19-vuotias demokratia-aktivisti oikeuden eteen Hongkongissa – uhkana jopa elinkautinen vankeus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

19-vuotias demokratia-aktivisti oikeuden eteen Hongkongissa – uhkana jopa elinkautinen vankeus

Kiinan ote erityishallintoalueestaan Hongkongista on kiristynyt entisestään kesällä voimaan tulleen uuden turvallisuuslain seurauksena.

Aktivisti Tony Chung kuvattuna elokuussa.­

30.10.2020 2:19

Hongkongilaista demokratia-aktivistia Tony Chungia vastaan on nostettu syytteet pyrkimyksistä irrottaa Hongkong Kiinasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 19-vuotias Chung on ensimmäinen tunnettu yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka asetetaan syytteeseen heinäkuussa voimaan tulleen turvallisuuslain nojalla. Turvallisuuslain koetaan rajoittavan kansalaisoikeuksia ja -vapauksia, kuten mielipiteen ja ilmaisun vapautta.

Chung kuului aiemmin Hongkongin itsenäisyyttä ajavaan Student Localism -aktivistiryhmään, joka ajaa Hongkongin itsenäistymistä Kiinasta. Ryhmä lopetti toimintansa Hongkongissa, kun turvallisuuslaki tuli voimaan.

Chung otettiin kiinni tiistaina hongkongilaisessa kahvilassa. Pidätyksen on arveltu johtuvan siitä, että hän olisi suunnitellut turvapaikan hakemista Yhdysvaltain Hongkongin-suurlähetystöstä.

Chungia uhkaa jopa elinkautinen vankeus. Häntä syytetään myös rahanpesusta ja pyrkimyksistä julkaista vallankumouksellista sisältöä.

Tony Chung poliisiautossa matkalla oikeuteen.­

Kiinan ote erityishallintoalueestaan Hongkongista on kiristynyt entisestään kesällä voimaan tulleen uuden turvallisuuslain seurauksena.

Turvallisuuslaki mahdollistaa myös syytettyjen edelleen luovuttamisen Manner-Kiinaan, jossa uhkana voi olla esimerkiksi suljettu oikeudenkäynti tai jopa kuolemanrangaistus.

Laki on laukaissut muuttoaallon Hongkongista. Ihmiset eri yhteiskuntaluokista haluavat ulkomaille pelätessään oman ja lastensa vapauden puolesta.

Lakia on arvosteltu laajalti länsimaissa ja useat maat, mukaan lukien Suomi ovat jäädyttäneet luovutussopimuksensa Hongkongin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?