Viipurin palkkamurhaaja iski juuri ennen auringon­laskua – Petrovin kotoa oli viety kassa­kaappi vähän ennen surmaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viipurin palkkamurhaaja iski juuri ennen auringon­laskua – Petrovin kotoa oli viety kassa­kaappi vähän ennen surmaa

Venäjän tutkintakomitea on julkaissut kuvia ja videon Säkkijärven-huvilalta, jonne murhattiin F1-urastaan tunnetun Vitali Petrovin isä Aleksandr Petrov.

Aleksandr Petrovin murhatutkinnasta on julkaistu kuvia.­

25.10.2020 13:17

Venäjän rikostutkijat eivät ole tehneet läpimurtoa Viipurin todelliseksi hallitsijaksi kutsutun Aleksandr Petrovin, 61, murhatutkinnassa.

47News-sivuston mukaan rikostutkijat uskovat, että Petrov ammuttiin huvilansa saunan edustalle joen toiselta puolelta. Surma tapahtui lauantai-iltana juuri, kun aurinko oli laskemassa puoli kuuden tienoilla, joten murhaaja pääsi pakenemaan heti pimeän turvin.

Sunnuntain vastaisena yönä noin kello kolmelta rikospaikkatutkijat tiedottivat kuitenkin, että he ovat löytäneet epäillyn murhaajan pakoreitin ja suunnan.

Sen sijaan murha-asetta eli tarkkuuskivääriä ei ole ainakaan vielä löytynyt, vaikka tutkijat epäilivät murhaajan saattaneen heittää sen maastoon paetessaan.

– Ei voi sanoa, että olisimme löytäneet jotain tärkeää, yksi tutkijoista sanoi nimettömänä venäläislehdille.

Venäjän tutkintakomitea on julkaissut Petrovin huvilalta kuvia ja videoita viime yön etsinnöistä. Alla olevalla videolla näkyy tutkintakomitean kuvaamaa materiaalia saunan edustalta, jossa surma tapahtui.

Venäjän tutkintakomitean julkaisemia kuvia surmapaikalta.­

Rikostutkijoiden mukaan surma vaikuttaa tarkkaan suunnitellulta ja tilatulta, joten siitä on käynnistetty tutkinta nimenomaan palkkamurhan nimikkeellä.

Petrov oli surmattu yhdellä ainoalla laukauksella rintakehään kyljen alueelle, Venäjän tutkintakomitean edustaja kertoi medialle. Uutissivusto Fontankan mukaan laukaus osui suoraan sydämeen.

Viipurissa pohditaan parhaillaan, liittyykö Petrovin murha kaupungissa meneillään olevaan petostutkintaan. Viipurin piirin viranhaltijoiden epäillään pimittäneen itselleen ja hallitsemilleen yrityksille muutaman viime vuoden aikana reilut 1,5 miljardia ruplaa eli noin 20 miljoonaa euroa.

Petosskandaalin vuoksi Viipurin piirijohtaja Gennadi Orlov on jo kotiarestissa ja piirin finanssikomitean johtaja Aleksandr Bolutshevski tutkintavankeudessa.

Petrov oli määrätty saapumaan tutkintakomitean kuultavaksi aiheeseen liittyen maanantaiksi, mutta salamurhaaja ennätti ensin. Ei ole tiedossa, halusiko tutkintakomitea kuulla Petrovia todistajan vai epäillyn asemassa budjettirahojen väärinkäyttöön liittyen.

(Alla olevalla videolla rikostutkija kertoo venäjäksi tutkinnasta Petrovin huvilan edustalla.)

Petrovin murhan jälkeen julkisuuteen tuli tieto, että hänen Säkkijärven Tapiolan-kylän huvilallaan oli käynyt varkaita kuluneella viikolla. Petrov itse kävi vastikään Israelissa, joten ei ole tietoa, oliko hän kaupungissa varkaiden käynnin aikana.

47Newsin mukaan Petrovin huvilalta oli viety kassakaappi, jossa oli käteistä rahaa ja arvokkaita kelloja. Talossa olisi ollut muutakin varastettavaa, mutta sieltä oli viety ainoastaan kassakaappi.

Nimettömän poliisilähteen mukaan Petrov kertoi varkaudesta viranomaisille, mutta hän ei halunnut tehdä asiasta virallista rikosilmoitusta. Hän oli perustellut kieltäytymistään sillä, että varkauden julkinen käsittely olisi voinut aiheuttaa hänelle mainehaittaa.

Petrov oli kertonut, että hänellä oli kassakaapissaan 500 000 ruplaa käteisenä, mikä on ruplan nykykurssin mukaan noin 5 500 euroa.

Uutissivuston mukaan talolta ei löytynyt murtojälkiä eikä jälkiä siitä, että ryöstäjät olisivat etsineet muuta mahdollista vietävää. Tästä on päätelty, että varkaita saattoivat kiinnostaa ensisijassa kassakaapissa olleet asiakirjat.

Viipurin keskustan kunnostamiseen myönnettyjä rahoja on kadonnut petosvyyhdissä, jossa viranhaltijoiden epäillään maksaneen fiktiivisistä remonteista. Kuvassa on vastikään kunnostettu vanhan tuomiokirkon kellotorni.­

Petrovin murha on järkyttänyt laajasti viipurilaisia ja myös pietarilaisia, sillä hän oli seudulla erittäin tunnettu vaikuttaja.

Myös monet suomalaiset Viipurin-kävijät tuntevat tai ainakin tietävät Petrovin, joka ryhtyi kasvattamaan bisnesimperiumiaan jo neuvostoaikana hyvin vaatimattomista trokaribisneksistä alkaen. Matkan varrella Petroviin on liitetty myös epäilyjä yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Yksi johtava ajatus on, että Petrovin murhan taustalla saattaa olla 90-luvun alun tyyppinen vallan ja rahan uusjakoyritys. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan Petrovilla oli omistuksia ainakin 47 eri yrityksessä, jotka käsittivät laajalla skaalalla koko Viipurin yritystoiminnan.

Leningradin alueen lakiasäätävän kokouksen valtuutettu Pavel Vorobjov muistutti, että Petrovilla oli vaikutusvaltaa sekä politiikassa että liike-elämässä. Petrov kuului Yhtenäisen Venäjän edustajiin eli presidentti Vladimir Putinin tukipuolueen kannattajiin.

– Hän vaikutti moniin poliittisiin asioihin, joita tapahtui Viipurissa ja ympäristössä. Ilman muuta tämä on vaikutusvallan uusjakoa, taloudellisen ja poliittisen vaikutusvallan, Vorobjov arvioi murhan motiiveja Fan-uutistoimistolle.

Fan-uutistoimisto kuuluu ”Putinin kokkina” tunnetun Pietarin trollitehtailijan Jevgeni Prigozhinin mediaryppääseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?