Laaja tutkimus: Immuniteetti korona­virukselle hiipuu nopeasti tartunnan jälkeen – laumasuojaa ei saada - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Laaja tutkimus: Immuniteetti korona­virukselle hiipuu nopeasti tartunnan jälkeen – laumasuojaa ei saada

Tutkimuksen mukaan vasta-aineiden määrä kehossa alkaa nopeasti vähentyä paranemisen jälkeen.

Lontoo on Englannin kolmiportaisella rajoitusasteikolla keskimmäisellä portaalla, eli se on korkean riskin alue. Vaikka iso osa lontoolaisista sairastuisi, lopuille laumasuojaa ei kuitenkaan synny, sillä tutkimuksen mukaan yli neljäsosalla vasta-aineet hävisivät elimistöstä kolmen kuukauden aikana.­

27.10.2020 19:10

Toiveet saada koronavirukseen laumasuoja ovat kokeneet kovan kolauksen, kertoo tuore laaja brittitutkimus.

Tutkimustuloksista kertoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja televisiokanava Sky News.

Lontoon Imperial College -yliopiston tutkijaryhmän tekemän tutkimuksen mukaan vasta-aineiden määrä kehossa alkaa nopeasti vähentyä sen jälkeen, kun on parantunut koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-infektiotaudista.

Tutkimuksessa käytiin läpi 365 000 ihmisen vasta-ainetestituloksia kesä- ja syyskuun välisenä aikana, ja siinä kävi ilmi, että yli neljännekseltä vasta-aineet olivat hävinneet elimistöstä kolmessa kuukaudessa.

Kesä-heinäkuun vaihteessa vasta-aineita löydettiin kuudelta prosentilta tutkittavista, syyskuussa määrä oli pudonnut 4,4 prosenttiin eli vähennystä oli 26,7 prosenttia.

– Immuniteetti hiipuu melko nopeasti, tutkijaryhmässä mukana ollut professori Helen Ward sanoi BBC:lle.

Vasta-ainetasot olivat tutkijaryhmän havaintojen perusteella korkeimmillaan kolmen neljän viikon kuluttua oireiden päättymisestä, ja ne alkoivat siitä hiljalleen pudota. Vasta-ainetasot putosivat nopeimmin yli 65-vuotiailla ja koronaviruksen oireettomasti sairastaneilla.

Terveydenhoitohenkilöstön vasta-ainetasot pysyivät keskimäärin korkeammalla, minkä oletetaan johtuvan siitä, että he altistuvat virukselle säännöllisesti.

Terveydenhuoltohenkilöstöllä vasta-ainetasot säilyivät keskimääräistä kauemmin, sillä he joutuvat olemaan koronaviruksen kanssa tekemisissä lähes päivittäin.­

Ward arvioi, että uusien tulosten perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että laumasuojaa koronavirusta vastaan ei voida saavuttaa.

– Kun 95 henkeä sadasta voi yhä saada taudin, olemme hyvin pitkän matkan päässä siitä, että populaatiotasolla saataisiin suoja eteneviä tartuntoja vastaan. Sitä ei voi käyttää strategiana, jolla voisi kontrolloida infektiota populaatiossa, Ward huomautti Sky Newsille.

Osa asiantuntijoista on esittänyt laumasuojaa koronaviruksen tehokkaaksi nujertamiseksi. Kun tietty osa populaatiosta sairastaa taudin – yleisten arvioiden mukaan noin 60 prosenttia populaatiosta – ja saisi immuniteetin, loput saisivat laumasuojan, ja virus ei enää pystyisi leviämään tehokkaasti.

Vasta-aineiden poistuminen kehosta merkitsee tutkijaryhmän mukaan sitä, että väestö voi säännöllisesti sairastua koronavirukseen uudelleen tietyn immuuniajan jälkeen useitakin kertoja. Professori Wendy Barclay sanoi, että koronavirus voi jäädä vuosittain kiertäväksi kausi-influenssan tavoin.

Tutukimustuloksen ei silti uskota vaikuttavan tehokkaan koronarokotteen kehittämiseen. Kuvassa influenssarokotusta Etelä-Korean Soulissa.­

Tutkijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tutkimustulos ei romuta toivetta tehokkaan rokotteen kehittelemiseksi.

Maailmalta on vielä vähän tutkimustietoa siitä, miten nopeasti vasta-ainetasot nousevat, jos henkilö saa koronaviruksen toisen kerran. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että ensimmäisestä tartunnasta jäänyt ”immuunimuisti” nostaa vasta-ainevasteen nopeasti.

– Se voi tarkoittaa selvästi lievempää tautimuotoa, Readingin yliopiston bioteknisen lääketieteen apulaisprofessori Alexander Edwards sanoi Sky Newsille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?