Sortuiko Biden kohtalokkaaseen virheeseen? Joutuu nyt selittelemään öljy­lausuntoaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sortuiko Biden kohtalokkaaseen virheeseen? Joutuu nyt selittelemään öljy­lausuntoaan

Donald Trump sai Joe Bidenin myöntämään torstain ja perjantain välisessä väittelyssä, että kannattaa öljyteollisuuden alasajoa. Nyt demokraattien presidenttiehdokas on joutunut selittelemään lausuntoaan.

24.10. 12:18

Toiselle kaudelle pyrkivä Yhdysvaltain republikaanipresidentti Donald Trump näyttää saaneen yhden erävoiton demokraattihaastajastaan Joe Bidenista. Biden myönsi viimeisessä ehdokasväittelyssä, että yksi hänen tavoitteensa on öljyntuotannosta luopuminen.

  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala kommentoi viimeisimmän väittelyn ilmastonmuutospuheita.

BBC kertoo, että Bidenin tukijoukot joutuivat hetimiten tarkentamaan ehdokkaan lausuntoa: Biden oli puhunut fossiilisista polttoaineista luopumisesta laajemmassa mittakaavassa, eikä suoraan öljyteollisuuden alasajosta. Biden sanoi, että fossiiliset polttoaineet olisi korvattava uusiutuvilla energianlähteillä ja Yhdysvaltojen pyrittävä kohti nollapäästöjä.

Linjausten arvioidaan innostavan etenkin demokraattien vasenta laitaa, mutta samalla se saattaa karkottaa äänestäjiä öljyteollisuudelle tärkeistä osavaltioista Pennsylvaniasta, Ohiosta ja Texasista.

Trump ja Biden väittelivät televisiossa viimeistä kertaa perjantaiaamuna Suomen aikaa.­

Biden joutuikin selittelykannalle heti väittelyn jälkeen ja hän sanoi, ettei fossiilisista polttoaineista luovuta ennen vuotta 2050. Myös Bidenin varapresidenttiehdokas Kamala Harris sanoi ettei Biden ole kieltämässä aihepiirin kuuminta perunaa, vesisärötystä, ja että Trump irrottaa kysymyksen asiayhteydestään.

Trumpin taustajoukot ovat tarttuneet hanakasti kommentteihin, ja iskeneet kiinni Bidenin aiemminkin haparoiviin kommentteihin aiheesta. Trump myös julisti asian Bidenin ”suureksi virheeksi”.

Biden on johtanut viime aikoina ennusteiden mukaan, mutta Yhdysvalloissa on edelleen useita vaa’ankieliosavaltioita, jotka voivat ratkaista vaalit Trumpin eduksi.

Öljyntuotanto Yhdysvalloissa valtava teollisuudenala, ja vaa’ankieliosavaltioissa kuunnellaan tarkasti miten ehdokkaat asiaan suhtautuvat. Myös Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala hämmästeli ulostuloa.

– Oli se sellainen kohta, missä ajattelin, että oho! Trump yritti pusertaa Bidenia, saada sanomaan sen ja hän onnistui siinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?