Kirjeenvaihtajan kommentti: Donald Trump paransi väittelysuoritustaan huimasti – mutta ei riittävästi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Donald Trump paransi väittelysuoritustaan huimasti – mutta ei riittävästi

Amerikkalaiset ovat kyllästyneet Donald Trumpin tyyliin, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen.

23.10.2020 6:50 | Päivitetty 23.10.2020 8:07

Donald Trumpin ja faktojen suhdetta voi kuvata etäiseksi.

Kun Trump ja hänen haastajansa Joe Biden kohtasivat kolme viikkoa sitten ensimmäisessä vaaliväittelyssä, Biden vei voiton kaikkien luotettavien kyselyiden mukaan. Bidenin gallupjohto pomppasi kolme prosenttiyksikköä kahdessa viikossa väittelyn jälkeen.

Trump on kuitenkin toistuvasti väittänyt voittaneensa väittelyn. Luultavasti hänen maailmassaan Yhdysvallat voitti myös yleisurheilun Suomi–Ruotsi-ottelun.

Todellisuudessa Trump ja hänen tukijoukkonsa kyllä tietävät, että ensimmäinen väittely oli presidentille katastrofi. Katsojat järkyttyivät tavasta, jolla hän muutti debatin mutapainiksi. Trump keskeytti Bidenin toistuvasti ja puhui hänen päälleen.

Perjantaiaamuna Suomen aikaa nähtiinkin toisenlainen Trump. Hänet oli prepattu käyttäytymään arvokkaammin, edes etäisesti Yhdysvaltain presidentin asemaa kunnioittavalla tavalla. Trump keskeytti Bidenin harvoin ja odotti yleensä omaa puheenvuoroaan.

Se oli Trumpilta valtava parannus ensimmäiseen väittelyyn.

Tutut ladut

Sisällöltään Trump pysyi tutuilla laduilla. Hän toisti vanhoja argumenttejaan, joiden mukaan koronavirus on pian kukistettu, Trump on etnisten vähemmistöjen kannalta mahtava johtaja ja Biden ajaa Yhdysvaltain talouden alas.

Vaikka puheet oli muovattu entistä kohteliaampaan asuun, faktoja Trump karttoi edelleen. CNN:n faktantarkistajan mukaan hän valehteli jopa enemmän kuin ensimmäisessä vaaliväittelyssä.

Vaaliväittelyiden katsojilla ei ole faktantarkistajia käytössään, mikä on Trumpin etu. On silti vaikea kuvitella, että hänen argumenttinsa olisivat kääntäneet monia äänestäjiä hänen puolelleen.

Vaikka kuinka lupailisi koronaviruksen menevän pian pois, kymmenet miljoonat amerikkalaiset tuntevat siitä kärsineitä.

Vaikka kuinka väittäisi Bidenin tuhoavan öljyteollisuuden, kymmenet miljoonat amerikkalaiset ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Vaikka kuinka väittäisi mustaihoisten hyötyneen Trumpin taloudenhoidosta, kymmenet miljoonat amerikkalaiset näkevät Trumpin retoriikan lisänneen rasismia.

Omia ydinkannattajiaan Trump osaa liehitellä, se tiedetään. Hänen kannaltaan huono asia on, että he ovat äänestäjien vähemmistö. Tavallinen katsoja tuskin edes pysyi kärryillä kaikista Trump-uskovaisten sisäpiirin teorioista, joista Trump vihjaili.

Trump väitti odotetusti Bidenin syyllistyneen korruptioon poikansa Hunterin liiketoimien kautta. Biden torjui syytökset jyrkästi ja käänsi keskustelun Trumpin omiin skandaaleihin. Se oli Bidenilta torjuntavoitto.

Trumpin parhaat hetket tiivistyivät sloganeihin. Hän tivasi Bidenilta, miksi tämä ei tehnyt lupaamiaan asioita varapresidenttinä. Trump väitti, että Barack Obama ja Biden jättivät hänelle Pohjois-Koreassa sotkun perinnöksi. Nämä heitot saattavat vedota joihinkin äänestäjiin, jotka suhtautuvat poliitikkoihin epäluuloisesti.

Mielikuvat ratkaisevat

Vaikka väittelyssä päästiin puhumaan myös politiikan asiasisällöstä, on selvää, että mielikuvat ehdokkaiden luonteesta vaikuttavat äänestyspäätökseen enemmän. Tässä suhteessa kaksikon eron saattoi tiivistää kahteen hetkeen.

Trumpilta kysyttiin, miksi hänen hallintonsa ei ole vieläkään löytänyt 545:n rajalla vanhemmistaan erotetun siirtolaislapsen vanhempia. Sitä on mahdoton selittää, mutta anteeksi olisi voinut pyytää. Sitä Trump ei tehnyt.

Trump hyökkäsi Bidenia vastaan arvostelemalla tätä rikoslaista, jota Biden oli senaattorina ajamassa. Sen takia kymmeniä tuhansia etupäässä mustaihoisia miehiä suljettiin vankiloihin pienistä huumerikoksista. Biden myönsi tehneensä virheen.

Yhdysvalloissa on vankka joukko vannoutuneita republikaaneja ja suunnilleen yhtä paljon tiukkoja demokraatteja. Heidän väliinsä jäävät ihmiset valitsevat ehdokkaansa ennen kaikkea mielikuvien perusteella.

Kaikki viittaa siihen, että keskitien amerikkalaiset ovat kyllästyneet Trumpin uhoon ja itsekeskeisyyteen. Biden on osoittanut kykenevänsä empatiaan. Pandemian ja talouskriisin keskellä se on vaalivoittoon kantava ominaisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?