Arabiemiraatit ilmoitti yllättäen merkittävistä lakimuutoksista – vaikuttavat merkittävästi ulkomaalaisiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arabiemiraatit ilmoitti yllättäen merkittävistä lakimuutoksista – vaikuttavat merkittävästi ulkomaalaisiin

Heti voimaan tulevien lakimuutosten jälkeen avoliitto ei ole enää rikos, mutta kunnianmurhasta ja ahdistelusta seuraa aiempaa ankarammat rangaistukset.

Arabiemiirikuntiin kuuluu seitsemän emiraattia, joista yksi on kuvassa näkyvä Dubai.­

9.11.2020 11:55

Yhdistyneet arabiemiirikunnat ilmoitti lauantaina laajasta siviilioikeudellisesta uudistuksesta, jonka myötä esimerkiksi avoliitossa asumisesta tulee sallittua ja niin sanotuista kunniamurhista rikollista toimintaa. Uudistuksesta uutisoi Emiraateissa ilmestyvän The National -lehden lisäksi muun muassa AP.

Lakimuutos auttaa maassa asuvia ulkomaalaisia välttämään islamilaisen sharia-oikeuden käsittelyn henkilökohtaiseen elämään liittyvien kysymysten kuten avioliiton, avioeron tai perinnönjaon kohdalla. Arabiemiraateissa lähes 90 prosenttia asukkaista on muualta muuttaneita.

Dubai on myös suomalaisten suosima turistikohde.­

Emiraatit on luonut itsestään kuvaa vapaamielisenä muslimimaana ja pyrkinyt houkuttelemaan alueelleen turisteja, investointeja, yrityksiä sekä työntekijöitä muualta. Tästä huolimatta maailmalla on uutisoitu säännöllisesti ulkomaalaisten yhteentörmäyksistä maan islamilaisen lainsäädännön kanssa.

Tapaukset ovat johtaneet oikeusjuttuihin, länsimaisittain ankariin rangaistuksiin sekä myös suuttumukseen maan rajojen ulkopuolella. AP:n mukaan lakimuutos heijastelee maan muuttuvaa profiilia laajentamalla asukkaiden henkilökohtaisia vapauksia.

Valtion uutistoimiston WAM:in mukaan uudistuksen päämääränä on kohentaa maan taloudellista ja sosiaalista asemaa sekä ”lujittaa Emiraattien suvaitsevaisuusperiaatteita”.

Hallintoon kytkeytyvän The Nationalin mukaan uudistus astuu välittömästi voimaan. Sen taustalla kerrotaan olevan myös maan hallinnon pyrkimyksen pysyä nopeasti muuttuvan yhteiskunnan tahdissa.

Lehden mukaan lakimuutoksen myötä ulkomaalaisten avioerot ja omaisuuden ositukset voidaan hoitaa tästedes heidän kotimaidensa lakien mukaisesti. Sama pätee myös perinnönjakoon Emiraateissa hankittua omaisuutta lukuun ottamatta.

Arabiemiraattien asukkaista noin 90 prosenttia on muualta muuttaneita. Kuvassa Dubain ja koko maailman korkein rakennus Burj Khalifa.­

Itsemurhat ja itsemurhan yritykset dekriminalisoidaan. Aiemmin itsemurhayrityksestä henkiin jäänyttä vastaan on saatettu nostaa syyte, mutta nyt poliisin ja oikeusistuinten kerrotaan ohjaavan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä mielenterveyspalveluiden pariin.

Aiemmin oli myös mahdollista joutua syytteeseen osallisuudesta henkilön kuolemaan tai vammautumiseen, vaikka olisi ainoastaan yrittänyt auttaa tätä pysymään hengissä elvyttämällä. Uuden lain mukaan ”kuka tahansa, joka voi päätyä vahingoittamaan ihmistä toimiessaan hyvällä tarkoituksella jää ilman rangaistusta”.

Niin sanottujen kunniamurhien kohdalla miespuoliset sukulaiset on voitu päästää lievemmällä tuomiolla, jos he ovat surmanneet naisia ”kunnian suojelemisen” nimissä. Nyt kunniamurhien kerrotaan johtavan vastaaviin tuomioihin kun muutkin samankaltaiset väkivaltarikokset.

Naisten asemaan lakiuudistus vaikuttaa siinäkin mielessä, että kaikenlaisesta ahdistelusta langetetaan nyt miehille aiempaa ankarampia rangaistuksia. Alaikäisen tai henkisesti alakynnessä olevan raiskauksesta seurauksena voi olla teloitus.

Uudet lait vapauttavat myös alkoholinkäyttöä maassa, sillä kyseessä ei ole enää rikos. Aiemmin alkoholinkäyttö ilman siihen myönnettävää lupaa saattoi johtaa rikossyytteeseen, mikäli henkilö oli pidätetty toisen rikoksen vuoksi. Alkoholinkäyttö on kuitenkin edelleen sallittua ainoastaan yksityisesti tai julkisissa paikoissa, joille siihen on myönnetty lupa.

Syytteisiin Arabiemiraateissa joutuvan ulkomaalaisen elämä helpottaa siinäkin mielessä, että nyt oikeusistuimien on tarjottava syytetylle tulkkia.

AP:n mukaan lauantaina yllättäen annetussa ilmoituksessa ei käsitelty paikallisia tapoja loukkaavana pidettyä käytöstä, joka on vienyt ulkomaalaisia telkien taakse useaan otteeseen viime vuosina. Näin on käynyt esimerkiksi homoseksuaaleille, toisen sukupuolen vaatteita käyttäville sekä julkisella paikalla fyysisesti kiintymystään kumppaniaan kohtaan osoittaneille.

Lakiuudistuksesta iloitsi muun muassa elokuvaohjaaja Abdallah al-Kaabi, joka on työssään käsitellyt muun muassa homoseksuaalista rakkautta sekä sukupuoli-identiteettiä.

– En voisi olla onnellisempi näistä uusista laeista, jotka ovat edistyksellisiä ja ennakoivia. 2020 on ollut Yhdistyneille arabiemiraateille käänteentekevä vuosi, al-Kaabi sanoi AP:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?