Bellingcat: Venäjällä on salainen Novitshok-ohjelma - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bellingcat: Venäjällä on salainen Novitshok-ohjelma

Venäjän väitetään toteuttavan salaista tutkimusohjelmaa tuottaakseen kiellettyä Novitshok-hermomyrkkyä.

Aleksei Navalnyi (vas.) syyttää presidentti Vladimir Putinin olleen hänen myrkytysyrityksensä taustalla.

23.10.2020 19:22

Väitteen esittää kansalaisjournalistien Bellingcat-yhteisö perjantaina julkistamassaan selvityksessä. Novitshokia väitetään käytetyn entisen vakoilijan Sergei Skripalin ja oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin murhayrityksissä.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti 2017 Venäjän tuhonneet viimeisetkin kemiallisten aseiden varastonsa.

Armeijan tiedemiesten väitetään kuitenkin jatkaneen myrkkyohjelmaa useissa tutkimuslaitoksissa, joista osa on naamioitu palvelevan siviilitarkoituksia, kertoo Bellingcat, joka laati selvityksen yhdessä venäläisen The Insider-sivuston, saksalaisen Der Spiegel-lehden ja Radio Free Europe -kanavan kanssa.

Selvityksen mukaan myrkkyohjelmaan liittyy kaksi tutkimuslaitosta, joista toinen on Pietarin sotilaslääketieteellinen tutkimuslaitos ja toinen sotilastiedustelu GRU:n salainen yksikkö. GRU:n on väitetty olleen Skripalin ja tämän tyttären myrkytysyritysten takana 2018 Salisburyssa Britanniassa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö (OPCW) vahvisti lokakuun alussa, että Navalnyista otetuista näytteistä on löytynyt jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä.

Presidentti Putin sanoi torstaina, että hän ei ole vakuuttunut eurooppalaisten tutkijoiden tuloksista, joiden mukaan he löysivät merkkejä Novitshok-hermomyrkystä.

– Hyvä on, sanottiin, että löydettiin Novitshokia. Ja sitten se annettiin OPCW:lle ja yhtäkkiä meille sanotaankin, että se ei ole Novitshokia, vaan jotain muuta. Eli onko se Novitshokia vai eikö se ole Novitshokia? Putin kyseli uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Putinin ihmettely liittyy siihen, Navalnyin lähipiiri on kuvaillut hänestä löydettyä myrkkyä jonkinlaiseksi uuden­tyyppiseksi Novitshokiksi. Mikäli näin olisi, se voisi tarkoittaa sitä, että Venäjä olisi kehittänyt neuvostoaikaisesta Novitshokista uuden version ja rikkonut siten kemiallisten aseiden kieltosääntöjä paitsi säilyttämällä vanhoja niin myös kehittämällä uusia myrkkyjä.

Venäjän ulkoministeriö kiisti syyskuussa, että Neuvostoliitolla olisi koskaan edes ollut kemiallisten aseiden Novitshok-ohjelmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?