Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin luvassa jälleen suurmielenosoitus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin luvassa jälleen suurmielenosoitus

Opposition Lukashenkalle asettama määräaika vallasta luopumiseen kului umpeen.

25.10.2020 15:34

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä on jälleen alkamassa suurmielenosoitus. Tänään päättyy oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan asettama määräaika, jonka jälkeen maassa on ensi viikolla määrä alkaa yleislakko.

Tshihanouskaja antoi 12. lokakuuta maata johtavalle Aljaksandr Lukashenkalle kaksi viikkoa aikaa erota ja vapauttaa poliittiset vangit.

Lukashenka ei ole toistaiseksi tehnyt elettäkään luopuakseen vallasta.

Silminnäkijöiden sosiaaliseen mediaan panemista videoista näkyy, miten Minskin keskustaan kuljetettiin busseilla poliiseja ja muuta turvallisuushenkilöstöä. Heillä oli mukanaan muun muassa mellakka-aitoja.

Toistakymmentä Minskin keskustan metroasemaa on suljettu. Myös pääsy internetiin on keskustan alueilla vaikeaa.

”Lakko on ihmisten oma valinta”

Tsihanouskaja muistutti perjantaina, ettei oppositio määrää ketään lakkoon.

– Tiedän, että monet ihmiset pelkäävät menettävänsä työnsä. Emme ole vaatimassa ketään lakkoon, ihmiset itse päättävät, ovatko valmiita siihen, Tsihanouskaja sanoi vieraillessaan Tanskassa.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä on jälleen alkamassa suurmielenosoitus.

Mielenosoituksia mobilisoinut Nexta Telegram -kanava kehotti lauantaina kaikkia kokoontumaan iltapäivällä Minskin keskustaan.

– On aika palauttaa laki, kehitys, vapaat vaalit ja täydet kansalaisoikeudet Valko-Venäjälle. Kansan uhkavaatimuksen viimeinen päivä on kulunut umpeen, kanava sanoi kannanotossaan.

Lukashenka voitti elokuun lopussa pidetyt presidentinvaalit. Ne olivat kuitenkin länsimaiden mukaan vilpilliset, eikä esimerkiksi EU enää tunnusta Lukashenkaa Valko-Venäjän presidentiksi.

Tsihanouskaja, joka oli Lukashenkan vastaehdokkaana vaaleissa, pakotettiin niiden jälkeen pakenemaan Valko-Venäjän naapurimaahan Liettuaan.

Valko-Venäjällä on ollut vaalien jälkeen viikoittain laajoja protesteja, joiden aikana on pidätetty tuhansittain ihmisiä. Pidätetyksi joutuneet ihmiset ovat kertoneet poliisien väkivaltaisuuksista ja uhkauksista.

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto myönnettiin torstaina Valko-Venäjän oppositiolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?