Putin teki Navalnyi-tunnustuksen – myönsi käskeneensä päästää ”tämän kansalaisen” hoitoon Saksaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin teki Navalnyi-tunnustuksen – myönsi käskeneensä päästää ”tämän kansalaisen” hoitoon Saksaan

Kreml on tähän asti väittänyt, että presidentti Vladimir Putin ei osallistunut mitenkään päätökseen sallia myrkytetyn Aleksei Navalnyin lennättäminen Saksaan.

22.10.2020 22:04

Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi torstaina ensi kertaa, että hän itse osallistui päätöksentekoketjuun, jolla Aleksei Navalnyin lennättäminen hoitoon Berliiniin sallittiin elokuussa.

Putin osallistui torstaina Valdai-foorumin keskusteluihin videoyhteydellä ja kommentoi samalla myös itse ensi kertaa julkisuudessa Navalnyin myrkytystapausta.

Totuttuun tapaan Putin ei kuitenkaan maininnut kertaakaan Navalnyin nimeä, vaan käytti tästä erilaisia kiertoilmauksia.

Putin myönsi nyt, että hän oli pyytänyt henkilökohtaisesti Venäjän valtakunnansyyttäjää sallimaan Navalnyin lennättämisen Saksaan.

– Heti sen jälkeen, kun tämän kansalaisen vaimo oli kääntynyt minun puoleeni, annoin välittömästi syyttäjänvirastolle käskyn varmistaa hänen mahdollisuutensa poistua hoidettavaksi ulkomaille, Putin sanoi Kommersantin mukaan.

Putinin mukaan varmistaminen liittyi siihen, että Navalnyilla oli aiempien oikeusjuttujensa vuoksi voimassa olevia matkustusrajoituksia.

– Kyse oli siitä, että he eivät olisi saattaneet päästää häntä, koska hänellä oli rajoituksia, jotka liittyvät oikeusjuttuihin ja rikostutkintoihin, Putin sanoi.

– Minä pyysin heti valtakunnansyyttäjää sallimaan sen. Hän poistui, Putin sanoi Navalnyin ambulanssilentoon viitaten.

Aleksei Navalnyi lukee saamiaan tukikirjeitä kuvassa, joka julkaistiin hänen Instagram-tilillään viime sunnuntaina.­

Putinin tunnustus on ristiriidassa Kremlin aiempien vakuuttelujen kanssa, joiden mukaan Navalnyin hoito- ja lennätyspäätökset tehtiin ainoastaan lääketieteellisin perustein.

Heti kun Navalnyi oli lennätetty Saksaan elokuun 22. päivänä, Putinin tiedottajalta Dmitri Peskovilta kysyttiin, osallistuiko Putin päätöksentekoon Navalnyin päästämiseksi ulkomaille. Peskov kielsi tuolloin asian jyrkästi.

– Ei, se ei ole missään nimessä presidentin tehtäviin kuuluva asia, Peskov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Navalnyin lähipiiri epäili tuolloin, että viive ambulanssikoneen lähtöluvassa liittyi siihen, etteivät omskilaiset lääkärit uskaltaneet päästää Navalnyitä pois sairaalasta ilman Kremlin lupaa. Myös presidentti Sauli Niinistö kävi tuolloin puhelinkeskustelun Putinin kanssa ja Niinistö kertoi tiedustelleensa Putinilta, onko Navalnyin lennättäminen Saksaan mahdollista. Pian sen jälkeen Navalnyin ambulanssikoneelle annettiinkin lähtölupa.

– Se (lupa lentää) oli yksinomaan lääkäreiden päätös ja se tehtiin potilaan terveydentilan pohjalta, Peskov väitti kuitenkin tuoreeltaan sen jälkeen, kun Navalnyi oli jo toimitettu koomassa Berliiniin.

Putin kommentoi torstaina Valdai-klubin tilaisuudessa myös epäilyjä, joiden mukaan Navalnyin myrkytyksen takana olisi Venäjän valtio.

– Jos sivullinen, josta te puhutte, siis mitä tulee ainakin vallanpitäjiin, jos joku olisi tosiaan haluttu myrkyttää, niin tuskin häntä olisi lähetetty hoitoon Saksaan. Eikö niin? Putin kyseli.

Putin kertoi myös ehdottaneensa, että venäläiset asiantuntijat olisivat päässeet mukaan Saksaan tutkimaan epäilyjä myrkytyksestä, mutta tähän ei ollut tullut hänen mukaansa vastausta.

– Olisi tehty yhdessä töitä ja olisi saatu joitakin materiaaleja. Ja nämä materiaalit olisivat voineet olla rikostutkinnan perusteena, jos tämä olisi todellakin rikosasia. Mutta mitään ei anneta, Putin kritisoi Saksaa.

Putin antoi myös ymmärtää, että hän ei ole vakuuttunut eurooppalaisten tutkijoiden tuloksista, joiden mukaan he löysivät merkkejä Novitshok-hermomyrkystä.

– Hyvä on, sanottiin, että löydettiin Novitshokia. Ja sitten se annettiin OPCW:lle (Kemiallisten aseiden kieltojärjestölle), ja yhtäkkiä meille sanotaankin, että se ei ole Novitshokia, vaan jotain muuta. Eli onko se Novitshokia vai eikö se ole Novitshokia? Putin kyseli Valdain tilaisuudessa uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Putinin ihmettely liittyy siihen, Navalnyin lähipiiri on kuvaillut hänestä löydettyä myrkkyä jonkinlaiseksi uudentyyppiseksi Novitshokiksi. Mikäli näin olisi, se voisi tarkoittaa sitä, että Venäjä olisi kehittänyt neuvostoaikaisesta Novitshokista uuden version ja rikkonut siten kemiallisten aseiden kieltosääntöjä paitsi säilyttämällä vanhoja niin myös kehittämällä uusia myrkkyjä.

Juttua täydennetty 22.10. klo 22.42 yksityiskohdilla ja linkeillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?