Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uusi tuomari Amy Coney Barrett vannoi virkavalansa tiistaiaamun pikkutunneilla Suomen aikaa. Tuomarikiistassa alakynteen jääneet demokraatit saivat niellä tappion ja uuden tuomarin nimityksen vain viikkoa ennen presidentinvaaleja.
Nimitys vahvistettiin senaatissa äänin 52–48 puoluelinjoja noudattaen. Ainoastaan yksi republikaani, Mainen osavaltion Susan Collins, äänesti sitä vastaan.
Presidentti Donald Trump osallistui valaseremoniaan. Barrett on jo kolmas Trumpin presidenttikaudellaan nimittämä korkeimman oikeuden tuomari. Trumpin kaudella konservatiivien osuus on noussut niin, että yhdeksästä tuomarista kuusi luetaan konservatiiveihin.
Barrett lupasi tehdä työnsä ketään suosimatta ja vakuutti, ettei anna omien mieltymystensä vaikuttaa riippumattomuuteensa.
– Rakastan perustuslakia ja demokraattista tasavaltaa, jonka se on luonut ja omistaudun sen ylläpitämiselle, Barrett vakuutti.
Barrett tunnetaan muun muassa abortin vastustajana. Hänen pelätään avittavan konservatiiveja romuttamaan Trumpin edeltäjän Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen.
Senaatin republikaanienemmistö nuiji nimityksen pikavauhtia
Demokraatit vastustivat nimitystä, koska se tehdään puolueen mukaan aivan liian lähellä presidentinvaaleja. Paikka tuomioistuimessa vapautui, kun liberaalituomari Ruth Bader Ginsburg kuoli syyskuussa.
Nimitys on edennyt pikavauhtia. Trumpin esityksestä nimitykseen tulee kuluneeksi vain 30 päivää, kun aikaa normaalisti kuluu liki 70 päivää.
Demokraattien mielestä republikaanien toiminta on tekopyhää, sillä vuonna 2016 vastaavankaltainen vaalivuoden nimitys torpattiin Obamalta. Republikaanit sanoivat, ettei edesmenneen Antonin Scalian paikan täytöstä pitäisi päättää niin lähellä vaaleja, kun istuvan presidentin virkakausi oli päättymässä. Vaaleihin oli tuolloin yhdeksän kuukautta.
Demokraatit suivaantuivat
Demokraattien on uumoiltu harkitsevan korkeimman oikeuden tasapainottamista nimittämällä siihen lisää jäseniä vaalien jälkeen. Presidenttiehdokas Joe Biden ei ole ottanut näihin ajatuksiin kantaa.
Bidenin varapresidenttiehdokas Kamala Harris sen sijaan arvioi Twitterissä republikaanien kiistäneen yhdysvaltalaisten tahdon vahvistamalla Barrettin nimityksen "lainvastaisen" nimitysprosessin myötä.
Senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer julisti republikaanikollegoilleen, etteivät he voi ikinä saada takaisin uskottavuuttaan.
Schumerin mielestä kiirehditty nimitysprosessi nopeuttaa entisestään sitä, miten ihmisten luottamus maan instituutioihin, politiikkaan, senaattiin ja korkeimpaan oikeuteen rapistuu.
Korkeimman oikeuden tuomarit voivat halutessaan pysyä virassaan kuolemaansa saakka. Oikeus tekee periaatelinjauksia, jotka voivat liittyä muun muassa aborttioikeuteen, aseisiin, ihmisoikeuksiin ja kuolemantuomioihin.
Korkein oikeus voi myös vaikuttaa vaalien ääntenlaskuun, jos selvää vaalivoittajaa ei heti löydy.