Lääkejätit käynnistävät koronarokotteen testit uudelleen – vakavilla sairastumisilla ei todettu yhteyttä rokotteeseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lääkejätit käynnistävät koronarokotteen testit uudelleen – vakavilla sairastumisilla ei todettu yhteyttä rokotteeseen

Sekä AstraZeneca että Johnson & Johnson voivat jatkaa tutkimusta.

Rokotetutkimus käy kiivaana ympäri maailman. Kuva AstraZenecan tutkimuksesta Brasiliasta.­

24.10. 16:26

Koronarokotetta kehittävät yhtiöt AstraZeneca ja Johnson & Johnson jatkavat rokotetestausta, saatuaan siihen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta luvan jatkaa rokotetestausta, New York Times uutisoi. Molemmat yhtiöt olivat keskeyttäneet rokotekokeet sen jälkeen, kun muutama vapaaehtoinen oli sairastunut vakavasti. Sairastumisten ei ole kuitenkaan osoitettu johtuvan rokotteesta.

Molempien yhtiöiden rokotekehittely on tällä hetkellä kolmannessa vaiheessa. AstraZenecan kliinisiin testeihin osallistuu tuhansia vapaaehtoisia muun muassa Brasiliassa, Intiassa, Etelä-Afrikassa ja Britanniassa Yhdysvaltojen lisäksi.

Kaikki kokeet keskeytettiin syyskuun alussa, kun Britanniassa yksi vapaaehtoinen sairastui selittämättömästi. Tällöin kävi ilmi, että vapaaehtoinen oli sairastunut myös heinäkuussa, jolloin testaaminen oli myös lopetettu väliaikaisesti.

AstraZeneca sai Yhdysvaltoja lukuun ottamatta luvan jatkaa testaamista eri maissa muutama päivä sen jälkeen, kun testaaminen oli keskeytetty. Yhdysvaltojen viranomaiset eivät ole avanneet, miksi testaamista ei voitu jatkaa aiemmin myös Yhdysvalloissa.

Johnson & Johnson oli puolestaan keskeyttänyt rokotetestauksen 11 päiväksi, kun yksi vapaaehtoinen sairastui vakavasti. Yhtiö ei ole tarkemmin tiedottanut, minkälaisia oireita vapaaehtoinen sai. Yhtiön tieteellinen johtaja Paul Stoffels sanoi, ettei kukaan yhtiössä tiennyt, oliko vapaaehtoinen saanut rokotetta vai lumelääkettä.

Muutaman vapaaehtoisen sairastumisen lisäksi AstraZeneca kertoi, että yksi vapaaehtoinen oli kuollut Brasiliassa.

– Brasiliassa sattuneen tapauksen huolellinen analyysi ei nostanut epäilystä siitä, käynnissä olevan kliinisen tutkimuksen turvallisuudesta. Riippumattoman komitea ja Brasilian viranomaiset suosittelevat, että tutkimus jatkuisi, AstraZenecan kanssa rokotetta kehittävä Oxfordin yliopisto tiedotti.

Readingin yliopiston virologian professorin Ian Jonesin mukaan kuolema tuskin liittyi rokotteeseen.

– Ilman yksityiskohtia on mahdotonta tietää, mitä tapahtui, mutta koska tutkimus jatkuu, mielestäni voimme olettaa, että kuolemaa ympäröivät olosuhteet olivat sellaiset, että se ei selkeästi johtunut rokotteesta, Jones sanoi lausunnossa NBC Newsille.

Muun muassa brasilialainen O Globo -lehti ja Bloomberg uutisoivat, että vapaaehtoinen olisi saanut lumelääkettä. AstraZeneca ei ole vahvistanut tietoa, sillä yhtiö ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?