Kolme ”ryöstöä” sinetöi Trumpin kohtalon – näin eteni draama, joka päättyi Bidenin voittoon

Joe Biden ei lopulta ollut missään vaiheessa häviämässä. Sen selviäminen vain kesti ennennäkemättömän pitkään.

7.11.2020 19:34

Yhdysvaltain vaalien ääntenlaskenta ei olisi voinut olla paljon jännittävämpi. Puuttui vain se, että toinen ehdokkaista olisi tv-kanavilla julistettu ennenaikaisesti voittajaksi ja ennuste olisi jouduttu perumaan.

Nyt vain Donald Trump julistautui ennenaikaisesti voittajaksi.

Ääntenlaskenta jatkuu edelleen, mutta perusasetelma on se, että vaaleissa annetuilla äänillä Trump ei enää voi voittaa.

Tuloksen selviämisessä kesti pitkään hyvästä syystä.

Vaalien käsikirjoitus oli selvä jo etukäteen: kun amerikkalaisia oli koronaepidemian takia kehotettu äänestämään postitse ja ennakkoon, Joe Bidenia kuuntelevat demokraatit tekivät niin. Donald Trump puolestaan lietsoi jo kesästä lähtien epäluottamusta postiääniä kohtaan, ja republikaanit kuuntelivat. He olivat enemmistönä vaalipäivänä.

Tämän vuoksi tiedettiin, että kun tärkeissä osavaltioissa valmistuu ensin vaalipäivän ääntenlaskenta, Trump johtaa. Kun postiääniä aletaan laskea, Biden alkaa saavuttaa.

Tämän tiedettiin myös kestävän pitkään.

Käsikirjoitus johti varsinaiseen draamaan.

Joe Bidenista on tulossa Yhdysvaltain 46. presidentti.

Vaalipäivä ja keskiviikkoaamu Trumpille

Kaikki meni aluksi alamäkeä Joe Bidenin kannalta.

Nopeasti kävi ilmi, että osavaltiotason mielipidemittaukset olivat olleet väärässä. Niiden mukaan Bidenille olisi voinut olla luvassa jopa maanvyörymävoitto, jos hän olisi voittanut Floridassa, Pohjois-Carolinassa ja Arizonassa. Ne laskivat ennakkoäänet jo etukäteen ja niiden olisi pitänyt viedä Biden vakuuttavaan johtoon.

Näin ei käynyt. Sininen aalto jäi tulematta.

Trump nappasi vaalien ikuisen kiistakapulan Floridan nopeasti itselleen ja näytti olevan vahvoilla myös tärkeissä Georgian ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa. Texas luisui myös Trumpille.

Trumpin tulkittiin jopa olevan menossa kohti voittoa, sillä ovensuukyselyt kertoivat, että hän ei näyttänyt kärsivän koronan aiheuttamasta epäluottamuksesta niin paljon kuin kuviteltiin. Republikaanit olivat lähteneet liikkeelle.

Monilta jäi kuitenkin huomaamatta tärkeä seikka.

Joe Bidenin ei tarvinnut välttämättä voittaa yhtäkään Trumpille aluksi luisunutta osavaltiota. Ne edustivat vain tiettyä osaa Yhdysvalloista, niin sanottua aurinkovyöhykettä. Muualla tulos voisi olla erilainen.

Bidenin kampanjan vaalistrategiassa oli selvä juoni: pidä samat osavaltiot, jotka Hillary Clinton voitti ja ”ryöstä” muutama lisää. Se riittäisi. Biden tarvitsi demokraattien neljän vuoden takaiseen tulokseen nähden 38 valitsijamiestä plussaa.

Huomio suuntautuikin nopeasti itään ja pohjoiseen, joissa näitä oli tarjolla.

Uutiskanava Fox News julisti kuuman Arizonan Bidenille. Julistus herätti sittemmin suurta huomiota, koska tilanne kiristyikin yllättäen.

Arizonasta ei tullut Bidenin ensimmäistä ryöstöä.

Keskiviikko oli Bidenin päivä

Ensimmäinen ryöstö oli Wisconsin.

Katkera ryöstö Trumpille, sillä hän johti alkuun osavaltiossa vaalipäivän äänillä, mutta Biden tuli vaaleja seuranneena päivänä postiäänillä rinnalle ja ohi vain 20 000 äänellä. Suunnilleen samalla määrällä, jolla Clinton oli hävinnyt osavaltion 2016.

Pian perässä seurasi toinen ryöstö: Michigan, suurten järvien jättiläinen. Yhdessä Wisconsinin ja Nebraskan 2. vaalipiirin yhden valitsijamiehen kanssa Biden oli ottanut jo 27 valitsijamiestä Trumpia kiinni vuoden 2016 vaalitulokseen nähden.

Paitsi että Clintonin voittamaa Nevadaa ei ollut vielä julistettu Bidenille, joten hän oli tosiasiassa 21 valitsijamiestä jäljessä minimitavoitteesta

Tarvittiin 17 valitsijamiestä lisää.

Alkoi hiuksia nostattava odotus, sillä juurikin Arizona ja Nevada toisivat nuo 17 Bidenille.

Sitten tapahtui useita asioita. Ääntenlaskenta alkoi hidastua juuri noissa osavaltioissa, ja Trumpin lakimiesarmeija alkoi heittää kapuloita rattaisiin. Pohjoisen jättipotti Pennsylvania alkoi näyttää siltä, että Biden voi ottaa Trumpin postiäänillä kiinni sielläkin, ja jos näin kävisi, niin Pennsylvanian 20:lla valitsijamiehellä Arizona ja Nevada voitaisiin unohtaa.

Donald Trump ei aio myöntää tappiotaan ilman taistelua.

Torstai venyi lauantaiksi

Entinen tummanpunaisen republikaaninen Georgia oli yhtäkkiä taas aivan Bidenin ulottuvilla, kun ero supistui vain tuhansiin ääniin Atlantan lähiöiden demokraattiäänillä. Toivo vaalien ratkaisusta tässä perinteisessä etelän osavaltiossa kohosi Bidenin leirissä.

Toisaalta Arizonassa Trump otti Bidenia kiinni, vaikkakin hitaasti, mutta Trumpin leirissäkin virisi innostus ja kampanja lähetti lisäväkeä paikalle tarkkailemaan tilannetta.

Pennsylvania kävi läpi kiihkeitä hetkiä. Trumpin kampanja ja kannattajat vaativat ääntenlaskennan lopettamista erilaisilla verukkeilla, mutta mikään ei auttanut. Biden hivuttautui hitaasti Trumpin kannoille.

Torstai venyi ensin perjantaiksi, kun Pennsylvanian ääntenlaskentaa jatkettiin läpi yön. Ääniero ehdokkaiden välillä supistui tunti tunnilta, uutiskanavat vaihtoivat miehitystä ja jatkoivat lähetyksiään.

Ääntenlaskumatematiikkaa avattiin valvoville, väsyneille katsojille: jos Biden saa pelkästään Philadelphian suurkaupungissa koko ajan yli 80 prosenttia äänistä ja niitä on koko osavaltiossa satojatuhansia laskematta ja ero Trumpiin on enää parikymmentä tuhatta, kyse ei ole enää siitä, voittaako Biden vaan siitä, milloin hän voittaa.

Ensin Biden meni Georgian äänissä Trumpin ohi, sitten Pennsylvaniassa.

Vaalit siirtyivät outoon vaiheeseen. Perjantaista siirryttiin lauantaihin.

Kaiki tiesivät, että kyseessä on enää vain kuoliniskun odotus. Uutiskanavia suorastaan painostettiin sosiaalisessa mediassa julistamaan voittaja. Näytti kuitenkin siltä, että ne odottavat aivan viimeiseen asti, jotta jäljellä on enää niin vähän laskemattomia ääniä ettei Trump enää yksinkertaisesti voi päästä Bidenin ohi.

Sitten lopulta lauantaina kello 11.26 Yhdysvaltain itärannikon aikaa se tapahtui: Joe Biden siirtyi Pennsylvanian 20 valitsijamiesäänellä tavoittamattomaan johtoon.

Kolmas ryöstö.

Bidenilla 273 valitsijamiestä.

– CNN julistaa Pennsylvanian Bidenille!

– Biden on voittanut presidentinvaalit!

Kisa oli ohi.

Hämmentynyt kansakunta siirtyi odottamaan, mitä tuleman pitää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?