Kirveellä ja pistoolilla surmannut varusmies jäi kiinni Venäjällä – anasti useita pakoautoja aseella uhaten - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirveellä ja pistoolilla surmannut varusmies jäi kiinni Venäjällä – anasti useita pakoautoja aseella uhaten

Kolmen ihmisen surmasta epäilty Anton Makarov, 20, oli jättänyt poliisikoulun kesken ennen armeijaan menoaan, kertoo Venäjän media.

Anton Makarov jäi kiinni ollessaan pakenemassa kohti isovanhempiensa asuntoa, joka oli myös hänen oma kotinsa.­

10.11.2020 11:01

Venäjän turvallisuusviranomaiset ovat saaneet kiinni Anton Makarovin, jota epäillään kolmen ihmisen surmasta Voronezhin lähellä sijaitsevalla sotilaslentokentällä. Hänen neljäs uhrinsa haavoittui, mutta hän ei ole hengenvaarassa.

Makarov onnistui pakenemaan lentotukikohdan alueelta mukanaan Makarov-pistooli, jonka hän oli anastanut päivystävältä upseerilta lyötyään tätä ensin kirveellä ja viimeisteltyään surman pistoolilla. Kirveen Makarov oli ottanut aseekseen varuskunnan paloturvallisuuskaapista.

Makarovin surmaamiksi joutuivat sen jälkeen vielä kaksi muuta varuskunnassa palvellutta sotilasta, jotka olivat kuulleet melua ja tulleet selvittämään tilannetta.

Pakomatkallaan Makarov ehti käyttää kolmea eri henkilöautoa. Hän ryösti autot kuljettajilta aseella uhaten ja vaihtoi autosta toiseen hämätäkseen takaa-ajajiaan.

Makarovia etsittiin Voronezhin alueella sotilaiden, poliisin ja kansalliskaartin avulla ja apuna etsinnöissä oli myös helikoptereita ja miehittämättömiä lennokkeja. Hän jäi lopulta kiinni pienen kyläkaupan edessä käytyään ostamassa eväitä.

Venäjän mediassa julkaistiin video pidätyshetkestä. Makarovilta kysyttiin, ymmärtääkö hän, miksi hänet on otettu kiinni.

– Kaikesta, varusmies vastasi Zona.median mukaan.

Makarov jäi kiinni lopulta Zemljanskin kylässä, kun hän oli pakenemassa kohti isoäitinsä ja isoisänsä kotia. Makarov asui isovanhempiensa luona, sillä hänen vanhempansa olivat eronneet pojan ollessa pieni.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan verilöyly oli saanut alkunsa varuskunnassa, kun Makarovin uhriksi sittemmin joutunut upseeri oli huomauttanut hänelle jostain seikasta. Silminnäkijöiden mukaan seurauksena oli ollut sanallinen konflikti, jonka seurauksena Makarov oli menettänyt itsehillintänsä, kertoo uutistoimisto Interfax.

Makarov oli opiskellut ennen armeijaan menoaan Venäjän sisäministeriön instituutissa tähtäimenään poliisin ammatti. Hänen kerrotaan edistyneen opinnoissaan hyvin, mutta opintojen aikana hänellä oli ollut joitakin konflikteja koulussa. Lopulta hän oli jättänyt opinnot kesken, koska hän ei ollut pystynyt sopeutumaan koulun tiukkaan kuriin.

– Opettajien mukaan hän saattoi räjähdellä ja olla aggressiivinen. Opiskelutovereiden mukaa hän käyttäytyi joskus erikoisesti ja saattoi esimerkiksi huutaa yhtäkkiä, tv-kanava TV Gubernija kertoi.

Toisten kuvailujen mukaan Makarov oli kuitenkin hillitty ja hyväkäytöksinen eivätkä läheskään kaikki hänen tuttunsa pitäneet häntä epätasapainoisena, kertoo uutistoimisto Ria Novosti.

Ampujan pako käynnisti laajan etsintäoperaation Voronezhin lähistöllä.­

Venäjän mediassa on kerrottu, että Makarov oli valittanut isovanhemmilleen joutuneensa armeijassa palvelustovereidensa kiusaamisen kohteeksi. Kertoman mukaan esimerkiksi hänen tavaroitaan oli varastettu ja piiloteltu.

Makarov teki verityönsä maanantaiaamuna ja hän ehti olla pakosalla reilut kymmenen tuntia ennen kiinni jääntiään. IS kertoi tapahtuneesta aiemmin tässä jutussa.

Voronezhin sotilaslentokentän tapahtumat johtavat tutkintaan myös siitä, mikä vastuu varuskunnan johdolla ja Venäjän armeijan kutsunnoista vastaavilla henkilöillä on tapahtuneesta. Varusmiesten henkisen tasapainon tarkempaa selvittämistä on jo vaadittu.

Baltimor-sotilaslentokentän kiitotiet ovat olleet jo pitkään remontissa, joten kentällä ei ole tällä hetkellä lentoliikennettä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?