Ensimmäiset tiedot Barack Obaman muistelmista: ex-presidentti arvioi vaikuttaneensa Trumpin nousuun

Obama käsittelee kirjassaan myös suhdettaan tulevaan presidenttiin Joe Bideniin, joka toimi varapresidenttinä Obaman hallinnossa.

Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman muistelmat julkaistaan 17. marraskuuta.

12.11.2020 22:49

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama pohtii pian julkaistavissa muistelmissaan kuinka hänen presidenttikautensa vaikutti presidentti Donald Trumpin nousuun, kertoo CNN.

CNN on saanut ennakkoon osoita muistelmista, jotka julkaistaan 17. marraskuuta maailmanlaajuisesti, myös suomenkielisenä. Muistelmien nimi on Luvattu maa.

CNN nostaa kirjasta esiin erityisesti Obaman näkemykset republikaanisesta puolueesta ja sen kehityksestä niiden kahdeksan vuoden aikana, jotka hän oli presidenttinä.

Obama kertoo kirjassa uskovansa, että hänen valintansa presidentiksi vuonna 2008 avasi oven hajottavalle kaaokselle, joka kiihdytti republikaaninen vastahankaista politiikkaa ja lopulta muutti itse puolueen.

– Minun läsnäoloni Valkoisessa talossa laukaisi paniikin, tunteen, että luonnollinen järjestys on häiriintynyt. Juuri tämän Donald Trump ymmärsi, kun hän alkoi esittää väitteitä, että minä en olisi syntynyt Yhdysvalloissa ja että olisin siksi laiton presidentti. Miljoonat ihmiset säikähtivät mustaa miestä Valkoisessa talossa ja hän tarjosi lääkkeen heidän rodulliseen ahdistukseensa, Obama kertoo muistelmissa CNN:n mukaan.

Sarah Palinin nostaminen republikaanien varapresidenttiehdokkaaksi vuonna 2008 oli Obaman mukaan lähtölaukaus puolueen kehitykselle.

– Näyttää kuin Palinin kautta pimeys, joka oli pitkään vaaninut republikaanipuolueen liepeillä -muukalaispelko, anti-intellektualismi, salaliittoteoriat ja vastenmielisyys mustia ja ruskeita ihmisiä kohtaan- , alkoi löytää tiensä päänäyttämölle, Obama kirjoittaa.

Obama kertoo kirjassa miettineensä joskus, olisiko vuoden 2008 republikaaniehdokas John McCain valinnut Palinin varapresidenttiehdokkaakseen, jos olisi tiennyt, että ”Palinin hyväksyminen vakavasti otettavaksi ehdokkaaksi antaisi esimerkin tulevaisuuden poliitikoille ja siirtäisi republikaanisen puolueen ja laajemmin Yhdysvaltain politiikkaa suuntaan, jota hän inhosi.”

– Haluan uskoa, että jos hän (McCain) olisi saanut uuden tilaisuuden, hän olisi valinnut eri tavalla, Obama kirjoittaa.

Obama käsittelee kirjassa myös suhdettaan vastavalittuun presidenttiin Joe Bideniin, joka toimi hänen varapresidenttinään. Näin Obama kuvailee, miksi valitsi Bidenin varapresidenttiehdokkaakseen:

– Pidin siitä, että Joe olisi enemmän kuin valmis palvelemaan presidenttinä, jos jotain tapahtuisi minulle - ja että hänen valitsemisensa vakuuttaisi ne, jotka vielä huolehtivat, että olin liian nuori. Eniten vaikutti kuitenkin vaistoni, joka sanoi minulle Joen olevan rehellinen, vilpitön ja lojaali. Uskoin, että hän välittää tavallisista ihmisistä ja että jos joutuisimme vaikeaan paikkaan, voisin luottaa häneen, Obama kirjoittaa.

Obama kuvailee kirjassaan myös, mitä elämä politiikassa ja erityisesti Valkoisessa talossa voi tehdä avioliitolle.

– Huolimatta Michellen menestyksestä ja suosiosta, aloin aistia hänessä hienovaraisen, mutta jatkuvan pohjavireen, kuin piilotetun koneen heikon huminan. Oli kuin Valkoisen talon seinien sisälle rajoitettuina kaikki hänen aiemmat turhautumisen aiheensa tulivat väkevämmiksi ja selvemmiksi, olipa kyse sitten uppoutumisestani työhön kellon ympäri, tai tavasta, jolla politiikka altisti perheemme tarkkailulle ja hyökkäyksille, tai jopa ystävien ja perheenjäsenten tapa kohdella häntä toissijaisessa roolissa, Obama kirjoittaa.

– Maatessani Michellen vieressä pimeässä ajattelin aikoja, jolloin kaikki välillämme oli kevyempää, jolloin hän hymyili useammin ja rakkautemme oli vähemmän kuormittunut. Silloin havahduin siihen, että nuo ajat eivät ehkä ikinä palaisi, hän jatkaa.

Muistelmat käsittelevät CNN:n mukaan Obaman lapsuutta ja nousua politiikkaan sekä vuoden 2008 presidentinvaalikampanjaa ja Obaman neljää ensimmäistä vuotta Valkoisessa talossa. CNN:n kuvailee Obaman omistavan satoja sivuja taisteluille ja hahmoille, jotka värittivät hänen aikakauttaan. Kirjassa käsitellään esimerkiksi työtä Obamacaren voimaan saattamiseksi vuonna 2010 ja Obaman päätöstä hyväksyä hyökkäys, joka tappoi terroristijohtaja Osama bin Ladenin.

Obama on kirjoittanut aiemmin kaksi muistelmateosta, jotka käsittelivät aikaa ennen presidenttikautta. Hän on kertonut suunnitelmistaan kirjoittaa vielä yksi muistelmateos.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?