Myös Venäjän Sputnik V -koronarokotteesta lupaavia tuloksia – kerrotaan olevan jopa tehokkaampi kuin Pfizerin rokote - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Myös Venäjän Sputnik V -korona­rokotteesta lupaavia tuloksia – kerrotaan olevan jopa tehokkaampi kuin Pfizerin rokote

Asiantuntijat luonnehtivat venäläistutkimuksen tuloksia lupaaviksi, mutta varoittavat tutkimuksen otannan olevan pieni.

Venäjän Sputnik V -rokotteen kerrotaan tarjoavan jopa 92-prosenttista suojaa koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

11.11.2020 21:52

Venäjä julkaisi lupaavia väliaikatietoja rokotekehittelystään keskiviikkona. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän Sputnik V -rokotteen kerrotaan tarjoavan jopa 92-prosenttista suojaa koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maanantaina lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö Biontech tiedottivat omista tuloksistaan, joiden mukaan kolmosvaiheen testauksessa parhaillaan oleva rokote on osoittautunut 90-prosenttisen toimivaksi. Venäjän rokote olisi siis tutkimustulosten valossa vielä piirun verran tehokkaampi.

Asiantuntijat luonnehtivat venäläistutkimuksen tuloksia ovat lupaaviksi, mutta varoittavat tutkimuksen otannan olevan pieni.

Tutkimuksessa 20 koehenkilöä oli saanut viruksen, jonka jälkeen katsottiin kuinka moni heistä oli saanut oikean rokotteen ja kuinka moni vastaavasti lumelääkettä. Pfizerin ja Biontechin tutkimuksessa sairastuneita koehenkilöitä oli 94 eli moninkertainen määrä.

– Oletan, että (Venäjän) tulosten julkaisun taustalla oli poliittista painetta sen jälkeen, kun Pfizer ja Biontech julkaisivat omat tuloksensa, Mainzin yliopiston virologian instituutin johtaja Bodo Plachter sanoo Reutersille.

Varmistuakseen rokotteen tehokkuudesta Pfizer ja Biontech ovat kertoneet jatkavansa tutkimusta niin kauan, että sairastuneita on 164 kappaletta. Venäläistutkimusta rahoittava Venäjän valtion rahasto RDIF kertoo puolestaan, että kokeita jatketaan kuuden kuukauden ajan.

Venäläisrokotteen kehittäneen Gamaleja-instituutin johtaja Aleksandr Gintsburgin mukaan tulokset osoittavat, että Sputnik V -rokote on tehokas ja laajat rokotukset voidaan aloittaa Venäjällä jo lähiviikkoina.

Gintsburg sanoi Rossija 24 -televisiokanavan haastattelussa, että vähintään 1,5 miljoonaa venäläistä rokotetaan vuoden loppuun mennessä. Hänen mukaansa 40 000–50 000 venäläistä on jo saanut rokotteen.

Asiantuntijat ovat kantaneet huolta nopeudesta, jolla venäläiset ovat kehittäneet rokotettaan. Heidän mukaansa rokotetta ei tulisi lanseerata laajalti ennen kuin sen turvallisuus ja tehokkuus voidaan taata riittävällä määrällä testejä.

– Tämä ei ole kilpailu. Kaikki testit täytyy tehdä korkeimmilla mahdollisilla standardeilla. Erityisen tärkeää on, että ennalta sovituista kriteereistä pidetään kiinni eikä pyritä poimimaan kirsikoita kakusta, Edinburghin yliopiston immunologian ja tartuntatautien professori Eleanor Riley sanoo Reutersille viitaten tutkimustulosten tulkintaan.

Niin kutsutun faasi 3:n kokeita tehdään Reutersin mukaan tällä hetkellä 29 klinikalla ympäri Moskovaa. Mukana on 40 000 vapaaehtoista, joista joka neljäs saa lumerokotteen.

RDIF:n mukaan tulokset tullaan julkaisemaan johtavassa lääketieteellisen alan julkaisussa vertaisarvioituna artikkelina. Syyskuussa venäläisten alustavia tutkimustuloksia julkaistiin arvostetussa ja vertaisarvioidussa lääketieteen aikakauslehti Lancetissa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek totesi syyskuussa IS:lle, että vertaisarvioidussa ja arvostetussa julkaisussa julkaistu tutkimus on tieteellisesti pätevä. Nohynekin mukaan rokotetta ei kuitenkaan ole kehitetty Venäjällä sen nopeammin kuin muuallakaan.

Ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee totesi tiistaina STT:lle, että Pfizerin ja Biontechin rokoteuutiset ovat saattaneet antaa virheellisen kuvan siitä, että yhtiöiden kehittelemä rokote estäisi koronavirustartunnan 90-prosenttisesti.

– Pfizerin rokote kuuluu samaan kategoriaan kuin muutkin kehittelyssä pisimmällä olevista koronarokotteista. Ne ehkäisevät taudin oireita eli antavat suojan taudin oireilta, mutta eivät välttämättä vähennä tartuntoja ja (vähennä) viruksen mahdollista levittämistä eteenpäin, Sillanaukee painotti STT:lle.

Ulkomaalaisten asiantuntijoiden mukaan tilanne on sama myös Sputnik V -rokotteen kohdalla. Varmuutta siitä, kuinka pitkän immuniteetin rokote ottajalleen antaa, ei ole.

– Ehdottomasti tarvitsemme pidemmän aikavälin tarkastelua, jotta voimme vetää päteviä johtopäätöksiä rokotteiden tehosta ja sivuvaikutuksista. Sama pätee Pfizerin ja Biontechin rokotteeseen, Bodo Plachter Mainzin yliopistosta toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?