Euroopan suurvallat sulkeutuvat taas – tämä kaikki muuttuu

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi keskiviikkoiltana televisiopuheessaan hallituksen uusista koronatoimista.

28.10.2020 21:40 | Päivitetty 28.10.2020 23:45

Ranskassa astuvat perjantaista lähtien voimaan koko maan laajuiset rajoitustoimet, joilla yritetään hillitä koronaviruksen leviämistä maassa. Hallituksen uusista linjauksista kertoi keskiviikkoiltana televisiossa puheen pitänyt presidentti Emmanuel Macron.

Uudet rajoitukset pysyvät voimassa joulukuun alkuun saakka. Niiden myötä esimerkiksi ravintolat, baarit ja suurin osa liikkeistä joutuvat jälleen sulkemaan ovensa. Jos edistystä tartuntaluvuissa tapahtuu riittävästi kahden viikon aikana, liikkeiden avaamista voidaan Macronin mukaan käynnistää jälleen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui keskiviikkoiltana kansalle televisiossa.

Uusiin rajoitustoimiin ei keväästä poiketen sisälly koulujen sulkemista, mutta yliopistojen sen sijaan edellytetään siirtyvän etäopetukseen. Myös etätyöhön siirrytään suurilta osin.

Maan sisäinen matkustaminen ei ole enää perjantaina eri alueiden välillä mahdollista, ja kodeistaan ylipäätään ulos lähteviltä kansalaisilta tullaan jälleen vaatimaan dokumentteja liikkumisen syistä. Syiksi kotoa poistumiseen kelpaavat ruokaostokset, lääkärikäynti ja työmatkat.

Kansalaisten toivotaan pysyvän kodeissaan niin paljon kuin mahdollista. Ranskan ulkorajat pidetään suljettuina Schengen-alueen sisäistä liikennettä lukuun ottamatta.

Vanhusten hoitolaitoksissa ja muissa hoitokodeissa vierailut sallitaan kevään sulkutoimista poiketen, ja hautajaisia saa edelleen järjestää.

Päivittäisten tartuntamäärien odotetaan laskevan toimien myötä nykyisestä noin 40 000:sta noin 5 000:een uuteen tartuntaan per päivä.

Macronin mukaan nyt tarvitaan uusia toimia koronaviruksen vastaiseen kamppailuun, sillä virus on levinnyt nopeammin kuin ennusteiden perusteella on arvioitu. Presidentti kertoi kaikkien Ranskan alueiden olevan nyt hälytystilanteessa epidemian suhteen.

– Me emme ole toimineet covid-19:n kanssa niin hyvin kuin meidän olisi pitänyt toimia, Macron myönsi.

Hänen mukaansa Ranska on jäänyt viruksen nopean leviämisvauhdin jalkoihin. Macron kertoi myös, että kaikki viittaa siihen, että viruksen toisesta aallosta tulee ensimmäistä pahempi.

Presidentti korosti talouden suojelemisen tärkeyttä, mutta samaan aikaan myös sitä, että potilaiden valikoiminen hoitoon sairaaloiden ylikuormittumisen myötä olisi jotakin, jota ei voitaisi hyväksyä.

Niin sanotun laumaimmuniteettistrategian hän tyrmäsi arviolla, jonka mukaan Ranskassa kuolleisuus ylittäisi normaalin tason 400 000:lla, mikäli siihen turvauduttaisiin.

Pariisilaisessa ravintolassa seurattiin Macronin puhetta suurella mielenkiinnolla.

Monen muun Euroopan maan tavoin myös Ranskan johto on säännöllisesti sanonut, että se haluaa välttää kevään kaltaiset, koko maan laajuiset ja taloudelle kohtalokkaat sulkutoimet keinolla millä hyvänsä. Kevään sulkujen purkamisen jälkeen viruksen leviämistä on pyritty hillitsemään mieluummin paikallisilla ja tarkoin kohdistetuilla toimilla.

Syksyn aikana korona on kuitenkin levinnyt koko maan alueella rivakkaan tahtiin. Keväästä poiketen tartuntoja todetaan nyt yhtä lailla pienillä paikkakunnilla kuin isoissakin kaupungeissa, ja tämä on johtanut sairaaloiden kuormittumiseen entistä laajemmalla alueella.

Aiemmin Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi Saksan merkittävistä koronatoimista. Ensi maanantaina Saksassa astuu voimaan iso joukko uusia, entistä tiukempia rajoituksia. Ne ovat voimassa marraskuun loppuun saakka.

Saksassa määrätään muun muassa kaikki ravintolat, pubit, baarit, diskot ja yökerhot sulkemaan ovensa maanantaista lähtien koronavirusepidemian kiihtymisen vuoksi.

Ravintolat saavat kuitenkin toimittaa ruoka-annoksen kuluttajalle kotiin, ja ravintolasta myös saa hakea ruoka-annoksia kotona syötäväksi.

Myös liikunta- ja kulttuuripaikat suljetaan. Tämä koskee kuntosaleja, uimahalleja, kylpylöitä, teattereita, oopperoita, konserttitaloja ja elokuvateattereita.

Samoin suljetaan kasinot, pelihallit ja vedonlyöntitoimistot, kauneudenhoito- ja tatuointistudiot, jopa bordellit. Lääketieteellinen hoito kuten esimerkiksi fysioterapia saa jatkua.

Saksan liittokansleri Angela Merkel asetti maskin kasvoilleen Berliinissä keskiviikkona järjestetyn lehdistötilaisuuden päätteeksi.

– Meidän täytyy estää itseämme joutumasta akuuttiin terveydenhuollon kriisiin. Meidän täytyy toimia nyt! 75 prosentissa infektioista ei enää tiedetä, missä tartunnan alkulähde on, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa.

Valtio lupaa korvata yrittäjien taloudellisia menetyksiä. Alle 50 työntekijän yrityksissä korvataan 75% edellisen kuukauden myyntituloksesta, yli 50 työntekijän yrityksissä 70%.

Tapaamisrajoituksia kiristetään aivan minimiin. Maanantaista eteenpäin on sallittua tavata kodin ulkopuolella vain yhden toisen talouden jäseniä niin, ettei yhteishenkilömäärä ylitä kymmentä. Tapaamiset on järjestettävä ulkoilmassa.

Kokoontumiset julkisilla paikoilla, asunnoissa tai yksityistiloissa ovat kiellettyjä. Vierailuita sairaaloihin ja hoitokoteihin rajoitetaan.

Liittokansleri Merkelin lisäksi uusista koronatoimista olivat kertomassa Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder sekä Berliinin pormestari Michael Müller.

Työnantajien tulee siirtää työntekijät etätyöhön, jos se työtehtävien kannalta on suinkin mahdollista.

Kaupat ja koulut pysyvät edelleen auki, samoin päiväkodit, apteekit, huoltoasemat, pankit, postit ja kirkot. Kaupan aukioloehtona on se, että kauppaan saa päästää vain yhden asiakkaan 10:tä neliömetriä kohti.

Kaikki amatööriurheilu keskeytetään. Esimerkiksi joukkueurheilulajeissa amatöörijoukkueet eivät saa harjoitella yhdessä. Yksilöurheilu, esimerkiksi lenkkeily yksin, on yhä sallittua.

Ammattilaisurheilu saa jatkua, mutta kaikki ottelut on marraskuun ajan pelattava ilman yleisöä tyhjille katsomoille.

Merkel pyysi kansalaisia toimimaan järkevästi ja vastuullisesti. Merkel myös vetosi saksalaisiin, että nyt ei pidä matkustaa edes maan sisällä, ei edes päivän mittaisia vierailuja esimerkiksi naapuriosavaltioon.

Majoitusliikkeiden toimintaa rajoitetaan voimakkaasti. Yöpymiset sallitaan vain välttämättömillä liikematkoilla.

– Pidättäytykää matkustamasta! Jopa perheidenne, sukulaistenne ja ystävienne luokse, Merkel pyysi.

Saksan päivittäiset uudet koronatartuntaluvut ovat nousseet yli 10 000:een.

Rajoitusten perimmäisenä tarkoituksena on se, että koronatartuntojen määrä saadaan käännettyä selvään laskuun ja että Saksassa päästäisiin viettämään kohtuullisen normaalia joulua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?