Hiilenkaivaja Josh, 39, seisoo Trumpin takana: ”Haluan pitää työpaikkani, Biden haluaa viedä sen” – IS vaalikiertueella Yhdysvalloissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hiilenkaivaja Josh, 39, seisoo Trumpin takana: ”Haluan pitää työpaikkani, Biden haluaa viedä sen” – IS vaalikiertueella Yhdysvalloissa

USA: Josh Sieczkowski, 39, ansaitsee 100 000 euroa vuodessa hiilikaivoksessa. Siksi hän äänestää Donald Trumpia.


27.10.2020 20:17

Kun kuuluttaja kertoi presidentin helikopterin lähestyvän lentokenttää, ihmiset kaivoivat puhelimensa esiin ja asettivat ne videokuvaustilaan.

Marine One ei kuitenkaan laskeutunut heti Altoonan lentokentälle Keski-Pennsylvaniassa. Se ohitti kentän kovaa ja matalalla, teki sen yllä näyttävän kierroksen ja laskeutui sitten putkikatsomon taakse.

Village Peoplen kappale Macho Man soi kaiuttimista, ja Donald Trump astui ulos helikopterista. Trump aloitti päivän kolmannen kampanjatilaisuutensa Pennsylvaniassa.

Kannatajat kuvasivat ja hurrasivat, kun Trumpin lentokonesaattue saapui paikalle.­

Trump tietää, että hänen on voitettava Pennsylvania ja sen 20 valitsijamiestä pysyäkseen Valkoisessa talossa. Hän myös uskoo tietävänsä, millä aseilla osavaltion voitto on mahdollinen.

Trump meni asiaan heti puheensa alussa. Hänen mukaansa demokraattisen puolueen ehdokas Joe Biden aikoo kieltää fossiiliset polttoaineet ja samalla tuhota Pennsylvanian talouden.

Katsojajoukosta alkoi nousta käsiä, jotka osoittivat Trumpista katsottuna oikealle.

– Ketä te osoitatte? Trump ihmetteli.

Sitten hän tajusi. Putkikatsomon laidassa oli kymmenien kypäräpäisten miesten joukko.

– Ahaa! Hiilenkaivajat.

Yleisö puhkesi aplodeihin.

Trump huudatti yleisöä saapuessaan lavalle.­

Pennsylvaniassa on kaivettu hiiltä yli 200 vuoden ajan, mutta viime vuosikymmenet ovat olleet alalle vaikeita. Kun Trump kävi vaalikampanjaansa 2016, lupasi hän palauttaa hiilen kunnian. Virkaan astuttuaan hän alkoikin purkaa Barack Obaman presidenttinä asettamia rajoituksia.

Hiilen kaivaminen valtion mailla sallittiin jälleen, ja hiilikaivosten annettiin laskea jätevetensä jokiin. Trump irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta ja helpotti hiilivoimaloiden sääntelyä.

Kaikista Trumpin toimista huolimatta hiilikaivosten määrä on jatkanut kutistumistaan. Hiili ei ole enää kilpailukykyinen energianlähde.

Hiilikaivoksissa työskentelee Yhdysvalloissa enää 45 000 ihmistä, 5 000 vähemmän kuin Trumpin astuessa virkaan. Maassa on suunnilleen yhtä paljon kiropraktikkoja.

Joe Biden on luvannut palauttaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksen piiriin. Joulukuussa Biden ehdotti, että hiilenkaivajien pitäisi opetella koodaamaan. Viime viikon vaaliväittelyssä Trump sai hänet sanomaan ääneen, että Yhdysvaltain pitää siirtyä pois öljyntuotannosta.

– Käytännössä hän siis sanoo, että tuhoaisi öljyteollisuuden. Muistatteko sen, Texas? Muistatteko sen Pennsylvania ja Oklahoma? Trump hyökkäsi.

Paul Strenko, 64, uskoo, että olisi jo eläkkeellä jos Trump ei olisi voittanut neljä vuotta sitten. –Alalla on mennyt hyvin, joten olen jatkanut töissä.­

Paul Strenko on yksi Pennsylvanian jäljellä olevista hiilenkaivajista. Myös hän saapui Trumpin kampanjatilaisuuteen kypärä päässään ja työasussaan.

Strenko, 64, on työskennellyt kaivoksissa yli 46 vuotta. Hän on nykyisin johtotehtävissä.

– Tämä on tarjonnut minulle hyvän elintason. Olen maksanut sillä lasteni yli­opisto-opinnot.

Strenko uskoo, että olisi jo eläkkeellä jos Trump ei olisi voittanut neljä vuotta sitten.

– Alalla on mennyt hyvin, joten olen jatkanut töissä. Jos Trump valitaan uudelleen, avaamme luultavasti uusia kohteita, Strenko sanoo.

Strenkon isä aloitti kaivoksissa 11-vuotiaana. Myös hänen isoisänsä oli hiilenkaivaja. Suvussa äänestettiin aina demokraattista puoluetta, mutta Strenko vaihtoi leiriä, kun Pennsylvanian demokraattisenaattori Bob Casey tuki Obaman asettamia rajoituksia hiilikaivoksille.

– Olen myös katolinen. En usko aborttiin. En usko enää mihinkään, mitä demokraattinen puolue kannattaa, Strenko sanoo.

– Demokraattinen puolue on muuttunut. Jo se olisi entisellään, äänestäisin edelleen sitä.

Josh Sieczkowski, 39, on epäröimättä Trumpin takana. –Haluan pitää työpaikkani. Biden haluaa viedä sen.­

Pennsylvaniassa ja muissa ruostevyöhykkeen osavaltioissa on paljon valkoihoisia työläismiehiä, jotka ajattelevat Strenkon tavoin. Monien asiantuntijoiden mukaan heidän siirtymisensä demokraattien leiristä Trumpin taakse ratkaisi vaalit 2016.

Neljännen polven hiilenkaivajan Josh Sieczkowskin, 39, isä oli yksi puolta vaihtaneista.

– Hän äänesti Trumpia hieman vastahakoisesti, koska hän oli demokraatti. Mutta hän äänesti. Yksi tärkeimmistä syistä oli työmme, Sieczkowski sanoo.

 Miten voi luoda miljoonia työpaikkoja hankkiutumalla eroon jostakin? Minusta maalla menee huonommin, jos Biden valitaan.

Nuorempi Sieczkowski on epäröimättä Trumpin takana.

– Haluan pitää työpaikkani. Biden haluaa viedä sen.

Sieczkowski on nähnyt mainoksia, joilla Trumpin kampanja pommittaa Länsi- ja Keski-Pennsylvanian kaivosseutuja ja maakaasualueita. Niiden viesti on puhutellut häntä.

– Biden haluaa eroon maakaasusta, öljyputkista, vesisärötyksestä, hiilistä. Silloin ei vahingoita ainoastaan meitä vaan kaikkia. Vaikutus ulottuu hitsaajiin, rautatietyöläisiin, rekkakuskeihin. Moni menettää hyvätuloisen työn.

Esimiesasemassa työskentelevä Sieczkowski kertoo ansaitsevansa 120 000 dollaria eli noin 100 000 euroa vuodessa. Biden on luvannut uusiutuvan energian tuovan uusia työpaikkoja, mutta Sieczkowski ei siihen usko.

– Miten voi luoda miljoonia työpaikkoja hankkiutumalla eroon jostakin? Sähköä tarvitaan edelleen. Minusta maalla menee huonommin, jos Biden valitaan.

Floridasta kotoisin oleva Jed Dye matkustaa Trumpin tilaisuuksien perässä ympäri maata myymässä Trump-aiheista tavaraa.­

Nuori poika oli pukeutunut Trumpiksi Trumpin kampanjatilaisuudessaa Williamsburgissa Pennsylvaniassa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?