Presidentti Niinistö asettui tukemaan Macronia sanasodassa Turkin Erdoganin kanssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö asettui tukemaan Macronia sanasodassa Turkin Erdoganin kanssa

Erdogan vaati ranskalaistuotteiden boikottia ja syytti länsimaita islaminvastaisuuden lietsomisesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (oik.) vieraili Suomessa elokuussa 2018.­

26.10. 18:10

Kiistely Turkin ja EU-maiden välille sai maanantaina lisäkierroksia, kun Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia tukemaan ilmoittautui ensin Saksan liittokansleri Angela Merkel ja myöhemmin Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati vuorostaan ranskalaisia tuotteita boikottiin Macronin lausuntojen takia.

– Kuten Ranskassa on sanottu, että ”älkää ostako turkkilaisia tuotteita”, kehotan ihmisiä täällä olemaan luottamatta ranskalaisiin tuotteisiin, älkää ostako niitä, Erdogan sanoi televisiopuheessa.

Erdoganin mukaan länsimaissa lietsotaan islaminvastaisuutta.

– Muslimit ovat samanlaisten lynkkauskampanjan kohteina kuin juutalaiset Euroopassa ennen toista maailmansotaa, Erdogan väitti.

Ranskalaistuotteiden boikotteja on pantu käyntiin myös Qatarissa ja Kuwaitissa.

Macron on ottanut ranskalaisopettaja Samuel Patyn surman jälkeen tiukasti kantaa sananvapauden ja uskontojen kritiikin puolesta, mikä on herättänyt suuttumusta Turkissa ja muualla muslimimaissa. Opettaja oli näyttänyt oppilailleen kuvia Muhammad-pilapiirroksista, minkä jälkeen nuori tshetsheenimies tappoi hänet.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja sanoi Saksan tuomitsevan Erdoganin lausunnot ja olevan solidaarinen Ranskalle.

– Nämä herjaavat kommentit ovat täysin sopimattomia, erityisesti ottaen huomioon muslimifanaatikon hirvittävän surmatyön, sanoi Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Niinistö tviittasi olevansa täysin solidaarinen Macronin kanssa taistelussa eurooppalaisten arvojen puolesta ja terrorismia vastaan.

Ranskan ja Turkin välit kireät

Erdogan on haukkunut Macronia jo kolmena perättäisenä päivänä ja on sanonut, että ranskalaispresidentin mielenterveyttä pitäisi tutkia.

Ranska on kummastellut, miksei Erdogan tai Turkki ollut tuominnut veritekoa. Erdoganin tiedottaja taipui maanantaina tviittaamaan, että Turkki tuomitsee Patyn ”hirviömäisen” ja ”barbaarimaisen” surman.

Ranska kutsui sunnuntaina kotiin Turkin-suurlähettiläänsä vastalauseena Erdoganin kommenteille. Maiden väliset suhteet olivat kireät jo ennen viime aikojen sanasotaa. Eripuraa on syntynyt Turkin kaasuetsinnöistä itäisellä Välimerellä, Vuoristo-Karabahin ja Libyan kriiseistä sekä Syyrian sodasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?