Vapaaehtoinen koehenkilö kuoli AstraZenecan koronarokote­tutkimuksessa – testejä aiotaan jatkaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vapaaehtoinen koehenkilö kuoli AstraZenecan koronarokote­tutkimuksessa – testejä aiotaan jatkaa

Kuollut henkilö oli brasilialainen. Rokotteen testaamista aiotaan jatkaa kuolintapauksesta huolimatta.

AstraZenecaa on moitittu huonosta tiedottamisesta rokotetutkimuksiaan koskien.­

21.10. 21:44

Brasilian terveysvirasto Anvisan mukaan yksi lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokote­tutkimukseen osallistunut koehenkilö on kuollut. Kuolemasta ei tiedoteta enempää testihenkilöiden luottamuksellisiin terveystietoihin vedoten.

Rokotteen kolmannen vaiheen kliinisiä tutkimuksia johtaneen Sao Paolon yliopiston mukaan kuollut henkilö oli brasilialainen. Tarkempia tietoja kuolinuhrista ei ole kerrottu.

Uutistoimisto Bloombergin nimettömän lähteen mukaan kuollut koehenkilö ei olisi kuitenkaan saanut testirokotetta.

Rokotteen testejä aiotaan jatkaa kuolintapauksesta huolimatta. AstraZenecan kurssi kääntyi laskuun tapauksen seurauksena.

Syyskuussa AstraZeneca kertoi keskeyttävänsä testit, koska yksi vapaaehtoinen rokotetestaukseen osallistuvista koehenkilöistä sairastui selittämättömästi. Muutamaa päivää myöhemmin se sai kuitenkin luvan jatkaa testejä.

AstraZeneca on saanut kritiikkiä siitä, ettei yhtiön ole koettu tiedottavan rokotekehittelystä ja vapaaehtoisten koehenkilöiden sairastumisista läpinäkyvästi. Edellisen sairastapauksen yhteydessä kävi ilmi, että rokotetutkimus keskeytyi myös heinäkuussa, kun toinen rokotuksen saanut henkilö sairastui.

AstraZeneca on aiemmin kertonut olevansa toiveikas, että koronarokote saadaan markkinoille vuodenvaihteen tienoilla.

Juttua muokattu 21.10. kello 23.03: lisätty Bloombergin lähdetieto siitä, että koehenkilö ei olisi ottanut testirokotetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?