Korona ei unohdu viimeisessä tv-väittelyssä: pleksilasit muistuttavat vaalien kuumimmasta puheenaiheesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Korona ei unohdu viimeisessä tv-väittelyssä: pleksilasit muistuttavat vaalien kuumimmasta puheenaiheesta

Virus on jättiroolissa USA:n presidenttiehdokkaiden viimeisessä väittelyssä, halusi presidentti Trump sitä tai ei.

Pleksilasien asennus ja kiillotus on täydessä käynnissä Belmotin yliopiston lavalla.­

22.10. 15:42

Koronan uhka on väittelystudiossa konkreettisesti näkyvillä, sillä Donald Trumpin, Joe Bidenin sekö moderaattori Kristen Welkerin suojaksi pystytetään pleksilasit ennen h-hetkeä (perjantaiaamuna klo 04 Suomen aikaa).

Myös pääosien esittäjien turvavälejä on venytetty ensimmäisen väittelyn asetelmista.

Monet asiantuntijat ovat tosin sitä mieltä, että koronavirus osaa kiertää tai ylittää esteet. Myös Yhdysvaltain tautikeskus CDC muutti syyskuussa koronavirusohjeistustaan. Tautikeskuksen lisäyksen mukaan virus voi levitä myös hengitysteistä tulevien pisaroiden tai pienten hiukkasten, joita on esimerkiksi aerosoleissa, kautta.

– Ne syntyvät, kun covid-19-tartunnan saanut henkilö yskäisee, aivastaa, laulaa, puhuu tai hengittää, CDC kertoi verkkosivuillaan.

Suojapleksit ovat miehenkorkuisia. Väittelijät seisovat tälläkin kertaa pömpelien edessä.­

”Ehkä tein, ehkä en”

Presidentti Trumpilla todettiin koronavirus 2. lokakuuta. Hän toipui siitä pian sairaalahoidossa, mutta kuumaksi perunaksi on noussut kysymys siitä, oliko hänet testattu ennen ehdokkaiden ensimmäistä tv-väittelyä 29. syyskuuta.

Viime viikon torstaina republikaaniehdokkaan televisioidussa vaalitilaisuudessa (town hall) Trump ei tiennyt tai muistanut asian oikeaa tilaa.

– En tiedä, en edes muista, Trump vastasi, NBC:n suorassa lähetyksessä.

– Ehkä tein testin päivää ennen.

Vielä kerran samaa asiaa tivattaessa Trump tiivisti:

– Ehkä tein, ehkä en.

Tiedotusvälineet ovat oudoksuneet vielä kuluvalla viikollakin presidentin epämääräistä tapaa kommentoida koronatestejään.

Läsnäolijoilla tiukka maskipakko

Väittelykomissio tiedotti viimeisen väittelyn tiukasta koronaprotokollasta. Muun muassa maskien käyttö on nyt pakollista koko tilaisuuden ajan. Tämä koskee kaikkia läsnäolijoita lukuun ottamatta lavan pääesiintyjiä.

Ensimmäisessä tv-väittelyssä 29. syyskuuta lavalla ei ollut pleksejä, eikä yleisöllä maskipakkoa.­

Ensimmäisessä väittelyssä 29. syyskuuta maskit olivat vain suositus. Tuolloin muun muassa Trumpin perheenjäsenet riisuivat maskinsa tapahtuman ajaksi.

Presidentin puoliso Melania Trump sairastui koronaan 2. lokakuuta. Hän kärsii yhä pitkittyneenstä yskästä, eikä välttämättä ole miehensä tukena viimeisen väittelyn kulisseissa.

Melania Trumpin korona ei ole vielä täysin podettu. Toipilas saattaa olla estynyt seuraamaan paikan päällä viimeistä tv-väittelyä.­

Biden vaatii Trumpille testiä

Demokraattien ehdokas Joe Biden on kertonut teettävänsä koronatestin joka päivä.

Omassa vaalitilaisuudessaan viime viikon torstaina Biden vaati Trumpilta koronatestiä ennen viimeistä tv-debattia. Biden osallistuu tilaisuuteen, jos testi on negatiivinen.

Korona pysyy aiheena

Väittelyt organisoiva komissio tiedotti koronaviruksen vastaisen taistelun olevan yksi viimeisen väittelyn kuudesta aiheesta.

Valinta on Bidenin kampanjalle erittäin mieluinen. Trumpin hallinnon epäonnistuminen viruksen hillitsemisessä lasketaan olevan Bidenin paras väittelyvaltti.

Trumpin kampanja olisi toivonut aiheen sivuuttamista, koska se oli mukana jo ensimmäisessä kohtaamisessa.

Ilmeisesti 215 000 amerikkalaisen viruskuolema sekä pandemian aiheuttama talouden lama ovat perusteltuja syitä pitää virus yhä tapetilla.

Väittelykomissio ilmoitti sopineensa molempien kampanjoiden kanssa jo hyvissä ajoin, että väittelyn kulloinenkin moderaattori valitsee aihealueensa itsenäisesti.

Varapresidenttiehdokkaiden Mike Pencen ja Kamala Harrisin tv-väittelyyn (7.10.) pystytettiin pleksilasit. Heidän väliseksi turvaetäisyydeksi määrättiin tuolloin neljä metriä.

  • ISTV näyttää presidenttiehdokkaiden tv-väittelyn suorana lähetyksenä Nashvillen Belmont Universitystä 23.10. klo 04-05.30.

  • Klo 07.30 ISTV:n vaalistudio analysoi väittelyn annin ja kertaa parhaat palat. Asiantuntijana on Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?