Trumpille erävoitto: Senaatti hyväksyi Amy Coney Barrettin kiistellyn nimityksen korkeimman oikeuden tuomariksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpille erävoitto: Senaatti hyväksyi Amy Coney Barrettin kiistellyn nimityksen korkeimman oikeuden tuomariksi

Republikaanienemmistöinen senaatti hyväksyi konservatiivituomarin nimityksen korkeimpaan oikeuteen äänin 52–48.

Amy Coney Barrett, 48, nimitettiin syyskuussa kuolleen Ruth Bader Ginsburgin paikalle korkeimpaan oikeuteen.­

27.10. 2:13 | Päivitetty 27.10. 4:57

Yhdysvaltain senaatti on vahvistanut konservatiivituomari Amy Coney Barrettin nimityksen korkeimman oikeuden tuomariksi. Presidentti Donald Trump nimitti Barrettin tuomariehdokkaakseen sen jälkeen, kun korkeimman oikeuden liberaalituomari Ruth Bader Ginsburg kuoli syyskuussa.

Barrettin nimityksen myötä korkeimmassa oikeudessa on kuusi konservatiivituomaria ja vain kolme liberaalituomaria.

Barrett, 48, on aiemmin toiminut muun muassa professorina entisessä opinahjossaan Notre Damen yliopistossa ja avustanut tammikuussa 2016 kuollutta korkeimman oikeuden tuomaria Anthony Scaliaa. Vuonna 2017 Trump nimitti hänet vetoomustuomioistuimeen.

Barrett on naimisissa ja seitsemän lapsen äiti.

Senaatti hyväksyi Amy Coney Barrettin nimityksen. Koskaan aiemmin ei korkeimpaan oikeuteen ole nimitetty tuomaria näin lähellä vaaleja.­

Äärimmäisen jakautunut senaatti äänesti jotakuinkin puoluejakauman mukaisesti. Ainoastaan Mainen osavaltiota edustava republikaanisenaattori Susan Collins äänesti demokraattien kanssa Barrettin nimitystä vastaan.

Collins ei ole ollut ainoa soraääni republikaaniriveissä, vaan vastustavia ääniä on kuultu muiltakin. Ainakin Alaskaa edustava Lisa Murkowski ilmoittautui aiemmin kiireisen nimitysaikataulun vastustajaksi.

Collins kuitenkin jäi ainoaksi, joka vei vastustuksensa aina nimitysäänestykseen saakka. Uutiskanava CNN:n mukaan Collinsilla on edessään tiukka taisto uudelleenvalinnasta osavaltiossaan.

Ensi viikon vaalien yhteydessä valitaan muun muassa uusia senaattoreita. Collins oli ilmaissut huolensa siitä, että nimitys tehdään liian lähellä vaalipäivää.

Jo kolmas Trumpin tuomarinimitys

Barret vannoi virkavalansa Valkoisessa talossa senaatin vahvistettua nimityksen. Virkavalan otti vastaan korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistui valaseremoniaan ja piti seremonian avanneen puheen. Trump kuvaili puheessaan Barrettin nimityksen vahvistamisen olevan "merkityksellinen päivä" Yhdysvalloille ja maan perustuslaille

Barrett on jo kolmas Trumpin kaudellaan nimittämä korkeimman oikeuden tuomari.

Barrett kertoi vannomansa valan tarkoittavan sitä, että hän tekee työnsä ketään suosimatta, eikä anna kummankaan poliittisen haaran tai omien mieltymystensä vaikuttaa hänen riippumattomuuteensa.

–Rakastan perustuslakia ja demokraattista tasavaltaa, jonka se on luonut ja omistaudun sen ylläpitämiselle, Barret jatkoi.

CNN:n mukaan seremonian järjestelyissä otettiin huomioon myös koronatilanne. Tilaisuuteen osallistuneilta vaadittiin muun muassa turvavälien ylläpitämistä. Uutiskanavan mukaan nurmella oli noin 200 tuolia, joiden väliin oli jätetty jonkin verran tyhjää tilaa. Lähes kaikilla tilaisuuteen osallistuneilla oli kasvoillaan maski.

Barrettin nimitysprosessia on varjostanut syyskuun lopulla järjestetty seremonia, jossa Trump julkisti tuomariehdokkaansa. Edellä mainitun tilaisuuden jälkeen useilla seremoniaan osallistuneilla esiintyi koronatartuntoja.

Maanantai-iltana vannotun valan lisäksi Barrett vannoo tiistaina maan korkeimmassa oikeudessa virallisen tuomarivalansa, kertoo tuomioistuin tiedotteessaan. Tuomarivalan vannottuaan Barrett voi aloittaa tehtävänsä tuomioistuimessa.

Demokraatit suivaantuivat nimityksestä

Uutistoimisto AFP:n mukaan senaatin nykyinen vähemmistöjohtaja, demokraattisenaattori Chuck Schumer julisti republikaanikollegoilleen, etteivät he voi ikinä saada takaisin uskottavuuttaan.

Schumerin mielestä kiirehditty nimitysprosessi nopeuttaa entisestään sitä, miten ihmisten luottamus maan instituutioihin, politiikkaan, senaattiin ja korkeimpaan oikeuteen rapistuu.

Joe Bidenin varapresidenttiehdokas, demokraattisenaattori Kamala Harris puolestaan arvioi Twitterissä republikaanien kiistäneen maanantai-iltana yhdysvaltalaisten tahdon vahvistamalla Barrettin nimityksen "lainvastaisen" nimitysprosessin myötä.

Hänen mukaansa republikaanien tavoitteena on ajaa alas Obamacare ja viedä mahdollisuus terveyspalveluihin miljoonilta ihmisiltä.

–Emme unohda tätä, Harris linjasi.

Demokraatit ovat vaatineet, että korkeimman oikeuden tuomarin nimitys olisi vahvistettu vasta vaalien jälkeen. He ovat vedonneet siihen, että republikaanit itse torppasivat vuonna 2016 silloisen presidentin Barack Obaman nimittämän tuomariehdokkaasta päättämisen, sillä republikaanien mukaan paikkaa ei pitäisi vaalivuonna täyttää.

Amy Coney Barrett lastensa kanssa ruusupuutarhassa pidetyssä seremoniassa, jossa Trump nimitti hänet korkeimman oikeuden tuomariehdokkaakseen.­

Myös Barrettin kielteinen suhtautuminen esimerkiksi Obaman terveydenhuoltouudistukseen on herättänyt huolen Obamacaren kohtalosta. Lisäksi konservatiivituomarin pelätään muun muassa vesittävän aiempien ennakkotapausten luomaa oikeuskäytäntöä koskien aborttioikeutta.

Barrettin nimityksen vahvistaminen on huonojen kannatuslukujen kanssa kamppailevalle Trumpille tärkeää. Trump lupasi ensimmäisen vaalikampanjansa aikana täyttää tuomioistuimet konservatiivituomareilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?