Tältä näytti ruotsalaisessa kauppa­keskuksessa samalla, kun tartunta­luvut harppasivat

Ihmisiä kuhisi Tukholman keskustassa loppuviikosta aivan kuin koko epidemiaa ei olisikaan. Ruotsalaisviestimet kysyivät tavallisilta ihmisiltä, mitä he ajattelevat uusista rajoituksista.

Ihmisiä käyskenteli kauppakeskuksessa Solnassa perjantaina.

Ruotsissa kirjattiin torstain ja perjantain aikana koko koronaepidemian korkeimmat päivätartuntaluvut. Ruotsin koronavirustilanne onkin syksyn myötä muuttunut varsin synkäksi.

Torstaina kirjattiin 3 254 uutta tartuntaa. Perjantaina tartuntoja vahvistettiin 3 188.

Koronavirustartunnat ovat huolestuttavasti levinneet viime aikoina myös vanhustentaloissa ja hoivakodeissa. Ikäihmisten hoivakodeissa levinneiden tartuntojen on arvioitu selittävän ison osan Ruotsin poikkeuksellisen suuresta kuolonuhrien määrästä. Ruotsissa pandemia on vaatinut jo lähes 6 000 ihmisen hengen.

Hoivakotien tartunnat ovat alkaneet syyskuun lopun jälkeen kasvaa varsin voimakkaasti.

– Kehitys on valtavan huolestuttava, sanoo Ruotsin kuntien ja alueiden vanhustenhoivasta vastaava koordinaattori Greger Bengtsson Dagens Nyheterille.

Torstain ja perjantain aikana seitsemälle alueelle määrättiin uusia tiukkoja koronarajoituksia pahenevan epidemiatilanteen hillintään. Ruotsin televisio SVT kertoo eri alueiden rajoituksista. Esimerkiksi Tukholman alueella suositellaan välttämään kontaktia muiden kuin samassa kotitaloudessa asuvien kanssa. Vain välttämätön kanssakäyminen esimerkiksi terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa lääkärikäynnillä on sallittua.

Westfield Mall of Scandinavia -kauppakeskuksessa riitti väkeä tavalliseen tapaan perjantaina.

Julkisissa sisätiloissa, kuten kauppakeskuksissa, museoissa, kirjastoissa, uimahalleissa ja kuntosaleilla oleskelua tulee välttää. Välttämättömät asiat elintarvikeliikkeissä ja apteekeissa voi hoitaa. Tapaamisiin, konsertteihin, juhliin, kokoontumisiin, urheiluharjoituksiin ja -otteluihin ei tule osallistua.

Töitä tulee tehdä kotona niin paljon kuin mahdollista. Työmatkat, konferenssit ja muut fyysiset tapaamiset täytyy siirtää myöhäisempään ajankohtaan.

Illallisille, juhliin, hautajaisiin ja häihin ei pidä osallistua.

Rajoitukset eivät juuri näkyneet perjantaina Tukholman metrossa, keskustan kaduilla tai kauppakeskuksissa. Ihmisiä kuhisi niissä kuin koko epidemiaa ei olisikaan.

SVT:n haastattelussa Cecilia-niminen nuori nainen kertoo tulleensa shoppailemaan, koska hänellä on vapaapäivä. Kun toimittaja kysyy, tietääkö hän, että alueelliset rajoitukset ovat tiukentuneet, nainen nyökkää.

– Ostoskeskuksissa ei tulisi kenties käydä. Toisaalta jos sen tekee kerran viikossa, ehkä se on ihan ok, Cecilia naurahtaa.

Ihmiset jonottavat Halloween-asuja myyvän kaupan edustalla Tukholman keskustassa.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell on jopa väläytellyt Aftonbladetin haastattelussa, että osia julkisesta liikenteestä pitää ajaa alas, jos tilanne pahenee.

– Ne, jotka eivät voi työskennellä kotona, tarvitsevat todella julkista liikennettä. Niitä ihmisiä on monia, jotka tarvitsevat julkisia käydäkseen töissä, sanoo tartuntatautilääkäri Maria Rotzén Östlund Expressenille.

Ruotsissa määrättiin perjantaina uudet tiukat koronarajoitukset seitsemälle alueelle.

Kicki Gustafsson, 47, kertoo lehdelle lähteneensä 6-vuotiaan Minoo-tyttärensä kanssa kauppakeskukseen ja elokuvateatteriin, koska äiti ja tytär eivät päässeet luonnontieteelliseen museoon, joka oli suljettu.

– Uudet rajoitukset ovat hyviä ja niitä täytyy noudattaa – vaikka me emme tehneet niin tänään. Jatkossa aiomme ehdottomasti noudattaa rajoituksia, Gustafsson vakuuttaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?