Belgian tilanne todella synkkä: uusien korona­tapausten määrä lähellä ”tsunamia” – ”Vaarallisin tilanne koko Euroopassa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Belgian tilanne todella synkkä: uusien korona­tapausten määrä lähellä ”tsunamia” – ”Vaarallisin tilanne koko Euroopassa”

Ravintolat suljetaan kokonaan kuukauden ajaksi. Ihmiset voivat nähdä vain yhtä ihmistä kerrallaan oman kotitaloutensa ulkopuolelta.

19.10.2020 18:36

Belgiassa kaikki ravintolat ja baarit määrättiin maanantaina suljettavaksi kuukauden ajaksi koronaviruksen vuoksi. Tämän lisäksi puoliltaöin astuu voimaan yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka tarkoituksena on estää ihmisiä kokoontumasta sankoin joukoin ulos juhlimaan.

Kyseessä on jo toinen kerta pandemian aikana, kun ravintolat suljetaan. Ainoastaan noutoruokaa tarjoavat paikat saavat edelleen jatkaa toimintaansa.

– Tuntuu siltä, ettei kukaan välitä. Se särkee sydämeni. Johtajat, kokit, tiskarit, ihan kaikki kärsivät. Mutta tässä sitä ollaan. Nähdään kai kuukauden kuluttua, sanoi Brysselin keskustassa ravintolansa säppiin pannut Angelo Bussi.

Belgian pääministerin Alexander de Croon mukaan Belgian tilanne on nyt jopa pahempi kuin koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä, jolloin maa suljettiin lähes kokonaan.

Maan terveysministeri Frank Vandenbroucke oli sanoissaan vieläkin jyrkempi. Hän sanoi BBC:n mukaan, että uusien tapausten määrä on lähellä ”tsunamia”. Viranomaiset ”eivät enää kontrolloi tapahtumia”, Vandenbroucke sanoi.

Ravintoloiden sulkemisen lisäksi muitakin kovia toimia on otettu käyttöön.

Englanninkielisen Brussels Times -lehden mukaan uudet säännöt ihmisten tapaamiseen ovat seuraavat. Saman katon alla asuvien lisäksi jokaisella saa olla yksi kontakti, jota tavatessa ei tarvitse pitää 1,5 metrin etäisyyttä. Tämä henkilö voi olla esimerkiksi puoliso tai perheenjäsen, joka ei asu saman katon alla. Henkilön on oltava sama ainakin neljä viikkoa.

Muitakin ihmisiä saa nähdä, mutta mieluiten ulkona. Muiden kanssa täytyy pitää turvavälejä ja noudattaa muitakin koronavarotoimia.

Omaan kotiinsa saa kutsua korkeintaan neljä ihmistä (pois lukien alle 12-vuotiaat). Turvavälejä on tällöin noudatettava ja kasvomaskeja käytettävä. Nämä neljä ihmistä täytyy olla samat ainakin kahden viikon ajan. Sen jälkeen kotiinsa saa kutsua jotkut toiset neljä ihmistä.

Etätöitä on tehtävä, jos mahdollista.

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa puoliltaöin aamuviiteen seuraavan kuukauden ajan. Alkoholinmyynnin on loputtava kello 20.

Vandenbroucke kuvaili Belgian tilannetta maan pääkaupungissa Brysselissä sekä maan eteläosissa ”vaarallisimmaksi koko Euroopassa”.

– (Hallituksella on) vain yksi viesti kansalle: suojelkaa itseänne, suojelkaa rakkaitanne, jotta ette saisi tartuntaa, Vandenbroucke totesi RTL-kanavalle BBC:n mukaan.

Belgiassa on viruksen seurauksena kuollut yli 10 400 ihmistä. Miljoonaa asukasta kohti kuolleita on 897. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 63.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?