Tuhannet ihmiset marssivat Minskin kaduilla, sisäministeriön mukaan yli sata otettu kiinni - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuhannet ihmiset marssivat Minskin kaduilla, sisäministeriön mukaan yli sata otettu kiinni

Tsihanouskaja kehotti mielenosoittajia toimimaan edelleen vaatimustensa puolesta rauhanomaisesti ja itsepintaisesti.

Minskissä tuhannet ihmiset ovat taas osoittaneet mieltään.­

18.10. 17:45

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä tuhannet mielenosoittajat marssivat tänäänkin maata itsevaltiaan ottein hallitsevaa Aljaksandr Lukashenkaa vastaan.

Valko-Venäjän sisäministeriön tiedottajan mukaan poliisi on ottanut kiinni yli sata ihmistä.

Mielenosoittajat ovat liikkeellä siitäkin huolimatta, että viranomaiset ovat uhanneet käyttää tarvittaessa aseita.

Ennen tämän päivän mielenosoitusta opposition johtohahmoihin kuuluva Svjatlana Tsihanouskaja kehotti valkovenäläisiä toimimaan edelleen vaatimustensa puolesta "rauhanomaisesti ja itsepintaisesti".

– Me lopetamme vasta, kun poliittiset vangit pääsevät vapaaksi, kun poliisi alkaa puolustaa kansaa, kun laillisuusperiaate ja rehelliset vaalit palaavat Valko-Venäjälle, Tsihanouskaja sanoi.

Oppositio uhannut yleislakolla, jos Lukashenka ei eroa

Maanantaina Valko-Venäjän hallinto kertoi, että poliiseille on annettu lupa tarvittaessa käyttää aseita mielenosoittajia vastaan.

Perjantaina sisäministeriön puolesta puhunut Nikolai Karpenkov sanoi, että aseita käytettäisiin vastusteleviin mielenosoittajiin "humaanisti" ja valikoivasti.

AFP:lle puhunut Lukashenkaa kritisoiva Dmitri Malets uskoo asepuheiden olevan vain uhkailua. Hän huomautti poliisin käyttäneen tuliaseita mielenosoituksissa aiemminkin.

– Mutta kun he silloin ampuivat, he eivät antaneet mitään varoituksia, hän sanoo.

Lauantaina Minskissä nähtiin useita satoja ihmisiä mieltään osoittamassa, ja heitä pidätettiin tusinoittain, sanoo ihmisoikeusjärjestö Vjasna.

Oppositio ilmoitti tiistaina, että jos maata itsevaltiaan ottein hallitseva Lukashenka ei eroa 25. lokakuuta mennessä, maassa alkaa seuraavana päivänä yleislakko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?