Armenia väittää Azerbaidzhanin rikkoneen tulitaukoa vain hetki sen alkamisen jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Armenia väittää Azerbaidzhanin rikkoneen tulitaukoa vain hetki sen alkamisen jälkeen

Tulitauko tuli voimaan keskiyöllä paikallista aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Tuhoa aiheuttaneet taistelut ovat jatkuneet jo lähes kolme viikkoa.­

18.10. 3:51

Armenia on syyttänyt Azerbaidzhania tuoreen humanitaarisen tulitauon rikkomisesta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella. Tulitauko oli ehtinyt olla voimassa vain hetken, ennen kuin Armenia esitti syytöksensä Twitterissä.

Tulitauko tuli voimaan keskiyöllä paikallista aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Armenian puolustusministeriön edustaja väittää Azerbaidzhanin aloittaneen tykistötulen Vuoristo-Karabahissa jo neljä minuuttia keskiyön jälkeen ja ampuneen tykistötulta lähes kolmen tunnin ajan. Lisäksi Azerbaidzhanin väitetään ampuneen raketteja noin puolen tunnin ajan.

Azerbaidzhan ei ole vielä vastannut Armenian syytöksiin.

Lähes kolme viikkoa taisteluita

Maat ovat taistelleet lähes kolme viikkoa kiistellystä Vuoristo-Karabahin alueesta. Virallisten, joskin epätäydellisten tietojen mukaan taisteluissa on kuollut yli 700 ihmistä.

Ilmoitus humanitaarisesta tulitauosta tuli sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli puhunut puhelimessa Armenian ja Azerbaidzhanin ulkoministerien kanssa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Lavrov oli painottanut "tarvetta noudattaa tarkasti" Moskovassa viikko sitten sovittua tulitaukosopimusta. Ministeriö sanoi myös ulkoministerien vakuuttaneen, että on tärkeää aloittaa "todelliset" neuvottelut Vuoristo-Karabahin konfliktin ratkaisemiseksi.

Siviileihin kohdistuneita iskuja

Molemmat maat kertoivat ennen tulitauon julistamista siviileihinsä kohdistuneista sotatoimista.

Azerbaidzhan presidentti Ilham Alijev uhkasi lauantaina maansa kostavan Armenialle aamuöisen ohjusiskun Ganjan kaupunkiin. Azerbaidzhanin valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan iskussa kuoli 12 siviiliä ja ainakin 40 ihmistä haavoittui.

Alijev luonnehti iskua "sotarikokseksi". Hän myös sanoi, että Azerbaidzhan valloittaa Vuoristo-Karabahin ajamalla Armenian joukot pois "kuin koirat".

Isku tuhosi useita asuinrakennuksia 300 000 asukkaan Ganjassa, johon osui ohjus myös kuusi päivää sitten. Tuolloin kymmenen siviiliä kuoli.

Aiemmin Azerbaidzhanin armeija oli ampunut tykistötulta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella sijaitsevaan Stepanakertin kaupunkiin. Armenian kansallisen uutistoimiston Armenpressin mukaan läheisessä Shoshin kylässä haavoittui siviileitä.

Armenpress kertoi myös, että azeriarmeijan miehittämättömät lennokit tuhosivat Armenian puolella armeijan rakennuksia ja vahingoittivat myös siviili-infrastruktuuria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?