Yhdysvaltain liittovaltio teloittaa ensimmäisen naisen 70:een vuoteen – surmasi raa’asti viimeisillään raskaana olleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain liittovaltio teloittaa ensimmäisen naisen 70:een vuoteen – surmasi raa’asti viimeisillään raskaana olleen

Tuomio pannaan täytäntöön joulukuussa.

Lisa Montgomery on määrä teloittaa 8. joulukuuta 2020.­

18.10. 10:06

Yhdysvaltain liittovaltio teloittaa ensimmäisen kerran naisen lähes 70:een vuoteen, kun Lisa Montgomeryn tuomio pannaan täytäntöön joulukuussa.

Yhdysvaltain oikeusministeriön ilmoituksesta uutisoi muun muassa BBC.

Montgomery kuristi vuonna 2004 raskaana olleen naisen ja repi vielä syntymättömän vauvan pois tämän kohdusta.

Vauva selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä koettelemuksesta.

Montgomery oli tuolloin 36-vuotias.

Teloitus on määrä toteuttaa Terre Hautessa Indianassa 8. joulukuuta. Siinä käytetään myrkkyruisketta.

Lisa Montgomery sai kuolemantuomion vuonna 2007.­

Edellisen kerran liittovaltio teloitti naisen – Bonnie Headyn – vuonna 1953 Missourissa. Tuolloin käytettiin kaasukammiota.

Tapaukset ovat erittäin harvinaisia, sillä ennen Headya liittovaltio oli teloittanut vain kaksi naista. Mary Surratt hirtettiin vuonna 1865 ja Ethel Rosenberg joutui sähkötuoliin vuonna 1953.

Surratt osallistui tuomion mukaan presidentti Abraham Lincolnin murhaan, ja Ethel Rosenberg vakoili miehensä kanssa ydinasesalaisuuksia Neuvostoliiton hyväksi. Heady oli kidnapannut ja murhannut kuusivuotiaan pojan.

Yhdysvalloissa teloituksia tehdään myös osavaltioiden lainsäädännöllä ja toimesta. Sielläkin naisten teloitukset ovat hyvin harvinaisia.

Liittovaltion teloituksissa oli pitkä tauko ennen kuin presidentti Donald Trump päätti viime vuonna ottaa ne taas käyttöön.

Oikeusministeri William Barr ilmoitti liittovaltion teloitusten jatkamisesta heinäkuussa 2019. Kun Daniel Lewis Lee teloitettiin viime heinäkuussa, hän katkaisi 17 vuoden tauon liittovaltion teloitukssa.

Noin 60 vankia odottaa parhaillaan kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Heidät on keskitetty Indianassa sijaitsevaan Terre Hauten -rangaistuslaitokseen.

Protestoijat vastustivat Daniel Lee Lewisin teloitusta heinäkuussa.­

Montgomeryn uhri joulukuussa 2004 oli kahdeksannella kuukaudella raskaana ollut, ensimmäistä lastaan odottanut 23-vuotias Bobbie Jo Stinnet, joka asui Skidmoressa Missourissa. Montgomery saapui hänen luokseen naapuriosavaltiosta Kansasista ostamaan terrierin pentua.

Stinnet piti aviomiehensä kanssa kotikenneliä.

Kuristamisen alettua Stinnett menetti tajuntansa. Hän palasi tajuihinsa, kun Montgomery leikkasi hänen vatsaansa auki leipäveitsellä. Seuranneen taistelun aikana Montgomery kuristi Stinnettin kuoliaaksi.

Montgomery yritti esiintyä kidnappaamansa vauvan äitinä, mutta hän jäi kiinni jo murhaa seuranneena päivänä kotitilallaan Melvernissä Kansasissa.

Montgomery sai kuolemantuomion vuonna 2007. Hänen puolustuksensa vetosi lapsuuden aikaisesta pahoinpitelystä saatuun aivovammaan ja henkiseen epätasapainoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?