Lontoolainen katedraali järjesti kissalle siunaustilaisuuden – Doorkins Magnificat oli iso julkkis - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lontoolainen katedraali järjesti kissalle siunaustilaisuuden – Doorkins Magnificat oli iso julkkis

Southwarkin katedraaliin 12 vuotta sitten taloksi asettunut kulkukissa ehti tavata värikkään elämänsä aikana myös kuningatar Elisabetin.

Syyskuun lopulla menehtynyt Doorkins Magnificat siunattiin keskiviikkona ja haudattiin Southwarkin katedraalin puutarhaan 30 saattajan läsnäollessa. Arkistokuva.­

1.11.2020 0:10

Lontoossa sijaitseva Southwarkin katedraali on saanut aikaan vaihtelevia reaktioita järjestämällä siunaustilaisuuden kissalle. Liikuttavaksi kuvailtu tilaisuus järjestettiin katedraalissa keskiviikkona, ja se välitettiin myös suorana lähetyksenä verkon kautta muualla katsottavaksi.

Doorkins Magnificat -nimellä kutsuttu kulkukissa alkoi pitää katedraalia tukikohtanaan 12 vuotta sitten. Vähitellen siitä tuli rakastettu osa seurakuntaa, ja myöhemmin sille perustettiin myös yli 6 000 seuraajaa kerännyt Twitter-tili.

Southwarkin katedraali tiedotti kissan menehtymisestä lokakuun alussa.

– Olemme syväsi surullisia joutuessamme jakamaan uutisen rakkaan ystävämme ja kollegamme Doorkins Magnificatin menehtymisestä 30. syyskuuta. Levätköön hän rauhassa, katedraalin Twitter-tilillä julkaistussa päivityksessä kerrottiin.

Katedraalin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrattiin Doorkinsin värikkäitä vaiheita. Kirjoituksen mukaan vuoteen 2008 asti kaduilla elänyt kissa oppi vähitellen luottamaan sitä ruokkimaan ruvenneeseen kirkon väkeen.

Se jatkoi elämäänsä aktiivisena kissana liikkuen mielensä mukaan sekä kirkossa että sen ulkopuolella, kunnes koitti vuosi 2017. Tuolloin läheisellä London Bridge -sillalla tehtiin terrori-isku, joka pakotti katedraalin sulkemaan ovensa.

Yöksi ulos päästetyllä kissalla ei ollut asiaa sisätilat lukinneiden poliisien ohi.

– Niihin aikoihin se tuli suljetuksi katedraalin ulkopuolelle useiksi päiviksi. Kun se pääsi jälleen sisään, se ei enää jättänyt kotina ja turvasatamana pitämänsä paikan lämpöä, tiedotteessa kerrottiin.

Doorkins joutui jäämään ”eläkkeelle”, kun sen näkö alkoi heiketä, eikä se kyennyt enää liikkumaan turvallisesti katedraalissa. Se muutti viettämään eläkepäiviään kirkon suntion luokse, ja kuoli lopulta halvaukseen tämän käsivarsille.

– Hänen viimeiset kuukautensa olivat hyvin onnelliset ja hän oli hyvin rakastettu eläköitymispaikassaan, kirkon sivuilla kerrottiin.

Doorkinsista tuli vuosien varrella suosittu ja tunnettu hahmo, jota monet tulivat tapaamaan katedraaliin varta vasten. Vuonna 2012 se tapasi myös katedraalissa vierailleen kuningatar Elisabetin.

CNN:n mukaan kuningattaren kerrottiin huvittuneen suuresti, kun nukkumassa ollut kissa oli vain nostanut hetkeksi päätään, vilkaissut välinpitämättömästi hallitsijaa ja jatkanut sitten torkkujaan.

Kissa herätti huomiota ja huvittuneisuutta myös muilla touhuillaan kuten nukkumalla Jeesus-lapsen seimessä joulun aikaan sekä ottamalla torkut edesmenneen tuomiorovastin arkun alla tämän hautajaisissa. Doorkins päätyi myös lastenkirjan hahmoksi.

Doorkinsin suosio ja siihen kohdistunut rakkaus olivat juurikin niitä syitä, joilla siunaustilaisuuden järjestämistä kissalle perusteltiin. Kissa haudattiin katedraalin puutarhaan 30 saattajan läsnä ollessa.

– Hän on ollut meille siunaus niin monella tavalla. Tulemme kaipaamaan häntä, tuomiorovasti Andrew Nunn kertoi kirkon tiedotteessa lokakuun alussa.

Keskiviikon muistotilaisuus herättikin monissa positiivisia tunteita. Youtubessa lähes 7 500 katsojaa keränneen suoran lähetyksen kommenteissa katedraalin väkeä kiiteltiin, tilaisuutta kehuttiin ja moni innostui myös muistelemaan omia kohtaamisiaan Doorkinsin kanssa.

– Kiitos niin paljon tästä ihanasta palveluksesta. Näinä stressin, kiukun ja vihan aikoina se tuntui niin sydäntä lämmittävältä ja rauhoittavalta. Lepää hyvin, Doorkins. Olit niin rakastettu, kirjoitti muun muassa eräs lähetystä kommentoinut nainen.

  • Tilaisuuden koko taltiointi on nähtävissä alle upotetulta YouTube-videolta.

Kaikki eivät kuitenkaan suhtautuneet siunaustilaisuuden järjestämiseen yhtä avoimin mielin.

– Onko tämä vitsi? Toivon todellakin niin. Jos se ei ole, niin tämä on törkeän välinpitämätöntä surevia perheitä ja heidän pappejaan kohtaan alueellisten koronavirus­rajoitteiden aikana, kommentoi Burnleyn piispa John North tuomiorovasti Nunnin Twitterissä jakamaa kutsua Doorkinsin siunaustilaisuuteen.

North jäi kuitenkin vähemmistöön mielipiteineen. Moni vastasi piispalle, että tämän oma kommentti oli itse asiassa ”törkeän välinpitämätön” ja myös epäkristillinen. Tuomiorovasti Nunn kertoi CNN:lle myöhemmin, ettei katunut lainkaan siunaustilaisuuden järjestämistä.

– Sain tottua siihen faktaan, että hänellä oli enemmän Twitter-seuraajia kuin minulla sekä siihen, että hän toi kirkkoon enemmän ihmisiä kuin minä kykenen ikinä tuomaan, Nunn totesi.

– Meillä kävi ihmisiä, jotka eivät välttämättä kävisi kirkossa, mutta he tulivat löytääkseen kissan. Ja uskon heidän tunteneen itsensä tervetulleiksi. He päätyivät pyhään paikkaan ja viettivät aikaa ihmisille hyvän kissan kanssa, tuomiorovasti jatkoi.

Nunn sanoi yllättyneensä myös siitä, kuinka moni tilaisuutta verkossa seurannut kertoi itkeneensä sen aikana. Hän uskoi tilaisuuden tarjonneen purkautumiskanavan tunteille, joita on liikkeellä paljon nykyisessä maailmantilanteessa.

– Jotkut saattavat ajatella, että kissat eivät ansaitse seremonioita ja muistopuheita ja että niiden kuolema pitäisi sivuuttaa. Mutta en voi olla samaa mieltä. En ole erityisemmin kissaihminen – tai ainakaan en ollut ennen hänen tapaamistaan – mutta tämä pieni kissa, joka käveli ovestamme sisään, valitsi meidät ja jäi, muutti elämämme ja paransi missiotamme ja papistoamme, Metro kertoi Nunnin sanoneen Doorkinsin siunaustilaisuudessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?