lavastettua suomalaista keskitysleiriä tarjottiin aiemmin muun muassa Kontupohjan kaupungin virkistysrannalle kuvassa ympyröidylle paikalle, mutta asukkaat onnistuivat estämään sen pystyttämisen.

IS on seurannut leirin vaiheita aiemmin useissa artikkeleissa.

Leirihanke on herättänyt Karjalassa paljon ihmetystä paikallisissa ihmisissä.

Vesuri-elokuva on Venäjällä valmistunut dramatisoitu kertomus suomalaisten ylläpitämälle siviilileirille joutuneiden neuvostolasten elämästä jatkosodan aikana 1941-44.

Karjalassa on esitetty arvioita muun muassa siitä, että kevyiden lautarakenteiden pohjalle Vesuri-elokuvan lavasteista rakennettu leiri on halpa ja historiallisia faktoja vääristelevä lavastus.

Joistakin suomalaisten ylläpitämistä neuvostoliittolaisten siviilivankien siirto- ja keskitysleireistä olisi Venäjän Karjalassa jäljellä yhä aitojakin rakennuksia, joiden pohjalta leirimuseon rakentaminen olisi ollut mahdollista historialliseen tarkkuuteen pyrkien.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?