Venäjällä ehdittiin jo innostua itärajan avautumisesta – väärä tulkinta ”Suomen joululahjasta venäläisturisteille” levisi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä ehdittiin jo innostua itärajan avautumisesta – väärä tulkinta ”Suomen joululahjasta venäläisturisteille” levisi

Koronatilanne on pahentunut kuluneella viikolla rajusti Suomen lähialueella ja Venäjällä on tilastoitu ennätysmäärin koronakuolemia, mutta venäläiset ehtivät silti jo riemastua Suomen väitetystä aikeesta avata raja heille.

12.11.2020 15:46

Venäjän mediassa levisi alkuviikosta kulovalkean tavoin uutinen, jonka mukaan Suomi aikoisi avata rajansa venäläisturisteille joulumatkoja varten.

Virheellisen venäläistulkinnan mukaan Suomessa valmisteilla oleva lakimuutos turistimatkojen helpottamisesta olisi suunnattu ylipäätään maihin, joissa on vallalla Suomea huonompi koronavirustilanne ja siten lakiesitys koskisi myös Venäjää.

– Jos lakimuutos tulee voimaan suunnitellussa ajassa, pietarilaiset voivat ylittää Suomen rajan jo jouluna, uutisoi esimerkiksi Nevskie Novosti -uutissivusto.

– Joululahja Suomesta. Helsingissä suunnitellaan venäläisten maahantulon sallimista 25. joulukuuta lähtien, uutisoi puolestaan Spbdnevnik-sivusto.

Tulkinta Suomen rajan avautumisesta venäläisille levisi myös arvostettuihin talouslehtiin kuten Kommersant ja RBK. Hakukone Yandexin kautta aihetta käsitteleviä uutisia löytyy nopealla haulla liki sata eri uutisvälineistä.

Turismiaiheisiin keskittynyt sivusto Tourprom otsikoi esimerkiksi oman artikkelinsa näin:

– Suomen avautuminen: Suomi sallii venäläisten turistien maahantulon uudenvuoden juhliin.

Tourprom-sivusto ehti myös jo hehkuttaa venäläisille Suomessa pian odottavia joulun iloja.

– Venäläisille turisteille on tärkeää, että Suomi voi avata rajansa jo jouluksi ”turistitunnelien” avulla. Toisin sanoen meidän turistimme voivat rentoutua uudenvuoden lomillaan vieraanvaraisessa miljoonien saunojen, satojentuhanien sinisten järvien, kirkkaiden revontulien ja Joulupukin maassa, sivusto maalaili.

Parhaillaan Venäjän mediassa on meneillään puolestaan virheellisten rajauutisen oikaisukierros. Suomen viranomaiset ovat jakaneet korjaavaa informaatiota esimerkiksi Ylen venäjänkielisen palvelun kautta sekä venäläisten uutistoimistojen, kuten Ria Novostin ja Interfaxin, kautta.

Ylen venäjänkielisessä uutisessa rajavartiolaitos selventää, että Suomen kaavailema turistien matkustushelpotus ei koske ainakaan tässä vaiheessa venäläisiä.

– Ensitilassa rajoja tullaan avaamaan Euroopan unionin sisällä ja lisäksi niihin maihin, jotka Euroopan komissio on hyväksynyt niin kutsutulle ”vihreälle listalle”, Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa selittää venäläisille Ylellä.

Ylen uutisessa muistutetaan myös, ettei EU:n ulkorajan avaaminen ole yksinomaan Suomen tehtävissä oleva päätös.

– Suomella ei ole mahdollisuutta tehdä itsenäisesti päätöksiä Euroopan unionin ulkorajan avaamisesta pandemian olosuhteissa... kansalaisille ei jää siten mitään muuta mahdollisuutta kuin toivoa epidemiologisen tilanteen paranemista, mikä mahdollistaisi Venäjän lisäämisen Euroopan unionin vihreälle listalle, Ylen uutisessa muistutetaan.

Venäjän koronatilanne pahenee koko ajan. Kuvassa on koronapotilaiden vastaanottopaikka Pietarissa.­

Venäjällä ei ole kuitenkaan näillä näkymin toivetta päästä vihreiden maiden listalle lähiaikoina, sillä maan koronatartuntaluvut ovat olleet kasvussa koko syksyn ajan.

Venäjällä on kaiken lisäksi tilastoitu tällä viikolla kahtena peräkkäisenä päivänä koko epidemia-ajan suurimpia koronakuolleisuuslukuja. Torstaina kerrottiin, että kuluneen vuorokauden aikana oli kuollut 439 ihmistä koronavirukseen. Sitä edellisenä vuorokautena tilastoitu kuolleiden määrä oli 432.

Venäjällä on todettu marraskuussa jo useina päivinä yli 20 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokaudessa. Tuorein vuorokausiluku on 21 608 uutta tartuntaa.

Suomen lähialueella Pietarissa tartuntamäärät ovat olleet systemaattisesti kasvussa päivä päivältä. Tuorein vuorokausiluku Pietarissa oli 1 667 uutta tartuntaa.

Karjalassa tartuntamäärien kasvu on kääntynyt puolestaan vastikään jyrkkään nousuun. Kun marraskuun alussa Karjalassa todettiin vuorokaudessa yleensä noin 100-150 uutta tartuntaa, tällä viikolla uusia tartuntoja on paljastunut joka päivä jo yli 300.

Virhetulkinta Suomen rajan avaamisesta venäläisille lähti leviämään ilmeisesti alkujaan Ylen venäjänkielisestä uutisesta, jossa kerrottiin lakiesityksestä turismin helpottamiseksi myös niistä maista, joissa tartuntamäärät ovat Suomea korkeammat.

Vaikka Ylen ensimmäisessä uutisessa ei mainittu Venäjää lainkaan, venäläismediat tekivät artikkelin pohjalta omia johtopäätöksiään ja virheellinen uutinen lähti sen jälkeen monistumaan vauhdilla uutisvälineestä toiseen.

Venäläiset uutissivustot ehtivät jo maalailla venäläisille Suomessa uudenvuoden tienoilla odottavia joulun, revontulten ja saunojen iloja. Kuvassa joulupukin kammari Rovaniemellä.­

Venäjän medialta unohtui kaiken keskellä myös se, että Suomi ei voi päättää yksin itärajan käytännöistä myöskään Venäjän suunnasta. Toisin sanoen rajaa ei ole tällä hetkellä suljettu ainoastaan Suomen päätöksellä, vaan Venäjä on sulkenut myös oman rajansa normaalilta turistiliikenteeltä Suomen ja Euroopan suuntaan.

Venäjän viranomaisten tuoreimmista matkustussäännöksistä ja rajakäytännöistä löytyy tietoa venäjäksi esimerkiksi tästä linkistä ja tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?