Ilta-Sanomat seuraa Yhdysvaltain historiallisia vaaleja tulevat viikot herkeämättä – tätä kaikkea on luvassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomat seuraa Yhdysvaltain historiallisia vaaleja tulevat viikot herkeämättä – tätä kaikkea on luvassa

IS tarjoaa vaalien alla raportteja paikan päältä vaa’ankieliosavaltioista, päivittyvää kannatusgrafiikkaa, analyysejä, hetki hetkeltä -seurantaa ynnä muuta.

22.10.2020 11:28

Haluatko tietää ensimmäisenä, mitä Yhdysvaltojen historiallisissa presidentinvaaleissa tulevina viikkoina tapahtuu?

Ilta-Sanomat seuraa vaaleja tiiviisti sekä vaaleja edeltävät kriittiset viikot että varsinaisen vaalipäivän 3. marraskuuta ja siitä eteenpäin. Tässä artikkelissa esittelemme, miten ja mistä kaikista Ilta-Sanomien kanavista voit tärkeimpiä käänteitä seurata.

Pääset lukemaan kaikki vaaliaiheiset artikkelit täältä.

Kannatusseuranta päivittyy jatkuvasti

Vastakkain vaaleissa ovat republikaanien ehdokas, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja demokraattien ehdokas, entinen varapresidentti Joe Biden.

Presidenttiehdokkaiden kannatusta seurataan erilaisilla kannatuskyselyillä. Alla olevat grafiikat päivittyvät jatkuvasti ja näet niistä ajan tasalla olevan tilanteen.

Ehdokkainen viimeinen väittely

Trumpin ja Bidenin vaaliväittelyt ovat nyt ohi. Kaksikko kohtasi viimeisen kerran Suomen aikaa kello 4 aamuyöllä perjantaina 23. lokakuuta.

IS seurasi yhteenottoa hetki hetkeltä.

Kello 7.30 alkaen aamulla asiantuntijat ruotivat väittelyn annin suorassa lähetyksessä ISTV:n studiossa. Väittelystudiota vetää ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen. Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.

Trumpin ja Bidenin ensimmäinen väittely pidettiin 30. syyskuuta Suomen aikaa. Voit lukea kaiken väittelystä täältä. Kaksikon toinen väittely peruttiin Trumpin sairastuttua uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ja kieltäydyttyä virtuaaliväittelystä.

Trump ja Biden väittelivät 30. syyskuuta Suomen aikaa. Seuraavan kerran he kohtaavat 23. lokakuuta Suomen aikaa.­

Varapresidenttiehdokkaat, republikaanien Mike Pence ja demokraattien Kamala Harris, kohtasivat toisensa 8. lokakuuta Suomen aikaa. Voit lukea kaiken kyseisestä väittelystä täältä.

Matka vaa’ankieliosavaltioiden halki

Vaaleja edeltävällä viikolla Ilta-Sanomien kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen matkaa yhdessä valokuvaaja Uwa Iduozeen kanssa halki kolmen vaa’ankieliosavaltion: Pennsylvanian, Ohion ja Michiganin. Kyseessä on ns. ruostevyöhykkeenä (Rust Belt) tunnettu alue, jossa Trump vuonna 2016 yllätti demokraatit.

Ruostevyöhyke on kärsinyt teollisuuden näivettymisestä, ja työttömyys on ollut korkealla tasolla. Alueella oli perinteisesti äänestetty demokraatteja, mutta edellisellä kerralla Trump vei voiton. Miten käy nyt?

26.–30.10. voit seurata joka päivä kirjeenvaihtajan raportteja tämän reitin varrelta Ilta-Sanomien verkossa ja printissä sekä erillisinä studioraportteina, joissa sivutaan myös päivänpolttavia vaaliteemoja.

IS:n kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen raportoi vaalien ennakkotunnelmista ja äänestyksen sujumisesta paikan päältä Yhdysvalloista.­

Ennen vaaleja ennakkotunnelmia haistellaan useammassa osavaltiossa.­

Terry Maloney ja Maria Lewis esittelivät IS:lle kannatuskylttinsä Pennsylvaniassa.­

Vaalien alla on nähty myös levottomuuksia ja mielenosoituksia. IS seurasi mielenilmausta New Jerseyssa kesäkuussa.­

Hetki hetkeltä päivittyvä seuranta

Ilta-Sanomien koko ajan päivittyvä vaaliseuranta-artikkeli käynnistyy jo lauantaina 31. lokakuuta ja jatkuu vaalien yli. Artikkelista voit seurata äänestyksen etenemistä, presidenttiehdokkaiden viime hetken julkituloja, äänestystuloksia sekä kaikkia muita tuoreimpia vaaliuutisia.

Ihmiset jonottivat äänestyspaikalle Las Vegasissa 17.10.­

Postiäänestyksen suuri suosio tuo oman jännitteensä vaaleihin.­

Päivä ennen vaaleja

Maanantaina 2.11. tunnelma tiivistyy äärimmilleen: on viimeinen päivä ennen vaaleja. Kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen raportoi jälleen tuolloin suorassa lähetyksessä, mitkä ovat tunnelmat Yhdysvalloissa.

Vaalipäivä

Tiistaina 3.11. IS raportoi vaalipäivän tapahtumista heti, kun äänestys on päässyt käyntiin Yhdysvalloissa kello 13 Suomen aikaa. Suora studiolähetys alkaa Suomen aikaa kello 18.

Kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen on vaalipäivänä Floridassa. ISTV:n studiolähetystä juontavat sisältöpäällikkö Antti Virolainen ja toimittaja Lauri Silvander. Lähetyksessä vierailee asiantuntijoita.

Äänestyspaikat alkavat Yhdysvalloissa sulkeutua 4. marraskuuta aamuyöllä Suomen aikaa, jolloin luvassa on ensimmäisiä tuloksia myös kuumista vaa’ankieliosavaltioista. ISTV:n vaalistudio jatkuu yöllä kello 2.45 alkaen.

Vaalistudiossa seurataan tuloksia tiiviisti asiantuntijoiden kanssa. Vieraiksi ovat tulossa Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala, Tampereen ja Helsingin yliopiston dosentti Markku Ruotsila, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Antti Ronkainen ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Antti Virolainen ja Lauri Silvander vetävät ISTV:n lähetyksiä vaaleista.­

ISTV:n studiossa käydään vaalipäivää läpi heti yöllä asiantuntijoiden kanssa.­

Jos vaalistudion katsominen ei yöllä ole mahdollista, voit seurata tilanteen etenemistä myös hetki hetkeltä päivittyvän seuranta-artikkelin kautta.

Vaalitiimi raportoi Yhdysvalloista ja Suomesta

Ilta-Sanomien vaalitiimiin kuuluvat paikan päällä Yhdysvalloissa vaaleja seuraavat kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen sekä kuvaaja Antti Hämäläinen. Suomessa vaaleista raportoivat muun muassa ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius, erikoistoimittajat Jouko Juonala ja Seppo Varjus sekä ulkomaantoimittajat Ina Kauppinen, Anna Nuutinen ja Timo Myllyniemi.

ISTV:n studiossa vaaleja ruotivat yhdessä asiantuntijoiden kanssa ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen ja toimittaja Lauri Silvander.

IS:n vaalitiimi raportoi vaaleista hetki hetkeltä päivittyvässä seuranta-artikkelissa, suorissa lähetyksissä, videoissa ja grafiikoissa. Tiimi tuottaa nopeasti myös analyysejä siitä, mitä vaalien käänteet merkitsevät ja mitä niistä voi seurata.

Vaaleja seurataan verkossa, ISTV:ssä ja paperilehdessä.

Miten käy vaalien jälkeen?

Tulos on aiemmin yleensä selvinnyt vaalipäivän jälkeisenä aamuna Suomen aikaa. Koronaviruspandemia on kuitenkin lisännyt postiäänestämistä, minkä takia on arveltu, että tuloslaskenta saattaa tällä kertaa viivästyä ja tulos selvitä vasta paljon myöhemmin.

Vaalien voittajan virkaanastujaiset on määrä järjestää 20. tammikuuta 2021.

IS seuraa tapahtumat loppuun asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?